Jump to content

Как да допринасяте

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page How to contribute and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.


Съдържанието на всички проекти на Уикимедия се публикува под свободен лиценз. Напишете код за достъп, изменение и допълване на това огромно хранилище на свободно познание, използувайки надежден API за действие, достъпен във всички уикита на МедияУики, и други API за съдържание и Уикиданни. Достъпни са и други открити източници на данни, включително XML и SQL дъмпове. Напишете код, за да получите достъп, за да пренареждате и да разраствате този огромен източник на безплатно знание. Follow the tutorial to get started with the API, available on all MediaWiki wikis, and other APIs for content and Wikidata. Other open data sources, including XML and SQL dumps, are also available.
Нашият код е изцяло свободен и отворен. Изберете проект, осигурете пач и работете по задача!

Wikimedia projects use a variety of languages such as PHP and JavaScript in MediaWiki and its extensions, Lua (in Templates), CSS/LESS (in skins etc.), Objective-C, Swing and Java (in Mobile Apps and Kiwix), Python (in Pywikibot), C++ (in Huggle), or C# (in AWB). Създайте ботове за обработка на съдържание и хоствайте инструментите си в Лабораторията. Hack on mobile apps or on desktop applications. Или да помогнете на Wikipedia да поддържа конфигурацията на сървъра.

Научете повече за New Developers/Introduction to the Wikimedia Technical Ecosystem .
Изпробване
Помогнете за подобряването на качеството на нашите проекти по пътя на PHPUnit тестване и Непрекъсната интеграция. Съобщете вашият първи бъг или помогнете с наличните доклади за бъгове.
В качеството си на технически посланик, помогнете на други уикимедианци относно технически въпроси, препредайте Технически новини, за да информирате потребителите за това какви промени ще ги засегнат, и се присъединете към групата посланици и пощенския списък, за да действате като мост между разработчиците и вашето локално уики.
Тези, които пишат на английски, могат да подобрят документацията на МедияУики, други съществени страници за поддръжка и фактически всяка страница на този сайт.
Ако имате познания по езици, различни от английски, можете да се присъедините и помогнете с превод на този сайт и софтуера МедияУики.
Помагайте на потребителите и разработчиците, търсещи отговори от службата по поддръжка или в другите комуникационни и социално-медийни канали на Уикимедия.
Помогнете да приложим принципите за оформление на Уикимедия в проекти, нуждаещи се отзиви за потребителския опит.
Запознайте се с други членове на общността онлайн или на живо.
Ръководства за употреба и уроци за технологиите на MediaWiki и Wikimedia

Още полезна информация

Комуникация

  • Има няколко начина, по които можете да контактувате с уикимедианската общност.
  • You can also follow and share Wikimedia news across your social network.
  • Можете също така да се абонирате на m:Tech/NewsTech невинно новости за да получите седмично обобщение на страницата за разговори на потребителите си за последните промени в софтуера, без технически жаргон.

Редактиране и обсъждане в МедияУики

Ако не сте използвали МедияУики преди:

  • Проверете как работи за Help:Навигация .
  • Можете да обсъдите съдържанието на всяка страница в свързаната с нея страница "Обсъждания". Можете да комуникирате с потребителите, като добавите публично съобщение в техните обсъждателни страници. Научете повече на $Help.