Ajuda:Drets d'usuari i grups d'usuaris
| Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Vegeu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació. |
Els drets d'usuari i els grups d'usuaris formen l'eix vertebrador del sistema de permisos dels usuaris de MediaWiki.
Els drets d'usuari us donen permís per fer certes tasques; per exemple, el dret edit us permet editar pàgines no protegides i el dret delete us permet eliminar pàgines.
Els drets d'usuari s'agrupen en grups d'usuaris, que corresponen als diversos rols del wiki; per exemple, Usuaris, Administradors i Bots.
Tots els usuaris registrats en un wiki (sense incloure els usuaris temporals) pertanyen al grup Usuaris per defecte.
Els usuaris privilegiats (normalment buròcrates) poden assignar usuaris a un o més grups d'usuaris addicionals.
Per obtenir informació sobre els drets d'usuari i grups d'usuaris per defecte i com personalitzar-los, consulteu Manual:Drets dels usuaris.
Grups d'usuaris al vostre wiki
Per defecte, els wikis de MediaWiki venen amb els següents grups d'usuaris:
- (tots) – s'aplica a tots els visitants del vostre lloc, inclosos els que no inicien sessió
- Usuaris – s'aplica a tots els usuaris que han iniciat sessió (sense incloure els usuaris temporals)
- Usuaris autoconfirmats – s'aplica a tots els usuaris que han iniciat sessió i que compleixen certs llindars
- Bots – es pot assignar a bots, per tal de permetre als usuaris amagar les edicions dels bots dels canvis recents o de les llistes de seguiment
- Administradors – es pot assignar a usuaris de confiança, donant-los permís per realitzar tasques administratives clau com ara supressió, bloqueig d'usuaris, protecció de pàgines i edició de la interfície
- Buròcrates – es pot assignar a usuaris de confiança, donant-los permís per assignar/revocar grups d'usuaris
- Supressors – un grup que té permís per suprimir (amagar) i suprimir revisions de pàgines i entrades de registres no desitjades
- Administradors de la interfície – un grup que té permís per editar wikis que defineixen pàgines CSS i JavaScript
Els tres primers grups són grups "implícits", que s'assignen als usuaris automàticament segons calgui. Només els cinc últims grups es poden assignar o revocar manualment.
La pàgina especial Special:ListGroupRights enumera els grups d'usuaris que existeixen en un wiki i enumera els drets que s'assignen a aquests grups.
Comprovant els vostres grups d'usuaris
To check which user groups your account belongs to, do one of the following:
- Visit your Preferences page (Special:Preferences) and look next to
Membre dels grups:.
- Go to Special:ListUsers, enter your username in the box, and click
Mostra.
- Go to Special:UserRights, enter your username in the box, click
Carrega els grups d'usuari, and view the groups you belong to.
The latter two techniques can also be used to view the user groups of other users.
For regular users, the Mostra els grups de l'usuari section in the Special:UserRights page is read-only.

Modifying the way user rights and groups are set up
To create new user groups or change the rights that are assigned to a group, it is necessary to change the wiki's configuration, which can only be done by server administrators. Contact your site's server administrator for more information, or visit Manual:Drets dels usuaris.
Assigning and revoking user groups
Adding and removing user groups is done using the Special:UserRights special page.
Granting bureaucrat rights

Granting administrator rights

Unchangeable user groups

Logs
After a user's groups are changed, the logs are available in the "User rights log" section of the Special:UserRights page.

If you would like to join a new group or leave one you are already in, contact a bureaucrat on your wiki. A list of bureaucrats can be found at Special:ListUsers/bureaucrat.
You will be able to assign or revoke user groups when at least one of the following applies:
- You belong to a user group with the
userrightsright.
This right is assigned to bureaucrats on most wikis.
- You belong to a user group that is specifically allowed to add and/or remove a specific set of user groups.
- You are viewing Special:UserRights for your own account, and you belong to a user group that has permission to assign user groups to your own account only.
See the page Manual:Setting user groups in MediaWiki for further details.
User group expiry
| MediaWiki version: | ≥ 1.29 |
A user may be assigned to a user group for a limited duration.
This can be done by selecting a duration from the Caduca en 1 dia:1 day,Caduca en 1 setmana:1 week,Caduca en 1 mes:1 month,Caduca en 3 mesos:3 months,Caduca en 6 mesos:6 months,Caduca en 1 any:1 year drop-down menu.
Alternatively, you can select Altre caducitat and enter your own time period in the box.
Relative periods like "10 weeks", as well as absolute dates or times like "2020-12-31", are accepted.
The following expiry values are accepted:
- Relative periods, e.g.
1 second,30 minutes,2 hours,1 day,10 weeks,6 months,1 yearAny combination of these units is also supported, e.g.1 day 2 hoursSee PHP's supported date and time formats for the full syntax. - Absolute dates and times, e.g.
2020-12-31or2025-03-15T14:30:00Z(ISO 8601). - No expiry (the membership never expires):
infinite,indefinite,infinity,never
When the expiry time arrives, the user is no longer considered to be a member of that group. No log entry is written at that time, similar to what happens when a user's block or a page's protection expires.
If you have permission to add a certain user group, but not to remove it, you may only move that group's expiry time further into the future (that is, lengthen the user's membership of that group). This is to prevent the circumvention of restrictions on removing groups by changing the expiry to (say) 1 second. When this restriction exists, the "#" symbol appears next to the name of the user group.
Podeu modificar els grups als quals pertany aquest usuari.
- Una casella marcada significa que l’usuari pertany a aquest grup.
- Una casella no marcada significa que l’usuari no pertany a aquest grup.
- Un asterisc (*) indica que no el podreu treure del grup una vegada l'hàgiu afegit o viceversa.
- Un coixinet (#) indica que només podeu retardar la data d'expiració de la pertinença a aquest grup i que no la podeu avançar.
Restricted user groups
| MediaWiki version: | ≥ 1.46 |
A user group may be configured so that only users who meet certain conditions may be added to the group. The conditions can refer to the user who's being added to the group and/or to the user who's performing the group change. If such requirements are not met, an appropriate message will be displayed below the checkbox on Special:UserRights and the checkbox itself will be disabled.