Jump to content

Wikitext

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Wikitext and the translation is 100% complete.

Wikitext is een wiki opmaaktaal voor het aanmaken van documenten, de huidige versie is beschreven in Help:Editing (zie ook Help:Opmaak en Markup spec/DTD ). De functies bestaan uit inhoud, opmaak, macro's en metadata. De inhoud van de huidige en de oude versies van de pagina's van een wiki zijn meestal opgeslagen als wikitext in een database in de text tabel. Wikidata objecten worden opgeslagen in een ander inhoudformaat.

Gebruikersdocumentatie

Ontwikkeldocumentatie

  • Specs/wikitext/1.0.0 – Vanaf augustus 2016 wordt de Parsoid URI gebruikt voor het bepalen van de versie van Wikitext

Implementatie

  • PHP Parser – Gegenereerde documentatie uit het commentaar in de broncode. Een samenvatting wat de PHP parser is beschreven op de pagina: "Processes wiki markup (which uses a more user-friendly syntax, such as "[[Koppeling]]" for making links), and provides a one-way transformation of that wiki markup it into (X)HTML output / markup (which in turn the browser understands, and can display)."
  • Parsoid – hulpmiddel voor het vertalen van MediaWiki die vertaald tussen HTML5 DOM met RDFa en MediaWiki Wikitext.

Testen

Er is belangrijke informatie over de compatibiliteit die helpt om het gedrag te voorspellen bij het converteren van wikitext naar HTML.

  • Parser tests - Onze testen in de MediaWiki core bevat de gezaghebbende bron voor het compatibel testen van Wikitext met opmaak.
  • Parsoid testgevallen (parserTests.txt op Diffusion) – een 'forked' versie van de MediaWiki core testen, gebruikt door Parsoid. Naast de mode wt2html die de PHP parser ondersteunt, ondersteunt Parsoid's parser runner ook diverse andere modes voor het testen die niet door de PHP parser worden ondersteund (wt2wt, html2wt, html2html, willekeurige wijzigingen voor het testen van selectieve serialisatie, handmatige bewerkingen voor het gecontroleerd testen van serialisatie). Deze testen worden handmatig gesynchroniseerd met gebruik van scripts van Parsoid.

Discussies vanaf 2015

Discussies voor 2015

Zie ook