Manual:A MediaWiki telepítése

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Manual:Installing MediaWiki and the translation is 47% complete.
Outdated translations are marked like this.

A MediaWiki telepítése egy interaktív, webalapú szkripttel történik. Mielőtt futtathatnád a szkriptet, néhány dolgot be kell állítanod: nézd meg az előkövetelményeket vagy a hozzáértőknek szóló rövidített útmutatót.

A MediaWiki telepítése az Apache-, PHP- és MySQL-/MariaDB-ismeretekkel nem rendelkező átlagos számítógép-felhasználóknak nehéz lehet. A legtöbb MediaWikit használni kívánó felhasználó jól járhat egy ingyenes MediaWiki-hoszttal vagy egy szoftvercsomaggal.

Hibaelhárítással kapcsolatos információkért kattints ide.

A MediaWiki letöltése

Web browser

Download the MediaWiki tar file from the official download page. Generally, if you're using a production environment, you want to be running the latest stable release, which is mediawiki-1.38.1.tar.gz.

Command line (*nix machine)

A legutolsó stabil verziót (1.38.1) *nix alapú rendszeren az alábbi paranccsal töltheted le:

wget https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.38/mediawiki-1.38.1.tar.gz

Használhatsz cURL-t is:

curl -O https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.38/mediawiki-1.38.1.tar.gz

A letölthető állományok .tar.gz formátumú archívumok, vagyis használat előtt ki kell őket csomagolni. Ez történhet helyben (később FTP-n feltöltéssel) vagy egyből a webszerveren. Ezt Windowson például a 7-Zip (ingyenes), WinZip, WinRAR vagy IZArc (ingyenes) programokkal lehet megtenni. Linuxon és Mac OS X-en a beépített untar módszerrel lehet őket kibontani:

tar -xf mediawiki-*.tar.gz
Ha rendszergazdaként csomagolod ki a fájlt, chown-nal változtasd meg a jogosultságokat, különben a kibontott állományok tulajdonosa a # 1000 felhasználó lesz.


Git (fejlesztőknek)

Fejlesztőknek a Gitről való letöltés javasolt, így a legújabb, még fejlesztés alatt álló verzióhoz juthatnak hozzá.

Ebben az esetekben a függőségeket a Composer segítségével manuálisan kell telepíteni.

Fájlok feltöltése a szerveredre

Ha még nem töltötted fel a fájlokat a webszerverre, tedd meg most.

Erre az alábbi módokon van lehetőséged:

  1. a tömörített állomány felmásolásával
  2. FTP-klienssel (például FileZilla, Windowson, Linuxon és OSX-en is, nyílt forrású; vagy OSX-en Cyberduck)
  3. by using cPanel File Manager (see below)

Ha a szoftverben van „feltöltött állományok neveinek kisbetűsre változtatása” opció, kapcsold ki.

Ha installáltad az Apache-ot, a telepítési útvonalat a httpd.conf állomány tárolja (ez a DocumentRoot könyvtárban van; valószínűleg /var/www/ vagy <apache>/htdocs). Megjegyzés: Ez az Ubuntu 14.04-ben az Apache 2.4.7-tel megváltozott; az alapértelmezett útvonal az /etc/apache2/apache2.conf.

If you are using a Linux or Unix server you can instead copy the files to any directory on your server and then make a symbolic link to that folder from your web server's web directory.

Rename the uploaded folder to whatever you would like to have in the URL. If your web server is running as http://localhost for example, renaming to /w/ directory would mean you would access your wiki at http://localhost/w/index.php. Do not use /wiki/ if you want to use it as a Short URL. (And don't set up short URLs until you have run the installation script.)

Note that in certain cases, like when a local repository is set-up using Git, on browsing to index.php the Linux server might show the "500 Internal server Error". This is possibly a permissions error which can be resolved on changing the file and directory permissions by running the following command in SSH after changing directory to "w":
find . -type f -exec chmod 644 {} \;
find . -type d -exec chmod 755 {} \;

This (renamed) folder will now be referred as <MediaWiki-folder>.

cPanel File Manager

cPanel is a popular interface used by many web hosts. This method is efficient because the files are uncompressed on the server itself.

