Növekedés/Strukturált mentorlista

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Growth/Structured mentor list and the translation is 93% complete.
Outdated translations are marked like this.

Ez az oldal a Növekedés csapat munkáját írja le a "Strukturált mentorlista" projektben. Ez az oldal tartalmazza a főbb eszközöket, terveket, nyitott kérdéseket és döntéseket. Az előrehaladásról szóló legtöbb apró frissítés az általános Növekedési csapat frissítések oldalára kerül, néhány nagyobb vagy részletes frissítés pedig ide.

Jelenlegi állapot

Összefoglaló

A strukturált mentorlista egy új mód a mentorok feliratkozására. A wikitext-alapú lista (példa) helyett a mentorok a mentorok irányítópultjába épített űrlapokon keresztül jelentkezhetnek be a mentorálásra, és módosíthatják az adataikat, például az üzenetüket vagy a hozzájuk rendelendő kezdők számát.


Miért csináljuk ezt?

Jelenleg a közösségeknek wikitext-alapú mentorlistát kell fenntartaniuk (példa az angol Wikipédián, docs), amely egy közönséges wiki-oldal, előre meghatározott struktúra nélkül. Ennek a megközelítésnek számos hátránya van:

  • Korlátozott bővíthetőség: A mentor felhasználónevét és üzenetét pipával elválasztjuk egymástól (a | karakter). Ez nem jelent problémát, ha az üzenet az egyetlen attribútum, amit a mentorok beállíthatnak, de nem lenne praktikus ugyanazt a listát használni a mentorral kapcsolatos további információk tárolására (például témák, amelyek iránt a mentor érdeklődik vagy az időbeli elérhetősége).
  • Hibaérzékeny: Amikor a közösség tagjai változtatásokat végeznek a mentorok listáján, nagyon könnyű hibázni, és véletlenül rossz felhasználót regisztrálni. Ez azért történik, mert a mentorlista nem könnyen elemezhető (lásd a következő pontot).
  • Nehezen értelmezhető: Egy gép számára nehéz "megérteni" a wikitextet. Ez megnehezíti mind a Növekedés, mind a technikai közösség önkéntesei számára, hogy a mentorok listájával dolgozzanak, és többet tudjanak meg arról, hogyan működik a mentorálás a különböző wikiknél. A strukturált mentorlistára való áttérés megkönnyíti ezt.
  • Nehéz beállítani: Minden olyan közösségnek, amely át akarja venni a Növekedés mentorálást, létre kell hoznia a saját mentorlistáját. Bár van dokumentáció arról, hogyan kell ezt elvégezni, gyakran a Növekedés csapatának segítségére van szükség. A strukturált mentorlistával a Növekedési mentorálás bevezetéséhez csupán annyi lépés szükséges, hogy elegendő számú mentor csatlakozzon a rendszerhez.

A strukturált mentorlista megoldja ezeket a problémákat. Mivel az adatokat egy JSON lapon tároljuk a MediaWiki: névtérben (lásd #Hogyan működik?), a lista könnyen bővíthető vagy elemezhető egy gép által. Miután a mentorok egy űrlapon keresztül változtatják meg a listán szereplő információkat (ahelyett, hogy közvetlenül a listát szerkesztenék), nehezebb olyan hibát elkövetni, ami tönkretenné a mentorlista működését.

Milyen hatással lesz a közösségekre?

A strukturált mentorlista wikire való telepítése megváltoztatja a legtöbb mentorálással kapcsolatos munkafolyamatot. Például ahelyett, hogy egy wikitext-alapú mentorlistára kellene feliratkoznia egy leendő mentornak, a a mentor irányítópultjára kell majd feliratkoznia, vagy megváltoztatnia a saját magáról szóló információkat. A Növekedési csapat elintézi a wikitext mentorlista átalakítását az új, strukturált mentorlistára, így semmilyen információ nem fog elveszni.

Szükség lehet a wikitext mentorlista frissítésére, hogy hasznos információkat tartalmazzon (például, hogy hol lehet jelentkezni, vagy mi a mentorálás). Az is lehetséges, hogy törlésre kerüljön, és a Mentorok irányítópultjára hagyatkozva minden szükséges információt a mentorok rendelkezésére kell bocsátani.

