Kézikönyv:Eltávolítás

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:Uninstallation and the translation is 100% complete.

A MediaWiki teljes eltávolítása két lépésben történik: először a telepítési könyvtárat kell törölni, majd a MySQL/Postgres-adatbázis eldobása szükséges.

A MediaWiki fájljainak törlése

A wiki eltávolításához egyszerűen törölt a telepítési könyvtár tartalmát. Például: ha a MediaWikit a /var/www/mediawiki-xyz mappába telepítetted, az alábbi parancsot kell kiadnod:

rm -rf /var/www/mediawiki-xyz
Figyelem Figyelem: A beállításoktól függően a feltöltött állományok és -képek alkönyvtárban tárolódhatnak; ezek megőrzéséhez törlés előtt mozgasd azokat egy másik helyre!

Az adatbázis törlése

Figyelem Figyelem: Ez a lépés a wikid minden adatát törli. Ha a wikit egy már létező, a telepítéshez nem kapcsolódó adatokkal rendelkező adatbázisba telepítetted, NE az alábbiak szerint járj el, különben minden adatod elveszik! Ebben az esetben a wikihez kapcsolódó táblák manuális eltávolítása szükséges; ennek módjáról lásd az adatbázis-szoftver kézikönyvét.
Az itt leírtak feltételezik, hogy telepítés során az alapértelmezett értékeket használtad; ha nem, az alábbi instrukciókban helyettesítsd be a wikidb-t az adatbázisod nevével.

MySQL

A wikit tartalmazó MySQL-adatbázis törléséhez a mysql eszköz futtatása szükséges egy megfelelő jogosultságokkal rendelkező felhasználóról, majd az alábbiakat kell kiadni a mysql> prompt után:

DROP DATABASE wikidb;

Ugyanezen eredményt érheted el adminisztrációs szoftver (például PHPMyAdmin) használatával is.

PostgreSQL

A wikit tartalmazó Postgres adatbázis törléséhez add ki az alábbi parancsot:

dropdb wikidb

vagy kapcsolódj az adatbázishoz egy megfelelő jogosultságokkal rendelkező felhasználóval és futtasd az alábbi parancsot:

DROP DATABASE wikidb;