Topic on Project:Support desk

Jump to navigation Jump to search

RESOLVED $wgUseSharedUploads causes trouble

8
Till Kraemer (talkcontribs)

Hi...

I'm running four interwikis sharing one pool wiki for the media files. After upgrading from 1.16 to 1.17 I'm getting an error, when I set $wgUseSharedUploads = true; in the LocalSettings.php of each interwiki.

Here is the error:

Warning: mysql_real_escape_string() expects parameter 2 to be resource, null
given in /html/wiki/en/w/includes/db/DatabaseMysql.php on line 318

Warning: mysql_real_escape_string() expects parameter 2 to be resource, null
given in /html/wiki/en/w/includes/db/DatabaseMysql.php on line 318

Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in
/html/wiki/en/w/includes/db/DatabaseMysql.php on line 23

A database query syntax error has occurred. This may indicate a bug in the
software. The last attempted database query was: 
BEGIN
from within function "DatabaseBase::begin". Database returned error "0: ". 

Debug data:
Start request 

GET /wiki/Main_Page 
HTTP HEADERS: 
Accept: text/html, application/xml;q=0.9, application/xhtml+xml, image/png,
image/webp, image/jpeg, image/gif, image/x-xbitmap, */*;q=0.1 
Accept-Encoding: gzip, deflate 
Accept-Language: en,de;q=0.9,de-DE;q=0.8 
Cache-Control: no-cache 
Connection: Keep-Alive 
Cookie: database_3UserID=1; database_3UserName=Till+Kraemer;
database_3Token=1d8916427743c36ef3936c5f20a8c9e3; awc_startTime=20110814185359;
database_3_session=2bauhg71ti53lp57pfhqage6q2;
__utma=162725736.456536178.1297683604.1313346115.1313410956.169;
__utmb=162725736.37.10.1313410956; __utmc=162725736;
__utmz=162725736.1313410956.169.53.utmcsr=pool.domain.com|utmccn=(referral)|utmcmd=referral|utmcct=/wiki/Main_Page 
Host: en.domain.com 
Referer: http://en.domain.com/wiki/Till_Kraemer 
User-Agent: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; U; en) Presto/2.9.168 Version/11.50 

CACHES: APCBagOStuff[main] APCBagOStuff[message] FakeMemCachedClient[parser] 
Unstubbing $wgParser on call of $wgParser::setFunctionHook from
SimpleSecurity::__construct 
Unstubbing $wgOut on call of $wgOut::_unstub from wfDebug 
Unstubbing $wgContLang on call of $wgContLang::getMagic from MagicWord::load 
LocalisationCache: using store LCStore_DB 
Unstubbing $wgMessageCache on call of $wgMessageCache::get from wfMsgGetKey 
Unstubbing $wgLang on call of $wgLang::getCode from MessageCache::get 
User: got user 1 from cache 
Connecting to 111.222.333.444 database_3... 
Connected to 111.222.333.444 database_3. 
User: loading options for user 1 from override cache. 
User: logged in from session 
User: loading options for user 1 from override cache. 
MessageCache::load: Loading en... got from global cache 
Use of MessageCache::addMessages is deprecated. [Called from
call_user_func_array in (internal function)] 
Use of MessageCache::addMessage is deprecated. [Called from setupSEOParserHooks
in /html/wiki/en/w/extensions/Add_HTML_Meta_and_Title.php at line 57] 
Fully initialised 
Title::getRestrictionTypes: applicable restriction types for Main Page are
edit,move,readOutputPage::checkLastModified: CACHE DISABLED 
User::isBlockedFrom: enter 
User::isBlockedFrom: asking isBlocked() 
User::isBlocked: enter 
User::getBlockedStatus: checking... 
IP: 555.666.777.888 
Block::load: '', '1', 1 
Article::view using parser cache: no 
Class SkinMonobook not found; skipped loading 
Article::view: doing uncached parse 
User::isBlockedFrom: enter 
User::isBlockedFrom: asking isBlocked() 
User::isBlocked: enter 
User::getBlockedStatus: already loaded. 
SiteStats::loadAndLazyInit: reading site_stats from slave 
SQL ERROR: 
User::isBlockedFrom: enter 
User::isBlockedFrom: asking isBlocked() 
User::isBlocked: enter 
User::getBlockedStatus: already loaded. 
Title::getRestrictionTypes: applicable restriction types for Main Page are
edit,move,read

It's very brutal, because no images show up, except for the pool wiki. I'm about to try MW 1.18 alpha, because I have no idea how to fix this and I really need the images.

Any help is more than appreciated!

Thanks + cheers,

Till Kraemer (talkcontribs)

P.S.: Is it possible to downgrade from 1.17 to 1.16? And if so, do I have to change the databases in some way?

Krinkle (talkcontribs)

If needed I could walk you through on how to use it, but it's probably easiest to use $wgForeignFileRepos since the SharedUploads method has been deprecated (although it should still work).

You may also come by on IRC to ask for help.

Till Kraemer (talkcontribs)

Thanks for your help!

I added the following to LocalSettings.php:

$wgForeignFileRepos[] = array(
    'class' => 'ForeignDBRepo',
    'name' => 'pool',
    'url' => "http://pool.domain.com/w/images",
    'directory' => '/html/wiki/pool/w/images/',
    'hashLevels' => 2, // This must be the same for the other family member
    'dbType' => $wgDBtype,
    'dbServer' => $wgDBserver,
    'dbUser' => $wgDBuser,
    'dbPassword' => $wgDBpassword,
    'dbFlags' => DBO_DEFAULT,
    'dbName' => 'pool_db_username',
    'tablePrefix' => '',
    'hasSharedCache' => false,
    'descBaseUrl' => 'http://pool.domain.com/w/index.php/Image:',
    'fetchDescription' => false
);

...and ended up getting the same error :(

I also tried to use LocalRepo:

$wgForeignFileRepos[] = array(
   'class'                    => 'LocalRepo',
   'name'                     => 'pool',
   'url'                      => 'http://pool.domain.com/w/images',
   'hashLevels'               => 2, // This must be the same for the other family member
   'pathDisclosureProtection' => 'paranoid',
   'descBaseUrl'              => 'http://pool.domain.com/wiki/Image:',
   'scriptDirUrl'             => 'http://pool.domain.com/w',
   'fetchDescription'         => true, // Optional
);

...but no images showed up :|

I'm gonna try to find you on #MediaWiki.

Thanks + cheers,

FlightTime (talkcontribs)

This is my config. and it works perfectly. Hope this helps.

$wgForeignFileRepos[] = array(
   'class'                   => 'ForeignAPIRepo',
   'name'                    => 'shared',
   'apibase'                 => 'http://You're site.whereever/w/api.php',
   'fetchDescription'        => true, // Optional
   'descriptionCacheExpiry'  => 43200, // 12 hours, optional (values are seconds)
   'apiThumbCacheExpiry'     => 43200, // 12 hours, optional, but required for local thumb caching
);
Till Kraemer (talkcontribs)

I was scared to use ForeignAPIRepo, because it says "Access through ForeignDBRepo is faster than through ForeignAPIRepo", but you're right, it works perfectly. Thanks a lot! Cheers,

Reply to "RESOLVED $wgUseSharedUploads causes trouble"