Help:Logboeken

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Log and the translation is 100% complete.
Een schermafbeelding van het verwijderingslogboek
Een schermafbeelding van het verwijderingslogboek (klik op de afbeelding om deze te vergroten).---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit logboek toont vier soorten acties: verwijderingen van pagina's, terugplaatsen van pagina's, verwijderingen van paginarevisies en verwijderingen van logboekgebeurtenissen.

Het verwijderingslogboek, evenals enkele andere logboeken, maakt het mogelijk om alleen specifieke acties te bekijken (bijvoorbeeld alleen terugplaatsingen van pagina's). U kunt dit instellen met behulp van de filteropties (die boven het logboek zelf verschijnen).

Een logboek is een automatisch gegenereerde lijst van acties van een bepaald type, die laat zien wanneer ze werden uitgevoerd, door welke gebruiker, en met betrekking tot welke pagina of andere gebruiker.

Gelogde acties zijn onder andere het verwijderen en herstellen van pagina's, het verplaatsen van pagina's (hernoemen), het beveiligen en ontveiligen van pagina's, het aanmaken van gebruikersaccounts, misbruikfilter rapporten, en anderen.

Logs kunnen acties weergeven die door een gebruiker (of IP-editor) heeft gedaan, acties die een tegen een gebruiker (of IP-editor) zijn gedaan en acties die op een wikipagina hebben gedaan.

Logboeken bekijken

Om logs te bekijken, ga naar Special:Log op uw wiki. Van daaruit kunt u beslissen welke acties u gelogd wilt zien en filteren op bepaalde andere parameters, zoals datum en tijd, gebruiker en de betreffende pagina. U kunt ook direct een parameter opgeven, zoals in Special:Log/block, die het blokkeerlogboek weergeeft. Andere parameters die op een vergelijkbare manier kunnen worden gebruikt zijn "delete", "rights", "protect", "upload", "patrol", enz.

Een link naar het logboek van acties met betrekking tot op een bepaalde pagina is te vinden op de "Logboek voor deze pagina bekijken" link op de geschiedenispagina direct onder de titel.

Een link naar het logboek van acties door een bepaalde gebruiker kan worden gevonden aan de linkerkant wanneer de praatpagina of gebruikerspagina van de gebruiker wordt geopend (klik op de "Logboeken" link in de toolbox). Vergeet echter niet dat dit acties zijn uitgevoerd door die gebruiker; voor acties die van invloed zijn op een bepaalde gebruiker (zoals blokken), moet de gebruikersnaam (voorafgegaan door "Gebruiker:") worden ingevuld in het veld "Doel" van de logpagina, niet in het veld "Uitvoerder". (Deze configuratie is direct toegankelijk via de "Logboek voor deze pagina bekijken" link op de geschiedenispagina van de gebruikerspagina).

Linken naar logboeken

Link Formaat Voorbeeld Details
Type Special:Log/type Special:Log/tag Een parameter (als het een geldig logboektype is).
Uitvoerder Special:Log/gebruiker Special:Log/Example Een parameter (als het niet een geldig logboektype is).
Type en uitvoerder Special:Log/type/gebruiker Special:Log/tag/Example user Twee paramters, ongeacht of het type geldig is.

Zie ook