Jump to content

Multimedia/Over Media Viewer

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Extension:Media Viewer/About and the translation is 100% complete.
Media Viewer; laat je beelden zien die door hun groter formaat, dit bijna een onovertroffen ervaring wordt.

Media Viewer heeft tot doel de kijkervaring voor lezers en onervaren redacteuren op Wikipedia en Wikimedia-sites te verbeteren.

Deze multimediabrowser toont afbeeldingen in groter formaat, met nuttige informatie over hun inhoud, auteurs en gerelateerde metadata. Het biedt ook een aantal functies om mediabestanden te vergroten, delen, downloaden of insluiten, zoals hieronder beschreven.

Meer informatie over Media Viewer vindt u hier. Feedback is welkom op deze overlegpagina.

Waarom een 'Media Viewer'?

Het doel van dit project is om:

  • de ervaring van multimediagebruik te vergroten en verder aan te passen aan de verwachtingen van de gebruikers
  • afbeeldingen in een groter formaat en op dezelfde pagina weer te geven
  • verwarring te verminderen wanneer gebruikers op een tabblad klikken (en op deze wijze niet naar een andere website worden omgeleid)

Het doel van MediaViewer is:

  • verbeteren van de kijkervaringen van lezers
  • het gemakkelijker maken op afbeeldingen (vooraf) te bekijken
  • een snelle samenvatting te geven met toegang tot de details
  • functies aanbieden zoals vergroten, downloaden, delen en embedding

Media Viewer is gemaakt voor lezers en casual editors, de primaire doelgebruikers voor dit hulpmiddel. Na verloop van tijd kunnen deze functies hen aanmoedigen om meer bij te dragen aan Wikipedia- en Wikimedia-zusterprojecten.

Hoe werkt Media Viewer?

Media Viewer toont nu bijschriften onder de afbeelding.

Als u een afbeelding wilt openen in Media Viewer, klikt u op de miniatuur op een artikel, galerij of categoriepagina. Hiermee wordt een grotere afbeelding weergegeven in Media Viewer, direct boven de pagina waarop u hebt geklikt.

Media Viewer biedt een aantal handige functies:

Deze functies zijn beschikbaar telkens wanneer u op een miniatuur klikt om Media Viewer te openen, zolang het hulpmiddel is ingeschakeld. Media Viewer is nu standaard ingeschakeld op alle Wikimedia-sites, maar kan door elke gebruiker worden uitgeschakeld, zoals hieronder beschreven. Klik op een bestandsbeschrijvingspagina op "Openen in mediaviewer" onder de afbeelding om deze met dit hulpmiddel te bekijken.

Meer informatie.

Hoe kan ik deze functie uitschakelen?

De nieuwe functie om de Media Viewer uit te schakelen

Om Media Viewer uit te schakelen, klikt u op het pictogram 'tandwiel' in de rechterbovenhoek van Media Viewer (zie schermafbeelding). Klik vervolgens op "Media Viewer uitschakelen. ' Vanaf nu worden afbeeldingen niet meer geopend in Media Viewer: als u op miniaturen klikt, gaat u naar de pagina met bestandsbeschrijvingen op Wikimedia Commons of een andere repository.

De functie Uitschakelen werkt zowel voor geregistreerde gebruikers (met behulp van een sitevoorkeur), als voor niet-geregistreerde of 'anonieme' gebruikers (met behulp van een bestand dat lokaal op uw computer wordt opgeslagen). Merk op dat deze functie uitschakelen alleen werkt op de site waar u deze activeert: het uitschakelen van Media Viewer op Wikimedia Commons zal het niet uitschakelen op uw thuis-Wikipedia of andere zusterprojecten.

Als u een geregistreerde gebruiker bent, kunt u Media Viewer ook uitschakelen in uw "Voorkeuren": selecteer het gedeelte "Uiterlijk" en schakel deze optie uit onder "Bestanden": '[ ] MediaViewer inschakelen'. Zodra u op "Opslaan" klikt, worden afbeeldingen niet langer geopend in Media Viewer voor uw account op die site.

