Handleiding:Skin instellingen

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:Skin configuration and the translation is 100% complete.

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe een beheerder een skin op een wiki configureert.

Deze documentatie is van toepassing op MediaWiki 1.31+.

Voor het gebruik van skins, refereer aan Help:Vormgevingen voor algemene informatie over skins.

Voor ontwikkelaars die nieuwe skins willen maken of bestaande skins willen bewerken, raadpleeg Hoe wordt een MediaWiki skin gemaakt.

Skins downloaden

De MediaWiki tarball download wordt geleverd met verschillende skins. lijst gebundelde extensies en skins.

Als u echter MediaWiki van Git hebt gedownload, of als u meer skins wilt installeren, moet u de code voor dat skin of skins apart downloaden.

Veel MediaWiki skins zijn opgenomen in de Wikimedia Git repository (zie de volledige lijst). U kunt tarballs van skins downloaden van de skin distributor.

Om een van de skins in deze groep via Git te downloaden, moet u een aanroep doen als:

git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/skins/[naam van de skin]

Om de standaard skin Vector te krijgen, moet u het volgende opgeven vanuit de map skins/ in uw MediaWiki installatiemap:

git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/skins/Vector

Checkout een passende release van de skin. Ga naar de nieuwe map en voer het volgende uit:

git checkout REL1_35

(vervang REL1_35 door de release branch of tag)

Skins activeren

Voor elke skin in uw map /skins die u wilt gebruiken, moet u deze inschakelen in uw bestand LocalSettings.php . Als u bijvoorbeeld Vector wilt inschakelen, voegt u het volgende toe. Als u meerdere skins hebt, moet elke skin worden ingeschakeld met een afzonderlijke instructie:

// MediaWiki 1.24 or less
require_once "$IP/skins/Vector/Vector.php";
// MediaWiki 1.25+
wfLoadSkin( 'Vector' );

(Dit komt overeen met een extensie inschakelen, alleen in een andere map.)

Afhankelijk van de skin kunnen er extra stappen nodig zijn. Gedetailleerde installatie-instructies zijn beschikbaar op de pagina van elke skin op mediawiki.org; zie bijvoorbeeld voor Vector. Instructies voor alle andere skins zijn analoog.

Een standaard skin instellen voor een wiki

Een standaardskin moet worden ingesteld voor nieuwe gebruikers van een wiki door de variabele $wgDefaultSkin in LocalSettings.php in te stellen op de kleine skinnaam die is opgegeven in het skinbestand. Gebruikers kunnen hun skin nog steeds wijzigen door naar hun Voorkeuren te gaan, tenzij u alle andere skins verwijdert of onderdrukt, of de voorkeur helemaal uitschakelt (zie hieronder). Bijvoorbeeld:

$wgDefaultSkin = 'vector';

Als u deze waarden op een bestaande wiki wijzigt, wordt automatisch de instelling gewijzigd van alle gebruikers die de vorige standaardskin hebben gebruikt. Er is een onderhoudsscript om de voorkeuren van gebruikers te wijzigen (userOptions.php ), maar u hoeft het waarschijnlijk niet te gebruiken.

Als u deze waarde niet wijzigt, is Vector de standaardskin.

Skins deïnstalleren

Als u een skin wilt verwijderen, verwijdert u de regel wfLoadSkin (of require_once voor MediaWiki 1.24 of ouder) uit uw bestand LocalSettings.php . U kunt de skinbestanden daarna uit de map skins/ verwijderen.

Als een gebruiker de skin gebruikt die u zojuist hebt verwijderd, schakelt MediaWiki dan automatisch over naar de standaardskin van de wiki.

Skins onderdrukken zonder ze te verwijderen

De beheerder kan de skinkeuzes beperken die voor de hele site worden aangeboden in gebruikersvoorkeuren door skin(s) op te geven die moeten worden onderdrukt in het array $wgSkipSkins . Dit kan handig zijn als u een nieuwe skin wilt testen zonder dat gebruikers deze kunnen zien. Om dit te doen, zet u iets als dit in LocalSettings.php :

// To remove various skins from the User Preferences choices
$wgSkipSkins = array( "monobook", "timeless" );

U kunt een voorbeeld van de skin bekijken met behulp van de URL-parameter useskin .

Site-brede CSS aanpassingen

Met MediaWiki kunnen beheerders sitebrede CSS regels specificeren die aan elke opgebouwde pagina moeten worden toegevoegd. Deze regels kunnen worden toegevoegd door de pagina Gadget-site.css (oude Common.css)) op uw wiki te bewerken, als $wgUseSiteCss is ingesteld op true. Naast een globale stylesheet kan men ook Handleiding:Interface/Stylesheets|(CSS-regels) opgeven die alleen in bepaalde skins mogen worden gebruikt.

CSS aanpassingen alleen voor gebruiker

Gebruikers kunnen ook hun eigen CSS-regels opgeven door de pagina "User:Username/common.css" te maken. De CSS op deze pagina wordt vervolgens toegepast op de skin die de gebruiker gebruikt. Als de website wordt gewijzigd in een andere standaardskin, blijft de aangepaste CSS van de gebruiker net zo werken als voorheen. Deze functie kan worden ingeschakeld door in LocalSettings.php $wgAllowUserCss in te stellen op true. Een gebruiker kan ook CSS toepassen op een specifieke skin door de pagina "User:Username/skinname.css" te maken. Als een gebruiker bijvoorbeeld het MonoBook-skin gebruikt, bewerkt hij de pagina Special:MyPage/monoboek.css.

De mogelijkheid van sitegebruikers uitschakelen om skins te kiezen

MediaWiki-versie:
1.16

De systeembeheerder kan de optie "Skin" volledig verwijderen, zodat deze helemaal niet wordt weergegeven in Gebruikersvoorkeuren. Dit is logisch als uw site een aangepaste skin gebruikt en er niet goed uit zou zien in een andere skin.

Om dit te doen, voegt u een nieuwe regel met de volgende code toe aan LocalSettings.php. Het verwijdert de optie "Skin" uit de voorkeuren en de mogelijkheid om de parameter useskin in de URL te gebruiken.

$wgHiddenPrefs[] = 'skin';