Jump to content

Handleiding:$wgUseInstantCommons

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:$wgUseInstantCommons and the translation is 100% complete.
Gedeelde uploads: $wgUseInstantCommons
Inschakelen InstantCommons , bijvoorbeeld Wikimedia Commons als een gedeelde repository gebruiken
Geïntroduceerd in versie:1.16.0 (r58652)
Verwijderd in versie:nog steeds in gebruik
Toegelaten waardes:(boolean)
Standaardwaarde:false

Gebruik

Voeg het volgende toe aan uw LocalSettings.php om InstantCommons in te schakelen:

$wgUseInstantCommons = true;

Details

Door deze configuratieparameter in te stellen op true wordt InstantCommons ingeschakeld, wat het mogelijk maakt om automatisch afbeeldingen te gebruiken in de lokale wiki-afbeeldingen die worden gehost in Wikimedia Commons.

Deze configuratie parameter is een kortere manier voor het instellen van $wgForeignFileRepos :

$wgForeignFileRepos[] = [
	'class' => ForeignAPIRepo::class,
	'name' => 'wikimediacommons',
	'apibase' => 'https://commons.wikimedia.org/w/api.php',
	'url' => 'https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons',
	'thumbUrl' => 'https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb',
	'hashLevels' => 2,
	'transformVia404' => true,
	'fetchDescription' => true,
	'descriptionCacheExpiry' => 43200,
	'apiThumbCacheExpiry' => 0,
];

Opmerking

Het inschakelen van deze parameter voorkomt niet het gebruik van schijfruimte op de server waar de lokale wiki draait. Voor MediaWiki 1.26 maakte deze instelling thumbs aan op de lokale schijf teneinde het gebruik van cache mogelijk te maken. Indien de omvang van het originele bestand op Wikimedia Commons te groot wordt bij het imbedden van het bestand in een een pagina op de lokale wiki, zal het bestand in de bestaande grootte op de lokale schijf worden gezet.

Vanaf MediaWiki 1.27 (gerrit:251556), $wgUseInstantCommons wordt voor een afbeelding van Commons standaard een hotlink gebruikt in plaats van het downloaden van het origineel en het lokaal gebruiken van een thumb.

Hierdoor kunnen wiki's besparen op gebruik van CPU en bandbreedte bij het beperken van de tijd voor de eerste byte voor pagina's, ook zonder een 'thumbnail handler'. Hierdoor kan uw wiki veel sneller lijken

Als u bijvoorbeeld 100 InstantCommons afbeeldingen op een pagina heeft, zal uw wiki 400 API requests doen naar de Commons API bij het laden van de pagina en de het eerste resultaat pas na circa 30 seconden terugkomen. Dit kan iets worden verbeterd door $wgResponsiveImages uit te schakelen U kunt de standaard descriptionCacheExpiry overschrijven om uw eigen $wgForeignFileRepos entry aan te maken, of door mogelijk helemaal niet de externe bestand repositories te gebruiken en daarvan in plaats de afbeeldingen van Commons naar uw eigen wiki te kopiëren met importImages.php . Men zou kunnen zeggen dat apiThumbCacheExpiry het snelste werkt als het op 0 gezet wordt. Wat ook een groot effect heeft op de performance is hoe lang metadata wordt gecached. Helaas is dit nu niet instelbaar en wordt de geprogrammeerde waarde van 3600 seconden (1 uur) gebruikt, dat is wat kort [1]

Bekijk de documentatie van de parameter $wgForeignFileRepos voor fijninstellingen.

Zie ook