Merk op dat u Media Viewer ook op elk gewenst moment kunt passeren, zonder het hulpmiddel uit te schakelen. Om snel toegang te krijgen tot de pagina met bestandsbeschrijvingen, drukt u gewoon op een van deze toetsen wanneer u op een miniatuur klikt:

  • Shift-klik: open de bestandspagina in een nieuw venster
  • Command-klik: open de bestandspagina in een nieuw tabblad
  • control-klik: toon een menu met opties

Hoe kan ik deze functie weer inschakelen?

Als u van gedachten verandert en Media Viewer opnieuw wilt inschakelen, gaat u naar een bestandsbeschrijvingspagina op de site waar u dit hulpmiddel wilt gebruiken. Klik vervolgens op het pictogram 'tandwiel' naast de knop "Openen in Media Viewer" onder die afbeelding: dit opent het in Media Viewer, met het paneel Inschakelen geopend (zie schermafbeelding). Klik nu op "Mediaviewer inschakelen". Deze functie Inschakelen werkt zowel voor geregistreerde gebruikers (met een sitevoorkeur) als voor niet-geregistreerde of 'anonieme' gebruikers (met behulp van een bestand dat lokaal op uw computer is opgeslagen).

Dit inschakelen werkt alleen op de site waar je het activeert: het inschakelen op Wikimedia Commons schakelt het dus niet in op andere websites zoals Wikipedia.

Hoe kan ik een probleem doorgeven?

Als u een technisch probleem vindt, kunt u op Phabricator een bug indienen.

U kunt het probleem ook aangeven op deze discussiepagina, met een screenshot en informatie over uw webbrowser en besturingssysteem.

Voordat u een bug meldt, moet u eerst controleren of dit probleem al bekend is, dat wil zeggen dat het staat op deze lijst. Als het al is opgelost, wilt u het misschien ook testen op deze testpagina op MediaWiki.org -- waar nieuwe software een week eerder worden uitgebracht dan op andere wiki's.

NB: Media Viewer ondersteunt alleen de meest gebruikte afbeeldingsbestandsindelingen op Wikimedia-sites (bijv.: JPEG, GIF, PNG, TIFF, SVG). In toekomstige versies zijn we van plan ondersteuning toe te voegen voor meer bestandsindelingen, zoals PDF, audio- en videobestanden.

Meer info

Ga voor meer informatie naar de overzichtpagina op MediaWiki.org.

Media Viewer is ontwikkeld door het multimedia team van de Wikimedia Foundation van juli 2013 tot november 2014. Het is ontworpen in samenwerking met leden van de gemeenschap, in een reeks discussies die werden gehouden met videoconferenties, IRC, en bijeenkomsten. Dit hulpmiddel werd vervolgens ontwikkeld en getest als een bètafunctie tot april 2014, toen het in een periode van drie maanden globaal is uitgerold.

Media Viewer is uitgebreid getest met miljoenen lezers en casual editors, de primaire doelgebruikers voor dit hulpmiddel. Gebruikersfeedback werd verzameld via bruikbaarheidsstudies, gemeenschapsoverleg en online enquêtes. Op basis van deze feedback is er een breed scala aan verbeteringen ontwikkeld om Media Viewer gebruiksvriendelijker te maken, zoals: een eenvoudigere manier om afbeeldingen te vergroten, afbeeldingsbijschriften, een prominente link naar de bestandspagina en een eenvoudigere manier om het hulpmiddel voor persoonlijk gebruik uit te schakelen.

Veel dank aan een ieder die heeft bijgedragen aan dit project. Speciale dank aan het projectteam: Fabrice Florin, Gilles Dubuc, Mark Holmquist, Gergő Tisza, Pau Giner, Keegan Peterzell, Rob Lanphier, Howie Fung en Erik Moeller, om er maar een paar te noemen.

Om meer te leren over andere multimedia-projecten, ga naar de Multimedia project hub.