Abban az esetben, ha előre szeretnéd tesztelni a projektet, megteheted! A tesztelési utasítások a Wikimedia Phabricator oldalán találhatóak. A strukturált mentorlista elérhető az összes béta wikin és a teszt Wikipédián.

Hogyan működik?

Beállítás

A közösségek a közösségi konfiguráció segítségével megadhatják a mentorként való jelentkezéshez szükséges minimumkövetelményeket.

Koncepcionálisan a Strukturált mentorlista hasonló a Közösségi konfiguráció projekthez, ahol a Növekedés csapat úgy döntött, hogy bizonyos beállításokat egy wikin belüli JSON oldalon tart. A Közösségi konfigurációhoz hasonlóan a mentorok tényleges listáját a MediaWiki névtérben lévő, MediaWiki:GrowthMentors.json nevű JSON lapon tároljuk (lásd a példát a test.wikipedia.org oldalon). Számos űrlapot hoztunk létre, melyek támogatják az összes olyan műveletet, amit egy mentorlistával kell elvégezni, amelyet könnyű lesz használni. Ráadásul az űrlapok nem igénylik, hogy a mentorok adminisztrátori jogosultságokkal rendelkezzenek ahhoz, hogy megváltoztathassák az adataikat, mivel a mentorok listája a MediaWiki: névtérben helyezkedik el.

Mentorok regisztrációja és testreszabása

Azok a nem mentorok, akik mentornak szeretnének jelentkezni, a Mentor irányítópult segítségével tudnak jelentkezni. Annak biztosítása érdekében, hogy csak megbízható felhasználók jelentkezhessenek mentornak, a Közösségi konfigurációban két új, mentorálással kapcsolatos opció áll rendelkezésre (lásd a jobb oldali képet). Ezeket a lehetőségeket használva a közösség képes lesz minimumkövetelményeket meghatározni a mentorok számára: a jelenléti napok minimális száma és a szerkesztések minimális száma. It is possible to instead assign the right to enroll as a mentor to a user group (a new or existing one) that will be granted manually by admins or bureaucrats. If you are interested in that, please contact the Growth team. A mentori irányítópult biztosítja, hogy csak olyan mentorok jelentkezhessenek, akik megfelelnek a minimumkövetelményeknek.

Azok a mentorok, akik szeretnék szerkeszteni bemutatkozó üzenetüket, megváltoztatni, hogy hány mentoráltat jelöltek ki számukra, vagy más, a mentorálással kapcsolatos műveletet végezni, a mentorok irányítópultján keresztül is megtehetik ezt. Minden mentor csak a saját adatait tudja módosítani (például Jane mentor csak a saját üzenetét tudja módosítani; John üzenetét nem tudja módosítani).

Közösségi ellenőrzés a mentorok felett

Annak érdekében, hogy a közösség ellenőrizni tudja, hogy ki a mentor, az adminisztrátorok használhatják a Special:ManageMentors funkciót. Ez a speciális oldal megmutatja a mentorok listáját, és lehetővé teszi az adminok számára, hogy eltávolítsák bármelyiküket. Ha az "Eltávolítás" gombra van kattintva, a mentorok törlődnek a mentorok listájáról, és az összes mentoráltjuk más mentorhoz kerül. A nem adminok is meglátogathatják a Special:ManageMentors oldalt, de nem látják az "Eltávolítás" gombot.

A mentorok, a bejelentkező szerkesztők vagy az adminisztrátorok által végrehajtott összes módosítás megjelenik az MediaWiki:GrowthMentors.json oldal előzményeiben.

Abban az esetben, ha közvetlen hozzáférésre van szükség a mentorlistához, az adminisztrátorok és a felület adminisztrátorai[note 1] képesek közvetlenül szerkeszteni az alapul szolgáló JSON oldalt.

Jegyzetek

  1. editsitejson és editinterface jogosultsággal rendelkező szerkesztők; alapértelmezés szerint az adminisztrátorok és a felület adminisztrátorai rendelkeznek ezekkel a jogokkal. Naprakész információk a következő címen érhetők el Special:UserGroupRights.