Kézikönyv:$wgJobRunRate

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:$wgJobRunRate and the translation is 58% complete.
Outdated translations are marked like this.
Jobs: $wgJobRunRate
A kérésenként elvégzendő feladatok száma.
Bevezetve:1.6.0 (r13088)
Eltávolítva:használatban
Megengedett értékek:(szám>=0)
Alapértelmezett érték:1

Részletek

A változóban a kérésenként elvégzendő feladatok száma adható meg. May be less than one in which case jobs are performed probabilistically. If this is 0, jobs will not be done during ordinary Apache requests. In this case, maintenance/runJobs.php should be run in loop every few seconds via a service or cron job. If using a cron job, be sure to handle the case where the script is already running (e.g. via "/usr/bin/flock -n <lock_file>"). If this is set to a non-zero number, then it is highly recommended that PHP run in fastcgi mode (php_fpm). When using a standard Apache PHP handler (mod_php), it is recommended that output_buffering and zlib.output_compression both be set to "Off", allowing MediaWiki to install an unlimited size output buffer on the fly. Setting output_buffering to an integer (e.g. 4096) or enabling zlib.output_compression can cause user-visible slowness as background tasks execute during web requests. Regardless of the web server engine in use, be sure to configure a sufficient number processes/threads in order to avoid exhaustion (which will cause user-visible slowness).

Magyarázat

A feladatsor sok rövid feladatra lett tervezve. Alapértelmezésben minden kérés esetén egy feladat hajtódik végre a sorból. Ha ez a sor a teljesítményre túlságosan kihatással van, a $wgJobRunRate a következő, a $LocalSettings-ben elhelyezhető kóddal korlátozható:

$wgJobRunRate = 0.01;

A beállítással a feladatsor egyes elemei minden 100 lapletöltésnél „átlagosan” futnak. Fontos megérteni, hogy ez azt jelenti, hogy a futtatás valószínűsége minden lapletöltésnél 1 a 100-hoz. Ez azt jelenti (legalábbis elvileg), hogy egy feladat akár minden lapletöltésnél futhat, vagy (szélsőséges esetben) egy feladat sem hajtódik végre. A gyakorlatban a mintavételezéshez elegendő forgalom esetén a futtatás 100 kérésenként egyszer történik meg.

A MediaWiki egyes verzióiban a feladatok száma a $special lapon tekinthető meg. Ez a szám nagyjábóli becslés, így félrevezethető; az értéket az $ver verzióban töröltük.

A későbbi verziókban a szám API-hívással kérdezhető le:


A feladatsor helye a MediaWiki.php triggerJobs() funkciója (az 1.23 előtt a doJobs()).

Lásd még