Visuele Tekstbewerker - Een edit tab

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page VisualEditor/Single edit tab and the translation is 100% complete.

Hoeveel Edit tabs zou je willen ?
Jouw keuze.

Het project Single edit tab biedt in plaats van twee edit tabs slechts één edit tab aan. Dit zal voor de meeste bewerkers een vereenvoudiging van de gebruikersinterface betekenen. Klik op de edit-tab opent de editor waar de gebruiker een voorkeur voor heeft.

De Visuele tekstbewerker is een zogenaamd rich-text editor die gebruikt om Wikipedia- en andere sites bij te werken. Sinds 2013 zijn deze editors benaderbaar via twee edit-tabs op elk Wikipedia artikel en andere pagina's op de wiki. Je kunt nu kiezen tussen twee edit-tabs of één.

Voorwaarden

Je moet toegang hebben tot de visual editor om de vier opties te zien die hieronder genoemd worden of bij je voorkeuren je voorkeur aangeven. Je ziet deze opties niet als een van het volgende waar is:

 • Het gebruik van de visual editor is uitgeschakeld bij de voorkeuren in je account.
 • Je gebruikt de mobiele website.
 • Je huidige computer en/of je webbrowser ondersteunen de visuele tekstbewerker niet bijvoorbeeld doordat het gebruik van JavaScript is uitgeschakeld.
 • Je bent uitgelogd terwijl je in een wiki wilt werken die anonieme editors (IP-editors) geen gebruik van de visuele tekstbewerker toestaat. Dit is onder andere het geval bij de Engelse Wikipedia, Meta en bij de meeste niet-Wikipedia zuster projecten.

Stel je voorkeuren in

Voorkeuren kunnen altijd worden gewijzigd. Dit kun je doen door naar Special:Preferences#mw-prefsection-editing te gaan.

Kies de optie in het dropdown menu :

 • Laatste tekstverwerker onthouden
 • Waar mogelijk de visuele tekstverwerker gebruiken
 • Altijd wikitekst bewerken
 • Beide bewerkingstabbladen weergeven

Op het begrijpen welke editor wordt aangeroepen, bekijk de onderstaande schermafdrukken:

 • tab Edit calls the VisualEditor to work in wysiwyg mode.
 • tab Edit source calls the editor of wikitext and displays the file source code as raw text (advanced users).

Een editor kan ook aangeroepen worden op het niveau van de pagina of sectie door de overeenkomende tab te gebruiken.

Wat zie je als je bent ingelogd ?

Ingelogde bewerkers kunnen kiezen uit één of twee edit tabs (voor iedere editor een aparte tab). Als ze voor een kiezen dan kunnen ze kiezen wat klikken op die tab doet.

"Jij" kiest de weergave voor jouw account
Op deze manier ? Of zo ?
Enkele tab - Gebruik de editor die jij wil! Twee tabs - Kies iedere keer!
Met VisualEditor (laatst gebruikt): Voor bewerken met beide editors:
Met wikitext editor (laatst gebruikt):
Bewerken sectie met VisualEditor (laatst gebruikt): Voor bewerken sectie met beide editors:
Voor sectie met wikitext editor (laatst gebruikt):
Kies uit een van de volgende:
 • Laatste tekstverwerker onthouden
 • Waar mogelijk de visuele tekstverwerker gebruiken
 • Altijd wikitekst bewerken 
Kies daarna:
 • Beide bewerkingstabbladen weergeven

Wat zie je als je niet bent ingelogd ?

Niet ingelogde bewerkers (ook wel IP-editors genoemd) zien altijd een Edit tab aan de bovenkant van de pagina.

Voor het bewerken van paragrafen zullen ze altijd een bewerkknop zien:

Op enkele wiki's zal een uitgelogde gebruiker starten in de visuele editor, als ze niet geswitched zijn. Op andere wikis' zullen uitgelogde bewerkers starten met de wikitext editor, behalve als ze overgeschakeld hebben. Het systeem onthoudt de laatste gebruikte editor (als het cookie er nog is). Voor bewerkingen erna zal de uitgelogde gebruiker de laatste gebruikte editor krijgen.

Indien IP-editors (logged out) in de betreffende wiki beginnen met de wikitext editor dan zullen ze in het welkom-scherm geen optie aantreffen om eerst de visual editor te kiezen. Dat kan pas nadat zij in de wikitext editor zijn gestart door het potlood icon aan te klikken in de wikitext toolbar.

Het is ook mogelijk na het openen van een pagina naar de wikitext editor over te schakelen door het [[]] icoon in de toolbar aan te klikken.

Als uitgelogde gebruikers in de wikitekst-editor beginnen, dan zien zij geen welkomstscherm en hebben ze niet de mogelijkheid van editor te wisselen. De wikitext editor wordt geopend. Er kan een optie zijn om van editor te wisselen, er is dan een pictogram met een potlood in de hoek van de werkbalk van de editor.

Hoe beide editors te gebruiken

Screenshot van het wikitext editing scherm
De meeste bewerkers kunnen de visual editor inschakelen door het potlood icoon te gebruiken (rechtsboven in de wikitext editor).

Alle bewerkers hebben toegang tot wikitekst editor, en alle gebruikers van de visuele tekstverwerker kunnen altijd op de [[ ]] knop klikken in de werkbalk om te schakelen naar wikitekst editor.

Mist je toegang hebt tot de Visual Editor kun je schakelen van de wikitekst editor naar de visual editor en vice versa zonder de editor te hoeven verlaten en zonder de tekst te hoeven opslaan. Dat is gemakkelijk als je denkt dat iets beter in de andere editor te wijzigen is, zoals het verwijderen van een kolom in een tabel (visual editor) of het wijzigen van de naam van een sjabloon (wikitext editor).

Zie Help:Visuele tekstverwerker/Gebruikershandleiding voor meer informatie.

Zie ook