  • Navigate to the directory where you want your wiki folder.
  • Upload the mediawiki-1.xx.x.tar.gz file. You may need to hit "Reload" to see it.
  • Extract the mediawiki-1.xx.x.tar.gz file. Reload again.
  • Confirm that the mediawiki-1.xx.x folder is present.
  • Delete the tar.gz file.
  • Rename the mediawiki-1.xx.x folder to w.

Adatbázis létrehozása

If you already have a database server and know the root password for it, the MediaWiki installation script can create a new database for you. If this is the case, you can skip to the Run the installation script section below. If you don't know the root password, for example if you are on a hosted server, you will have to create a new database now. Currently, you must use SQLite, MariaDB/MySQL or PostgreSQL to store the actual contents of your wiki. If you're unsure which database to choose, use MariaDB as it is the one best supported by MediaWiki.

SQLite

SQLite is a stand-alone database library that stores the database contents in a single file. If PHP has the pdo-sqlite module, no further setup is required.

On the installation page, you will need to choose a database name (which can be anything) and the SQLite database directory. For the database directory, the installer will attempt to use a subdirectory outside of the document root and create it if needed. If this directory is not safe (for example, web-readable), change it manually to avoid making it accessible to everyone on the web.

MariaDB/MySQL

MediaWiki will ask you for database and user name and will attempt to create them if they don't already exist. If doing so from MediaWiki is impossible, you can do this using various control panels such as PhpMyAdmin, which are often available from shared hosts, or you may be able to use ssh to login to your host and type the commands into a MySQL prompt. See the corresponding documentation. Alternatively, contact your host provider to have them create an account for you.

CREATE DATABASE wikidb;
CREATE USER 'wikiuser'@'localhost' IDENTIFIED BY 'password';
GRANT ALL PRIVILEGES ON wikidb.* TO 'wikiuser'@'localhost' WITH GRANT OPTION;

Ha az adatbázis nem a webszerverrel azonos domainen fut, az alábbiak szerint meg kell adnod a pontos helyet (az alábbi esetben mediawiki.example.com):

GRANT ALL PRIVILEGES ON wikidb.* TO 'wikiuser'@'mediawiki.example.com' IDENTIFIED BY 'password';
Figyelem Figyelem: UNIX-on és Linuxon a MySQL- és MariaDB-naplóbejegyzések egy fájlban tárolódnak, amely tartalmazza az adatbázishoz használt jelszót is. Ha ez zavar, a parancsok futása után töröld a .mysql_history fájlt. Ez a felhasználói gyökérkönyvárban található (~/.mysql_history).

PostgreSQL

If you are using PostgreSQL, you will need to either have a database and user created for you, or simply supply the name of a PostgreSQL user with "superuser" privileges to the configuration form. Often, this is the database user named postgres.

Here's one way to do most of the setup. This is for a Unix-like system. In this example, we'll create a database named wikidb, owned by a user named wikiuser. A parancssorból a postgres felhasználóként hajtsd végre az alábbi lépéseket.

 createuser -S -D -R -P -E wikiuser (majd írd be a jelszót)
 createdb -O wikiuser wikidb

or as superuser (default postgres) execute the following commands at the database prompt:

CREATE USER wikiuser WITH NOCREATEDB NOCREATEROLE NOSUPERUSER ENCRYPTED PASSWORD 'password';
CREATE DATABASE wikidb WITH OWNER wikiuser;

A telepítőszkript futtatása

Miután végeztél a fenti lépésekkel, nyisd meg az index.php lapot egy böngészőben – további információkat a Manual:Config script lapon olvashatsz.

A telepítés végén le kell töltened a LocalSettings.php-t, és el fel kell töltened a LocalSettings.php-path helyre.

A telepítés parancssorból is végrehajtható: php maintenance/install.php a megfelelő konfigurációs paraméterek hozzáadásával.

Further steps

These are optional but make your site look so much better.

Maradj naprakész!

Miután kész vagy a telepítéssel, kövesd a legújabb kiadásokat, és ügyelj adatbázisod biztonságára!

Telepítési tanácsadás

Lásd még