Wikimedia ingeniør-rapport/2013/januar/sammendrag

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Wikimedia Engineering/Report/2013/January/summary and the translation is 90% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:

Indholdet her er forberedt til indlemmelse i Wikimedia-stiftelsens januar 2013 rapport. Det er en kortere og simplere version af den fulde Wikimedia ingeniør-rapport for januar 2013 og kræver ikke specialiseret teknisk viden.

De største nyheder i januar omfatter:

VisualEditor

I januar arbejdede VisualEditor-holdet primært på gennemgang og oprydning af den kode, der blev oprettet på den engelske Wikipedia i december. De mødtes med deres kolleger fra Parsoid-holdet for at planlægge den næste fase af udviklingen, som har til formål at gøre VisualEditor til standard-redigeringsværktøj for alle sprogversioner af Wikipedia fra juli 2013. Alfa-versionen på mediawiki.org og den engelske Wikipedia blev opdateret to gange for at rette en række fejl, der var blevet rapporteret af fællesskabet og for at lave nogle justeringer baseret på tilbagemeldinger.

Parsoid-holdet (der skaber parser-programmet, som oversætter almindelig wikitekst til HTML, kommenteret til nem redigering, og vice-versa) har også renset deres kode og rettet fejl. Parsoid's funktioner blev justeret for at være mere robuste og for at udvide understøttelsen til wiki'er med forskellige konfigurationer (herunder andre sprog end engelsk). Holdet drøftede også den mere langsigtede strategi med Parsoid køreplanen, hvor de besluttede at fokusere deres indsats på præstations-forbedringer og HTML-lagring, i stedet for den præstations-orienterede C++ version af Parsoid.

Skribent-aktivering

I denne måned optrappede skribentaktiverings-holdet udviklingen af Notits-projektet Echo, og opdaterede den første eksperimentelle udgivelse på mediawiki.org. Brugeroplevelsen af centrale funktioner er blevet forbedret (såsom badge, fly-out, alle-notitser siden og email-meddelelser) og udvikling af nye funktioner startede, såsom indstillinger. Holdet afsluttede arbejdet med HTML e-mails og begyndte udviklingen af en mere robust jobkø. En første-udgivelse på den engelske Wikipedia forventes i slutningen af marts, og i mellemtiden kan brugerne prøve den nuværende version på mediawiki.org.

Flow er en feed-lignende brugergrænseflade, som for brugerne muliggør at indvirke bedre på deres projekter, der indgik i produktets designfase i begyndelsen af januar. Det har flere "moduler", hvoraf det ene er beregnet til et struktureret bruger-til-bruger kommunikationssystem. Bruger forskning begyndte med henblik på at lære, hvordan bruger-til-bruger diskussionssider håndteres, og hvordan de forbedres. Udviklings-drøftelser startede om potentielle bagdele og ydeevne vanskeligheder, den mulige brug af Wikidata s ContentHandler, samt evaluering af Wikia s MessageWall. En høring i fællesskabet er planlagt til begyndelsen af februar fælles for erfarne og nyere brugere.

Med hensyn til artikel tilbagemelding v5 (en kvalitetsvurderings-funktion), blev dens kode ryddet op i januar, og nye funktioner (enklere moderation værktøjer og bedre filtre) blev udviklet. En intern evalueringsundersøgelses-tilbagemelding viser, at omkring 39% af den indsamlede tilbagemelding kan bruges til at forbedre artikler. Drøftelserne skete på engelsk og fransk Wikipedia om den fremtidige anvendelse af værktøjet, og det tyske pilot program forventes at fortsætte indtil maj.

Det eksperimenterende skribentaktiverings-hold ("E3") har lanceret rundvisninger på den engelske Wikipedia, en funktion der giver bidragydere mulighed for at vise rundt, for at vejlede nyere brugere. Rundvisninger er planlagt som en permanent tilføjelse til Wikipedia, hvor deres gennemførelse anses for at være eksperimentel. Under opbygning af rundvisninger testede holdet også kom igang opstartsiden og opgavelisten, for at måle effekten det havde på kørslen af nye bidrag. Analyse viste at rundvisningen fører til en lille men statistisk signifikant stigning i nye engelske Wikipedianere, som forsøger at redigere og gemme deres første redigering. Ud over at måle virkningerne af rundvisningen i forbindelse med dette projekt er umiddelbare planer om at redesigne opstartssiden og tilføje yderligere opgavetyper, at lokke flere nye bidragydere. Arbejdet fortsatte også med at forfine pålideligheden og præcisionen af de indsamlede data fra EventLogging-udvidelsen. Dataene indlemmedes i en særlig dedikeret database, og holdet begyndte at indsamle data til for eksempel at måle konto-oprettelser på mobil-enheder.

Efter sin bløde lancering i december, blev geodata officielt annonceret i denne måned. Funktionaliteten, som lægger geo-koordinater til artikler, vil være særlig nyttig for den mobile "i nærheden" funktionen (aktiveret på en eksperimentel version af denne hjemmeside), for at hjælpe bidragydere med at finde artikler, der har brug for fotos, nær deres placering.

Denne måned færdiggjorde mibilitets-holdet også arbejdet på overvågningsliste-funktionen, og koncentrerede indsatsen på billedoverførsler, ved først at tilføje grundlæggende upload funktionalitet om at uploade billeder til Commons under én Creative Commons-licens. Et arbejdsforløb blev indført for at give brugerne mulighed for at tilføje en miniature af billedet, de lige uploadede til en passende artikel på deres lokale Wikipedia eller søster-projekt. Disse funktioner fungerer i øjeblikket på beta mobil-sitet og planlægges at blive frigivet til den fulde mobil-site i februar.

Overførsel af billeder var også et vigtigt emne for det nyoprettede "Apps team", der begyndte at udvikle iOS og Android versioner af en app til overførsel af billeder til Commons. De to grundlæggende apps kan allerede overføre, dele og vise brugerens bidrag.

I januar blev Wikimedia-stiftelsen [et tilskud] i Knight News Challenge for vores arbejde med at udvide Wikimedias mobile projekter. En del af dette tilskud vil blive anvendt til Wikipedia Zero og SMS/USSD projekterne til forbedring af adgang til viden i udviklingslandene. Derudover har vi [indgået et samarbejde med VimpelCom] for at give Wikipedia Zero adgang til mindst 100 millioner ekstra kunder i år.

På andre mobile platforme har vi begyndt at undersøge mulighederne for at reducere hukommelses og processor kravene i vores J2ME app, for at øge antallet af telefoner, der kan bruge dette program. Vi er også ved at afslutte arbejdet med indfangelse af målinger fra SMS-serveren, for at lære brug af numre og opgørelse af, hvor mange sessioner er afsluttet.