### Discussion :: Profit and Loss - General Questions (Q.No.13)

Amruta said: (Dec 25, 2010) | |

how .50 in Gain% came from |

Vijay said: (Feb 8, 2011) | |

Gain=(s.p-c.p) =4-3.5 =0.5 |

Man said: (May 12, 2011) | |

His gain must be calculated on Rs 4 sale price not cost prize. |

Mrs Pallavi said: (May 19, 2011) | |

"It's very simple use common logic no need to use any formula" c.p=350 s.p=? 350/100=3.5 c.p of 1 orange 3.5*12= 42 c.p of 1 dozen oranges. 48/12=4 s.p of 1 orange 4*100=400 s.p of 100 oranges therefore profit=s.p-c.p =400-350 =50 profit %= 50/350*100 =14.28 % i.e ans. (a) gain |

Rajkumar said: (May 3, 2012) | |

100 oranges for 350 rs 100 oranges make 8.33 dozens (100 / 12 = 8.33) and sells 1 dozen for 48 rs so 1 dozen -----> 48 rs then 8.33 dozens -----> ? 8.33 * 48 = 400 gain = S.P - C.P = 400 - 350 = 50 gain % = (gain / C.P) * 100 = (50 / 350) * 100 = 100 / 7 = 14.28 |

Rajadurai.Eee said: (Aug 12, 2012) | |

100 orange=350rs 1 dozen(i.e 12 orange)=48Rs. So 1 orange-->48/12=4Rs So100 orange-->100*4=400rs Profit=S.P-C.P Profit-->400-350=50Rs Profit% =(profit * 100)/C.P So profit% =(50 * 100)/350 Simplify above Answer : 14.28% |

Iamateur said: (Feb 6, 2013) | |

The question is asked for The percentage of profit or loss is: And in the answer we are finding only gain%. Why not loss%? |

John said: (Feb 15, 2013) | |

For any business we will get either gain or loss But not both. So in problem we get only gain i.e profit. As selling price is greater than cost price. So we will get gain . S.P > C.P (gain). S.P < C.P (loss ). In problem we got S.P as 4 and C.P as 3.5. |

Monika said: (Mar 16, 2013) | |

CP of 100 = Rs.350. CP of 1 = 350/100. = 7/2. SP of 12 = Rs.48. CP of 12 = 7/2*12. Rs.48. G=SP-CP = 48-42 = 6. G% = 6/42*100 = 14 2/7. |

Pandiarajan said: (Apr 12, 2013) | |

Totally 100 oranges total amount 350. Sold 12 as 48 one as 48/12=4 so 100 sold as 400. Profit 400-350 = 50. Profit % = 50/350*100 = 100/7 = 14 2/7%. |

Harish said: (Sep 20, 2013) | |

Gain% = SP-CP/SP * 100. |

Ashu said: (Dec 10, 2014) | |

Sp = 8*48+4*3.5 = 398. Cp = 350. Then, (48*100)/350 = 13 2/7. Clear me where I m wrong? |

Hasnat Zaman said: (Jan 5, 2015) | |

When particulars cp and sp are not given then how to find cp and sp? |

Neha said: (Feb 24, 2015) | |

See as given in question CP of 100 oranges are Rs. 350. Now, So of one dozen orange is Rs. 48. One dozen means 12. So, 12 oranges is sold in Rs. 48. 1 orange is sold in 48/12. 100 orange is sold in 48*100/12 = 400. Now, Sp = 400. Cp = 350. Gain = sp-cp. Gain = 400-350 = 50. Gain% = 50*100/350 = 100/7 answer. |

Arush Baggel said: (Jul 24, 2015) | |

Please tell in short form but explaining method better. |

Sravani said: (Sep 6, 2015) | |

The gain so obtained is not accurate I guess because still 4 more oranges are left you over as the S.P is per dozen. |

Priya said: (Oct 21, 2015) | |

Ya I also get 14.2% but we can assume 15%. So how 1st answer will be correct please give me full explanation I don't understand and what is the options its also very typical to understand so give me full explanation. |

