User:CKoerner (WMF)/Reading List Discussion/nl

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page User:CKoerner (WMF)/Reading List Discussion and the translation is 100% complete.

Discussie over gesynchroniseerde leeslijsten

Please help translate to your language

Hallo,

Illustration of Reading List feature on Android Wikipedia App (not logged in).png

Het team Reading Infrastructure van de Wikimedia Foundation ontwikkelt een cross-platform dienst leeslijst voor de mobiele app Wikipedia. Deze lijsten zijn als bladwijzers in uw webbrowser. Een lezer van de Wikipedia app kan bladwijzers van pagina's maken die de lezer later terug kan lezen. Dit teruglezen kan offline. Door een leeslijst wordt er geen inhoud toegevoegd of gewijzigd.

Om zo'n leeslijst aan te maken, dient een app gebruiker een account te hebben waaraan die 'bladwijzers' worden gekoppeld. In het account kan men de leeslijst synchroniseren tussen de verschillende apparaten (tablet, smartphone, ...) van de gebruiker. Dit is de eerste keer dat we op deze manier voorkeuren synchroniseren. We horen en bespreken graag zaken over privacy en gegevensbeveiliging. We willen ook uitleggen waarom niet de huidige volglijsten voor dit doel worden gebruikt.

Achtergrond

In 2016 heeft het team Android team de eenvoudige functionaliteit 'Saved Pages' vervangen door de leeslijsten ('Reading Lists'). Een gebruiker kan sindsdien een bladwijzer maken van een pagina in een map en dan later die pagina met de bladwijzer offline lezen. De intentie van dat project was ook te werken aan dat synchroniseren over verschillende devices, maar dat gedeelte is vanwege een overlap met de functie Gather en bedenkingen bij de gemeenschap voorlopig uitgesteld.

Het team Android ziet het gebrek aan synchronisatie als een belangrijk pijnpunt in de feedback van de gebruikers. Zij verwachten dat dat er is. Het team iOS heeft het implementeren van leeslijsten tegengehouden omdat ze daarbij de synchronisatie als een "must have" zagen. Een recente technische RfC heeft deze gebruikersverhalen toegestaan, deze moet worden geblokkeerd. Eerst voor Android, dan voor iOS, mogelijk dat het web dan later volgt.

Leeslijsten zijn privé, worden opgeslagen bij het gebruikersaccount, niet als een openbare wiki pagina. Er is geen mogelijkheid tot delen of publiceren. Het zit ook niet in de planning om het openbaar te maken. De doelgroep zijn de lezers van Wikipedia en bladwijzers willen maken en die inhoud in de app willen beheren.

Waarom geen volglijsten

Volglijsten bieden vergelijkbare functionaliteit als de leeslijsten. Het team 'Reading Infrastructure' heeft de infrastructuur van de volglijsten eerst bestudeerd voordat die keken naar andere opties. De belangrijkste verschillen tussen volglijsten en leeslijsten zijn:

  • Leeslijsten zijn voor het lezen van artikelen, niet voor het volgen van wijzigingen.
  • Volglijsten zijn gericht op het monitoren van wijzigen van pagina's (revisies).
    • De volglijst infrastructuur is de sleutel naar de gemeenschap die bijdragen doet voor het handmatig volgen van inhoud wijzigingen en door het gebruik van geautomatiseerde hulpmiddelen (bots). Omdat dit zaken zijn die nodig zijn en het uitbreiden voor zaken die nodig zijn voor het lezen maakt dat dit project alleen maar moeilijker te onderhouden en zou het meer beperkingen toevoegen.
  • Door de projecten gescheiden te houden is het schalen van bronnen ook eenvoudiger. Wij kunnen twee verschillende doelgroepen afzonderlijk bedienen en de prioriteiten gescheiden houden. Een leeslijst is minder kritiek voor de gezondheid van de Wikipedia/MediaWiki.
  • Ondersteuning voor meerdere projecten. Leeslijsten zijn een cross-wiki/project. Een volglijst is voor een specifieke wiki. Er is wel discussie geweest om volglijsten ook op meerdere wiki's te laten werken, is het niet de verwachting dat dat spoedig zal gebeuren.

Meer informatie op MediaWiki.org waar feedback en ideeën welkom zijn.

Thank you!