Jump to content

Wikimedia Hackathon 2023/Participate/nl

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Wikimedia Hackathon 2023/Participate and the translation is 100% complete.
19–21 Mei 2023 | Athene, GriekenlandCreating a Friendly Space

The Universal Code of Conduct, Code of Conduct for Wikimedia's Technical Spaces and Friendly Space Policy will be in effect throughout the event, on all platforms, discussion channels, and at satellite events.

De Wikimedia Hackathon wordt gehouden op 19-21 mei 2023 in Athene, Griekenland..

De meeste onderdelen vinden op locatie plaats, de opening en de afsluiting kunnen online worden gevolgd. Lokale gemeenschappen worden hierbij uitgenodigd vooraf bijbehorende evenementen of bijeenkomsten te organiseren.

Op deze pagina vindt u informatie over hoe deel te nemen, de locatie, het reizen, de accommodatie en studiebeurzen. Er zijn geen kosten verbonden aan het deelnemen. Deelnemers moeten voor hun eigen reis en accommodatie zorgen, tenzij zij een studiebeurs hebben gekregen of ondersteuning krijgen vanuit hun organisatie.

Er zijn ter plekke maskers en zelftesten voor Covid-19 beschikbaar, maar het gebruik is niet verplicht.

Registratie

Het is nodig om u aan te melden voor de deelname ter plekke aan de Wikimedia Hackathon in Athene. De registratie sluit op 15 mei, voor de laatste registraties voor fysieke deelname kan contact worden opgenomen via hackathon@wikimedia.org.

Meer informatie over de registratie

Registreren voor de hackathon

De gegevens die u hier invult zullen niet worden gedeeld en alles zal alleen toegankelijk zijn voor het Hackathon coördinatie team (WMF staf). Als u zich aanmeldt voor een studiebeurs, dan krijgt het comité voor de studiebeurzen uw hier ingevoerde gegevens (zie hieronder). De applicatie voor registratie en studiebeurzen draaien met Pretix, een open source derde-partij dienst, die mogelijk aanvullende bepalingen kent. Meer informatie over privacy en gebruik gegevens: privacy statement.

Het aanmelden

Volg deze stappen om u te registreren:

 1. Ga naar pagina https://pretix.eu/wikimedia/wmhack2023/
 2. Klik op de knop "Add to cart"
 3. Op de volgende pagina, klik op de knop "Continue"
 4. U kunt nu aangeven of u een beurs wil aanvragen, vink dan het veld naast "scholarship application" aan (beschikbaar tot 14 januari)
 5. Klik op de knop "Continue"
 6. Vul de velden op de volgende pagina in, de velden met een * zijn verplicht.
 7. Als klaar bent met invullen, klik op de knop "Continue".
 8. De volgende stap is het door u controleren van de gegevens die u heeft ingevoerd. Als dat goed is, klik dan op de knop "Submit registration" onderaan de pagina.
 9. Na het afronden van de aanmelding, krijgt u de pagina "Thank you" en een e-mail met de link naar de aanmelding en een QR-code. ALs u de e-mail na enige tijd niet ontvangt, kijkt dan in de map met spam. Neem contact met ons op via hackathon@wikimedia.org als u geen e-mail krijgt.
 10. Uw registratie wordt niet openbaar gedeeld. Als u wilt dat wel openbaar is dat u aan de Hackathon deelneemt, zet uzelf dan op de deelnemerslijst.


Schermafdrukken van deze stappen:

Vrijwilligerswerk

We organise and co-create this event with the help of all participants. You are welcome to join in many different roles & capacities:

 1. Event blogging: Document your experiences from attending Wikimedia Hackathon. Group coordinator: Eleni.Christopoulou.
 2. Event photography: Take photos during the event and upload them to Wikimedia Commons. Group coordinator: Nes.
 3. Documentation: Make sure all documentation related to the event is up to date on the Hackathon wiki and Phabricator. Group coordinator: NicoleLBee.
 4. Session coordination: Help with welcoming the speaker, taking notes, facilitating and time checks during a session, etc. Group coordinator: Marios Magioladitis.
 5. AV operator: Help with live streaming opening and closing ceremonies, setting up, operating, and troubleshooting audio & video equipment for presentation-style sessions. Group coordinator: KCVelaga_WMF.
 6. Help desk: Help answer general questions about the Hackathon, facilitate connections between attendees, and provide technical support in various areas and projects. Group coordinator: Marios Magioladitis.
 7. Trust & safety: Ensure all participants adhere to Wikimedia's code of conduct for technical spaces and friendly space policy. Group coordinator: jrbs.
 8. Announcements: Post updates about the event in various Hackathon-related venues (e.g., upcoming program session, time to go for lunch, or social event). Group coordinator: DimitriosRingas.
 9. Logistics: Help with event logistics (e.g., moving things around, changing room setup between plenary and hacking, etc.). Group coordinator: taavi.

Online deelname

De Wikimedia Hackathon 2023 is in de eerste plaats een evenement op locatie en we konden geen volledige deelname op afstand mogelijk maken.

Er zijn echter verschillende mogelijkheden voor mensen die op afstand aanwezig zijn om aan projecten te werken en te communiceren met andere deelnemers:

Werk aan taken: De taakverdeling en het bijhouden vindt plaats op Phabricator. Voel u vrij om aan te geven dat u aan een taak werkt of om direct vragen te stellen in Phabricator.

Interactie met deelnemers: De Hackathon sociale kanalen (IRC, Telegram, etc.) zullen zeer actief zijn tijdens het evenement, en de externe deelnemers zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze kanalen, te praten over hun projecten en vragen, en vragen te stellen aan de vele technische bijdragers die aanwezig zijn op deze kanalen.