Rajesh said: (Dec 31, 2015) | |

100 oranges are bought at the rate of Rs. 350. 1 dozen = 48. = 100/12 = 8.33. = 8.33*48 = 400. = 350*14.2% = 400. Answer : 14 2/7%. |

Mgnvprasad said: (Oct 12, 2016) | |

Buyed 100 oranges = Rs 350, 1 orange = 3.5 sold. 12 oranges = Rs 48, 1 orange = 4. From above you observed bought and sold off 1 oranges 3.5 to 4. There is a profit of 0.5. 0.5/c.p = 0.5/3.5 = 1/7 = in percentage 100/7 = we get 14 2/7. |

Sandeep said: (Oct 25, 2016) | |

I got 14 but how is 2/7 I didn't get. Someone help me. |

Pramod Pharate said: (Nov 26, 2016) | |

100 orange = 350rs 1 orange = 3.5 rs For 1 dozzen orange c.p = 3.5 * 12 = 42 rs. For 1 dozzen orrange s.p = 48 rs. Therefore profit = Rs. 6. Therefore profit% = profit/c.p * 100, = 6/42 * 100, = 14 * 2/7. |

Dhiraj Shah said: (Dec 2, 2016) | |

Please explain the last step in detail. |

Namsig said: (Jan 29, 2017) | |

0.50 * 100/3.50 after that how we will get 100%/7? |

Jyothsna said: (Nov 7, 2017) | |

@Dhiraj shah. SP of 1 orange = 48/12 => 4 (1 dozen =12 oranges). CP of 1 0range = 350/100 => 3.5. profit = 4-3.5 (SP -CP) => 0.5. profit % = (0.5/3.5)*100=14 *2/7. |

Aiysha Alafiya said: (Feb 15, 2018) | |

100 orange =350rps. C.p of 1 orange= 350/100 = 3.50. S.p =Rs 48 per dozens. It means s.p of 1orange = 48/12. The s.p of 1 orange = 4. Now, S.p of 1 orange =4. C.p of 1 orange =3.50. Gain = S.P - C.P. =4 - 3.50. =0.5. Gain% = (Gain * 100/C.p), = (0.5*100/3.5), = 14.27. |

Rohit Thakur said: (Jun 5, 2018) | |

C.P of 100 oranges = 350, S.P of 100 oranges = 48 per dozen, 48/12 = 4. S.P of 100 oranges = 100 X 4 = 400, Then, difference is 400 - 350 = 50, 50/350 X 100 = 14.27 Ans. |

Heiya said: (Jul 20, 2019) | |

1 orange =350/100 = 3.50. SP of orange = 48/12 = 4, %gain = profit/CP * 100. %gain =0.50/3.50 * 100=14 2/7. |

Arpan said: (Oct 18, 2019) | |

1 dozen = 12. C.P of 100 oranges = 350. S.P of 12 oranges = 48. C.P of 12 oranges = (350/100)*12 = 42. Profit percentage = (48-42)/42*100 = 14 2/7. |

Pramod said: (Mar 29, 2020) | |

How 100/7% get explain please? |

Madhu said: (May 21, 2020) | |

Here 100 oranges =350. So c.p of 100 oranges =350. S.p= 48/12=4. 1 orange of s.p is 4 rupees and 100 oranges of s.p is 400, We know the formula p= 400-350=50, %p=50/350*100=100/7, I.e 100/7= 14*2/7. |

Shruti Patil said: (Jul 16, 2020) | |

Simple one: If selling prize for 12 orange is Rs 48; Then the selling prize for 100 orange is ? Therefore, sp=(100*48) /12, =400. Here, the sp is more than cp so it is profit. i.e, profit= 400 - 350 = 50. Profit percentage= (50/350) *100= 14(2/7). |

Arijit Bhakta said: (Aug 9, 2020) | |

SP of 12 oranges is 48. SP of 1 Orange is 4. Sp of 100 oranges is 400. Gain= sp - cp = 400 - 350 = 50. Gain% = 50 * 100/350 = ans(A) |

#### Post your comments here:

Name *:

Email : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.