Jump to content

Handleiding:Een wiki verplaatsen

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:Moving a wiki and the translation is 100% complete.
Als u op zoek bent naar het verplaatsen van een wiki van /var/www/html/ naar /var/www/html/mywiki/, zijn de instructies hier te vinden.

Deze pagina legt uit hoe u een wiki naar een andere server kunt verplaatsen. Dit is vaak nodig bij het verhuizen naar een andere webserver of domein (of beide).

De veiligste manier om dit te doen is door dezelfde MediaWiki-versie op beide wiki's te gebruiken. Het is echter mogelijk om een nieuwere versie van MediaWiki op de nieuwe server te installeren en een upgrade direct op de nieuwe server uit te voeren. In feite kan dit uw enige optie zijn als u de wiki wilt upgraden naar een nieuwe versie die hogere vereisten heeft dan die beschikbaar zijn op uw oude server (zoals de php-versie).

De stappen worden in principe uitgelegd op andere pagina's:

 1. Maak een back-up van uw wiki
 2. Zet back-ups over van de oude server naar de nieuwe.
 3. Herstel de back-up op de nieuwe server.
Voordat u begint met het maken van een back-up van uw wiki, wilt u deze misschien in de "alleen-lezen"-modus zetten, zodat niemand hem kan bewerken terwijl u de wiki verplaatst. Als u dit niet doet, kunt u bewerkingen/uploads/logboeken enz. kwijtraken die tijdens het migratieproces zijn gemaakt. Gebruik hiervoor $wgReadOnly in LocalSettings.php. Bijvoorbeeld:
$wgReadOnly = 'Down for maintenance: access will be restored shortly';

De nieuwe server upgraden

Als u een upgrade uitvoert naar een nieuwere MediaWiki-versie op de nieuwe server, moet u in plaats van de oude MediaWiki-map en extensies naar de nieuwe server te kopiëren, de upgrade-procedure volgen. U downloadt een nieuwe MediaWiki versie op de nieuwe server en nieuwe versies van de extensies die u gebruikt, die overeenkomen met de nieuwe MediaWiki versie. Denk eraan om het update script uit te voeren.

Opmerkingen

 • Als de URL is gewijzigd (bijvoorbeeld een nieuw domein), zorg er dan voor dat u alle verwijzingen ernaar bijwerkt in LocalSettings.php. Als u de visuele tekstverwerker gebruikt, moet u ook de Parsoïde configuratie aanpassen.
  • Links op pagina's in de cache kunnen nog naar het oude domein verwijzen. U moet misschien $wgCacheEpoch uitvoeren om de pagina's in de cache te verwijderen.
 • Controleer of de map upload/ de juiste permissies heeft ingesteld als u uploads gebruikt; de webserver moet in deze map mogen schrijven.
 • Zorg ervoor dat alle mappen met extensiesn ook de juiste rechten hebben (bijvoorbeeld bij linux: chmod -R o=rx extensions)
 • Bij het handmatig overzetten van een wiki van een Windows-platform naar een Linux-platform is de beste methode:
 1. Installeer MediaWiki handmatig op het Linux-platform vanuit een tar-bestand zoals hier beschreven: Handmatige installatie van Wiki (d.w.z. probeer geen installatie te gebruiken vanuit een geautomatiseerd package)
 2. Vervang de nieuw geïnstalleerde map MediaWiki (bijv. /var/www/mediawiki...) op uw Linux-machine met de basismap MediaWiki van uw Windows-machine
 3. Update de MySQL Database van uw Linux-machine (bijv. wikidb) met de wiki-database van uw Windows-machine. (d.w.z. gebruik de back-up- en herstelfuncties van MySQL zoals hierboven beschreven)
 • Na het importeren van een wiki-database kunnen er enkele kleine problemen ontstaan, zelfs als de database lijkt te werken:
 1. U moet misschien de Searchindex herstellen: In phpMyAdmin, voer "REPAIR TABLE wikidb.searchindex; " uit voor het opnieuw maken van de zoekindex. wikidb is de naam van de database.
 2. De 'collation' van sommige rijen kunnen zijn gewijzigd. Controleer het met de originele database.

Test

Probeer de wiki op de nieuwe server te gebruiken. Log in als sysop en als een gewone gebruiker en controleer of het bekijken, maken en bewerken van pagina's en het uploaden van bestanden nog steeds werkt. Los alle problemen op die worden gemeld door PHP of MediaWiki.

U kunt het hele proces doen om te testen of de verplaatsing zonder problemen zal werken, voordat u de oude wiki in read-only modus zet. Zodra u weet dat de wiki op de nieuwe server werkt zoals verwacht, kunt u de oude wiki in read-only modus zetten en de verplaatsing opnieuw uitvoeren.

Veel voorkomende problemen

Niet toegankelijke bestanden na het veranderen van het domein

De kolom md_deps in de tabel module_deps bevat absolute paden, die gebruikt worden voor de afbeeldingen en de LESS bestanden waar de CSS afhankelijk van is. Deze paden kloppen niet meer als de wiki verplaatst is naar een andere map of een andere server. Na uw actie kunt u PHP-waarschuwingen krijgen dat bepaalde bestanden niet benaderd kunnen worden. In de huidige versies van MediaWiki kan dit worden opgelost door update.php te gebruiken, waardoor caches worden geleegd.

In versies ouder dan MediaWiki 1.25 (waar phabricator:T37472 niet is geïmplementeerd), verwijdert update.php de inhoud van de tabel module_deps niet. Voor deze versies is de tijdelijke oplossing om handmatig verkeerde vermeldingen in de tabel module_deps te corrigeren:

-- Records wijzigen in de tabel module_deps
SET @old='wiki.old-domain.org';
SET @new='wiki.new-domain.org';

UPDATE `module_deps` SET `md_deps` = REPLACE( `md_deps`, @old, @new );

Dit kan worden gebruikt om verkeerde delen van het pad te herstellen en daarmee het probleem te verhelpen.

Iets soortgelijks kan gebeuren als MediaWiki probeert de ResourceLoader berichten te lezen. In dit geval is de oplossing om de betreffende tabellen af te kappen:

-- Berichten gerelateerde cache afkappen
TRUNCATE TABLE `msg_resource`;
TRUNCATE TABLE `msg_resource_links`;

Zie ook


Externe links


Voetnoten