Jump to content

Wikipedia för KaiOS/Vanliga frågor

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Wikipedia for KaiOS/FAQ and the translation is 100% complete.

Detta är vanliga frågor och svar om Wikipedias app för KaiOS.

Allmänt

Vad är Wikipedias app för KaiOS?
Det är en app som underlättar för KaiOS-användare att läsa och använda Wikipedias innehåll på traditionella telefoner som Jiophone och Nokias "banana phone". Wikipediaupplevelsen på den inbyggda mobilwebbläsaren på KaiOS-telefoner är undermålig och Wikipedias app gör det enklare att navigera, hitta och läsa innehåll.
När kommer appen släppas?
Den första versionen är redan tillgänglig i Indien sedan den 09 september 2020. Appen kan laddas ner globalt där KaiOS-telefoner finns tillgängliga sedan 7 december 2020.
Behöver att vara uppkopplad till internet för att använda appen?
Ja det behöver du.
Kommer jag kunna använda appen på en Jiophone utanför Indien?
Ja, använd din WiFi-uppkoppling för att installera appen.

Funktioner som kommer vara tillgängliga i den första versionen

Sökning

Hur hittar jag en artikel jag är intresserad av?
Skriv i sökrutan som det står "Sök på Wikipedia" på. Du kan söka på valfritt ämne. Om artikeln finns på Wikipedia kommer du få resultat att välja mellan.

Artikelnavigering

Vad är snabblänkar?
Snabblänkar är ett snabbt sätt att navigera till olika delar av artikeln. Snabblänkar tar läsaren till avsnitt i artikeln, bildgallerier, snabbfakta (faktarutor) och förmågan att byta språk i appen.

Hur läser jag en artikel?
Använd mittknappen, tryck upp och ner för att skrolla i artikeln.

Hur väljer jag länkar i en artikel?
Använd mittknappen, tryck vänster eller höger för att ta dig genom dem olika blålänkarna i artikeln.

Språkstöd

Hur ändrar jag språk i appen?
Appen ändras automatiskt till språket din telefon är inställd på. Väl i appen, välj "Inställningar", välj "Språk" och sök efter ditt språk och välj det.

Kan jag läsa en artikel på fler än ett språk?
Ja det kan du. För att göra det behöver du, när du är i en artikel, välja "meny", välja "språk" och sedan söka efter språket du vill läsa artikeln på.

Jag kan se artikeln finns på engelska men jag hittar inget på mitt språk. Var för då?
Wikipedia är tillgängligt på flera hundra språk. Varje Wikipedia-version har tusentals artiklar, vissa fler än andra. Engelskspråkiga Wikipedia är den största med fler än 6 miljoner artiklar. Det kan vara så att artikel du letar efter ännu inte har skapats eller översatts till ditt språk.

Läsbarhet och tillgänglighet

Kan jag ändra teckenstorleken?
Du kan justera teckenstorleken med hjälp av tangentgenvägar. Tryck 4 för att göra teckenstorleken mindre, och 6 för att göra den större. Tryck 5 för att återgå till standardstorleken.

Integritet och dataanvändning

Samlar appen in personlig data?

Appen samlar in viss användningsdata (en "användningsrapport") för att hjälpa Inuka-teamet förstå hur du använder appen och förbättra den. Wikimedia Foundation samlar dessutom in viss data från alla besökare på Wikimedias projekt, däribland KaiOS-användare. Den insamlingen beskrivs i större detalj i Wikimedias integritetspolicy. Insamlad data raderas eller avidentifieras inom 90 dagar, enligt våra dataregleringar.

Vilken information innehåller användningsrapporten?

Användningsrapporten innehåller följande information: (1) hur du kom omdirigerades till Wikipedia (t. ex. via en Google-sökning ); (2) hur länge du läser Wikipedia; och (3) hur ofta du besöker Wikipedia inom en 90 dagar lång period. Användningsrapporten innehåller ingen personlig information, och listar inte vilka sidor du besöker. Du kan läsa schemat för att se de olika interaktionerna och datan vi samlar in.

Bidra

Kan jag redigera, skapa eller översätta en artikel?
Nej. För tillfället tillåter vi inte redigering på Wikipedia via appen. Vi hoppas kunna lägga till funktionen i framtiden. Tills dess kan du bidra via din mobilwebbläsare.
Om du ser att Wikipediasidan i mobilwebbläsaren har optimerats, välj "visa i original". Du kommer då se redigeringspennan på höger sida av artikeln för att börja redigera.
Kan jag ladda upp bilder?
Nej. För tillfället tillåter vi inte direkt uppladdning av bilder eller media på Wikipedia eller Commons. Vi hoppas kunna lägga till funktionen i framtiden. Tills dess kan du bidra med media via din enhet genom att gå till Wikipedia i din mobilwebbläsare, och använda den vanliga uppladdningsfunktionen.
Kan jag läsa sidhistoriker och diskussionssidor?
För tillfället kan man inte visa sidhistorik och diskussionssidor i appen.
Hur rapporterar jag ett problem?
Var god rapportera buggar via appen. Gå till inställningarna i appen, välj "återkoppling". Skriv så detaljerat som möjligt i din rapport vilken enhet du använder, vilken version av appen du använder, och felen du sett.
Om jag har en fråga eller ett förslag, hur når jag er?
Du kan nå oss på projektets diskussionssida
Hut hittar jag mer information om teamet?
Du kan läsa Inuka team för ta reda på mer om oss och vad vi jobbar på.