Projectpresentaties: De openingssessie (inclusief projectpresentaties) en de slotsessies (inclusief showcase) worden uitgezonden op Youtube-kanaal van Mediawiki. Het is echter niet mogelijk voor externe deelnemers om deel te nemen aan deze sessies. Deelnemers op afstand worden uitgenodigd om hun projecten te presenteren op de hackathon sociale kanalen.

Programma en workshops: De onsite items van het programma worden niet opgenomen of online uitgezonden. Er zullen echter aantekeningen worden gemaakt op Etherpad-documenten en de sprekers zullen hun dia's delen op Wikimedia Commons, indien aanwezig. Als u bijzonder geïnteresseerd bent in een sessie, neem dan gerust contact op met de spreker, zodat zij u meer informatie kunnen sturen.

Beurzen

Om de technische gemeenschap te ondersteunen en de diversiteit onder de deelnemers te vergroten heeft de Wikimedia Foundation een programma om het geselecteerde technische gemeenschapsleden mogelijk te maken het evenement fysiek te bezoeken door voor hun reiskosten en verblijfkosten te zorgen.

Het aanmelden voor deze beurs (scholarship) was tot 14 januari 2023 mogelijk, het is nu dus niet meer mogelijk.

Meer informatie over beurzen

Iedereen die deze beurs ontvangt krijgt uiterlijk op 1 februari een bericht, zodat ze de reis kunnen boeken en de eventueel nodige visa kunnen regelen.

Het doel van dit programma is het ondersteunen van betrokken leden van de technische gemeenschap. We geven hierbij de voorkeur aan mensen die minimaal een jaar lang bijdragen aan de technische omgeving van de Wikimedia projecten hebben geleverd. Leden van gemeenschappen die ondervertegenwoordigd zijn worden hierbij aangemoedigd een aanvraag voor een beurs te doen.

De beurzen worden toegekend door een comité met als leden Léa Lacroix, Srishti Sethi, Ariel Glenn en Marios Magioladitis, de aanvragen worden beoordeeld en gerangschikt op de volgende criteria:

 • Actieve betrokkenheid in technische projecten in Wikimedia's ecosysteem
 • Plannen en projecten voor de Hackathon
 • Diversiteit in geografie/geslacht

De volletijds stafleden van Wikimedia zijn uitgesloten voor een beurs. Als u een WMF staflid bent, neem dan deel aan het interne selectie-proces of bespreek uw deelname met uw manager.

Wikimedia affiliates kunnen een eigen systeem hebben om leden van hun gemeenschap te ondersteunen bij het deelnemen aan de Hackathon. Details over acties hiervoor door Wikimedia affiliates worden hier toegevoegd zodra die informatie beschikbaar is.

Doelgroep deelnemers

De editie van 2023 richt zich op het samenbrengen van mensen die al een bijdrage op een technisch gebied aan een Wikimedia project hebben geleverd, zij kennen hun weg in de gebruikte techniek en zijn in staat samen te werken aan een project, liever dan dan autonoom te doen.

Dit is dus iets anders dan de vorige aanpak iets-doen-voor-iedereen. We proberen op grond van de ervaringen bij vorige Hackathons en andere technische bijeenkomsten en workshops, een keer iets nieuws uit.

 • Door een bijeenkomst te doen waar al actieve mensen, die al een of meer technische bijdragen hebben geleverd, met elkaar in contact komen en daar kunnen gaan samenwerken, leren ze mogelijk nieuwe zaken, kunnen ze dingen bespreken. De uitdaging wordt dan erg groot als we ook nieuwkomers op het gebied van Wikimedia of ontwikkeling erbij zouden betrekken.
 • De techniek achter Wikimedia kent veel aspecten, er zijn veel opties om bij te dragen of zich te verdiepen in voor de betreffende deelnemer minder bekende onderdelen. Er is een gelegenheid nodig om de bestaande technische gemeenschap met elkaar te laten praten en te komen tot een onderlinge uitwisseling van kennis en inzichten.
 • Voor nieuwkomers lijken werkshops en kleinere evenementen specifiek gericht op opdoen van bepaalde kennis een betere manier om ze op weg te helpen. Voorbeelden hiervan zijn, regelmatige lokale technische bijeenkomsten, initiatieven als Small Wiki Toolkits, de technische sessies op Wikimania voor nieuwkomers, lokale of regionale conferenties met een technisch doel of een lokale hackathon voor nieuwkomers gericht op een specifiek onderwerp.
 • De internationale Wikimedia Hackathon is niet de meest geschikte plek om te zijn om nieuwe lokale technische gemeenschappen op te bouwen. Het is plek om de mensen van over de wereld samen te brengen, die een brug kunnen vormen naar hun lokale gemeenschappen.

Voor nieuwkomers zijn er andere bijeenkomsten e.d. gepland door de Wikimedia Movement: mensen die nieuw zijn in de Wikimedia en/of ontwikkeling zijn welkom bij deelname aan de Wikimania 2023, waar technische sessies zullen worden gehouden en andere evenementen die geschikt zijn voor nieuwkomers. (Voeg a.u.b. meer toe aan de lijst).

In de praktijk verwelkomen we alle deelnemers tot aan de capaciteit van het complex. Voor de selectie van beurzen voor de Hackathon verlangen we dat die persoon aantoont dat die minimaal een jaar actief is geweest op technische projecten. In het programma is direct een sessie waarin mensen aan een project worden gekoppeld met een introductie van de verschillende hulpmiddelen en projecten. Er is geen begeleidingsprogramma voor nieuwkomers. De verwachting is dat deelnemers zelfstandig kunnen kiezen en meedoen aan projecten.