Manual:Upgrading to 1.9/ca

From mediawiki.org
Baixar un paquet informàtic

L'equip de Mediawiki allibera el 2007 la versió 1.9, i com sempre, hi ha disponibles un munt de noves característiques. Aquesta guia ajudarà als usuaris de versions antigues a actualitzar el seu programari de manera senzilla. La informació docummentada aquí hauria de ser vàlida per a versions superiors a la 1.5 de Mediawiki.

Abans de començar[edit]

Primer, read the UPGRADE text file included in MediaWiki 1.9.

Com en totes les actualitzacions de MediaWiki, la premissa bàsica és la mateixa:

 1. Comproveu els requeriments
 2. Llegiu les notes de la versió
 3. Feu una copia de seguretat dels arxius i de la base de dades
 4. Descomprimiu els arxius nous
 5. Executeu l'actualització de l'script per a comprovar la base de dades
 6. Descarregueu les extensions
 7. Comproveu la descarrega

Comproveu els requeriments[edit]

MediaWiki 1.9 requeriments:

 • PHP 5.0 o posterior (5.1 recomanat)
  PHP 4 no és suportat des de 1.7
  Advertiment: PHP 5.0 tenia un error a 64-bit systems el qual provocava problemes fonamentals a MediaWiki. Si esteu executant un x86_64 (AMD64, EMT64) o esteu afectat per una altra plataforma de 64-bit, heu d'executar PHP 5.1 o superior.
 • MySQL 4.0 o posterior
  MySQL 3.x no és suportat des de 1.6

Llegiu les notes de la versió[edit]

A la distribució tarball, o als arxius revisats/exportats des de SVN, hi ha un nombre d'arxius amb els noms de fitxer en majúscules, un dels quals conté les RELEASE-NOTES Ara és el moment d'obrir-lo i veure les novetats a la versió 1.9.

Feu una còpia de seguretat dels arxius i de la base de dades[edit]

Abans de realitzar l'actualització us recomanem que realitzeu una còpia de seguretat de tot el wiki, incloent tant la base de dades com els arxius.

Base de dades[edit]

Feu una còpia de seguretat de la base de dades del wiki abans d'executar els scripts descarregats en ella. Aquesta còpia us servirà en cas que l'actualització malmeti el vostre wiki. Hi ha un nombre considerable de programes per fer aquesta tasca. Aquí trobareu programari MySQL.

Configuració[edit]

Feu una còpia del vostre arxiu LocalSettings.php, el qual conté detalls bàsics de la vostra configuració i qualsevol personalització que hageu fet per canviar el comportament de Mediawiki.

Carregar arxius[edit]

Si les càrregues estan habilitades en el seu wiki, aleshores necessitareu també una còpia de seguretat de la carpeta càrregues. Per defecte, aquesta està a la carpeta images encara que és probable que hagi variat d'ubicació i es trobi a LocalSettings.php.

Extensions i aparença personalitzada[edit]

Feu una còpia de seguretat de la carpeta extensions, i de qualsevol arxiu o carpeta que contingui personalització de l'aparença.

Descomprimir els arxius nous[edit]

Si esteu emprant el paquet informàtic tarball baixat des de SourceForge, descomprimiu-lo; si utilitzeu la Subversion, exporteu els arxius en un lloc buit. Reemplaceu tots els arxius existents per les noves versions de 1.9, conservant el directori de l'estructura. El codi ànima ha estat posat al dia.

Executeu l'script descarregat[edit]

Nota: Estigueu segurs que hi ha un arxiu AdminSettings.php a l'arrel del vostre wiki i resta actualitzat. Els usuaris necessiten tots els permisos en la base de dades.

El mètode preferit per realitzar l'actualització és emprar la línia d'ordres maintenance script, tan mateix, també podeu reengegar l'instalador basat en la Web.

intèrpret d'ordres[edit]

Des de la línia d'ordres, o un SSH shell o similar, permuteu el directori maintenance i executeu l'script actualitzat:

$ php update.php

MediaWiki inspeccionarà l'esquema existent i l'actualitzarà per a treballar amb el codi nou, afegint taules i columnes segons es necessiti. Al millorar des de 1.5.x, un cop això estigui complet, s'aconsella que executeu l'script refreshLinks.php pels enllaços a taules.

Alternativa 1: phpShell[edit]

Si l'accés a l'intèrpret d'ordres no està disponible, aleshores considereu opcions com phpShell, el qual simula un intèrpret d'ordres emprant funcions PHP. Això no funcionarà en tots els Webhostings.

Si utilitzeu aquesta solució, sovint es recomanable saltar-se el període de conte enrera al principi de l'script . Passi l'opció --quick a l'actualitzar l'script per a fer això:

$ php update.php --quick

Alternativa 2: reengegar l'instal·lador[edit]

Una alternativa per a executar l'script d'actualizació des de l'intèrpret d'ordres és reengegar l'instal·lador web. Per a fer això:

 1. Reanomeneu LocalSettings.php per LocalSettings.old.php
 2. Feu que el directori config sigui editable pel servidor del web
 3. Doneu un cop d'ull al wiki i inicieu l'instal·lador

Ompliu els camps de la mateixa manera amb els valors com estaven omplerts en la instal·lació de la versió prèvia. Quan comenceu el procés d'instal·lació, l'script detectarà les taules existents de MediaWiki, i actualitzarà el seu esquema. Quan això finalitzi, un nou LocalSettings.php serà generat.

 1. Suprimiu el nou arxiu de configuració
 2. Reanomeneu LocalSettings.old.php altre cop per LocalSettings.php
 3. Restaureu els permisos al directori config

Descarregueu les extensions[edit]

Algunes extensions han estat actualizades per a treballar amb MediaWiki 1.9. No dubteu en actualitzar les darreres versions d'aquestes extensions. Necessitareu realitzar actualitzacions de manera manual per a realitzar les actualitzacions de les extensions personalitzades.

Comproveu la descàrrega[edit]

Un cop l'actualització ha estat finalitzada, comproveu el wiki i realitzeu accions bàsiques com editar pàgines i assegureu-vos que les coses funcionen com us esperaveu.

Visiteu Special:Version i comproveu que la versió mostrada és la correcta.