Gestructureerde discussies/Korte rondleiding

From mediawiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Structured Discussions/Quick tour and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎English • ‎Nederlands • ‎Tiếng Việt • ‎asturianu • ‎català • ‎français • ‎italiano • ‎norsk bokmål • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎suomi • ‎svenska • ‎Ελληνικά • ‎հայերեն • ‎中文 • ‎日本語
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Publiek Domein Helppagina's voor meer informatie.
PD

Deze pagina is een korte rondleiding over Gestructureerde Discussies

Gestructureerde Discussies was voorheen bekend als "Flow"

Je zult hier de meest belangrijke informatie aantreffen met betrekking tot Gestructureerde Discussies en hoe deze te gebruiken. Alle specifieke termen (cursief in de tekst) zijn gedefinieerd in the glossary.

Waarom Gestructureerde Discussies

Gestructureerde Discussies en een nieuwe manier om te discussiëren. De structuur van discussies is veranderd: een overlegpagina (een "Discussie") is nu een groepering van "Onderwerp/Topic" en elk onderwerp is onafhankelijk en kan afzonderlijk bekeken worden. Gestructureerde Discussies laat een gebruiker kiezen welke onderwerpen hij/zij wil zien in plaats van zoals voorheen een complete pagina.

Nieuwe onderwerpen zijn toegevoegd aan het begin van de pagina. Onderwerpen kunnen gesorteerd worden op basis van het tijdstip van het aanmaken of de laatste activiteit. Gestructureerde Discussies laat mensen discussiëren door middel van gebruik van de gebruikmakend van de visual editor en de 2017 wikitext editor

Actieknoppen (reageren, bedankt) zijn gekoppeld aan elk antwoord en gereed voor gebruik. Het is niet nodig om reacties in te springen, discussies te archiveren of handtekeningen te gebruiken. Discussies gaan daarmee sneller en zijn beter toegankelijk voor een ieder.

Interface

Globaal ontwerp van Gestructureerde Discussies. Specifieke elementen rond berichten worden niet getoond (handtekening, reactielinks, tools).

Discussietitel
"Blader onderwerpen" overzicht

Onderwerp tekstveld
Onderwerptitel
Bericht 1
Bericht 2
Reageer op bericht 2 (door middel van klikken op "reageren" onder bericht #2)
Bericht 3
(Reactie tekstveld)
Ander onderwerp, andere titel
Bericht 1
(Reactie tekstveld)
Beschrijving Discussie

Hoe Gestructureerde Discussies te gebruiken

De basis van bewerken

Gestructureerde Discussie werkbalk, met knoppen voor de styling, links en vermeldingen aan de rechterkant, omschakelen naar een andere editor (Wikitext of Visual Editor).

Je kunt deelnemen aan discussies door twee invoertypen te gebruiken, visueel bewerken (standaard) en de 2017 wikitext editor. Je kunt op elk moment overschakelen tussen de visuele bewerkmodus en wikitekst.

Wanneer je een reactie verstuurd of een nieuwe onderwerp aanmaakt, heb je een werkbalk met 4 knoppen:

 • 3 aan de linkerkant
  • toevoegen style
  • toevoegen link
  • iemand benoemen (met suggesties en zoeken)
 • knop aan de rechterkant voor het switchen tussen de twee editors.
 • 3 buttons on the left (on a right-to-left keyboard):
  • add style
  • add link (with suggestions and search)
  • mention someone (with suggestions and search)
 • one button on the right to switch between editors.

De verkorte links van Wikitext werken ook in de visuel bewerking modus Gestructureerde Discussies verkorte links.

Tijdens je sessie zal de website onthouden wat de systematiek is waar je voorkeur naar uit gaat, behalve als je een voorkeuze-editor hebt aangegeven in je voorkeuren ("Bewerken" tab).

Als u ervoor hebt gekoen geen gebruik te maken van de 2017 wikitext-editor en/of de Visual Editor, zult u een eenvoudige wikitext-editor tot uw beschikking krijgen voor het verzenden of bewerken van een antwoord, zonder een werkbalk. Select "De visuele editor en de nieuwe wikitekstmodus in gestructureerde discussies inschakelen" in your preferences ("Bewerken" tab) to opt-in and have a toolbar.

Let op: je hoeft niet in te springen tijdens het versturen of het beëindigen van een bericht zonder een handtekening!

Al deze basale bewerkingen zijn van toepassing op alle discussies, reageren of wanneer je een "onderwerp", "beschrijving" of "samenvatting" bewerkt.

Verstuur een antwoord

Naar een globaal onderwerp

Elke deelnemer verstuurt het antwoord onder de discussie, op een chronologische manier. Het is al een gewoonlijke wiki-gesprek, maar dan zonder inspringen, of zoals het beantwoorden van e-mails. Je "Bericht" wordt getoond onder alle commentaren en is afhankelijk van het "Onderwerp".

Als je iets specifieks wil zeggen tegen een persoon, kan je de gebruiker benoemen en hem of haar antwoord geven (zie beneden). De "reageren" knop wordt in dot geval gebruikt om verder uit te weiden. Deze nadere discussie creëert een inspringing. Het is mogelijk om 7 niveau's van nadere discussies toe te voegen.

Je "Antwoord" wordt getoond onder het commentaar waar je op reageert, met een inspringing als deze niet de laatste is op de "Discussie". Je kan ook iemand zo maar bedanken.

Naar een bepaald persoon in een onderwerp

Als je iets wil zeggen aan een bepaald persoon, kan je hem noemen in je algemene antwoord of klik op de "Reageren" knop onder aan uw bericht. Klikken op "Beantwoorden" zal een "Post" toevoegen onder het "Post" waar je direct op wil reageren, behalve als deze "Post" de laatste is van alle discussies. In dat geval nemen we aan dat het een antwoord is op het algemene onderwerp, en dat het antwoord direct onder de laatste wordt geplaatst.

Om een betere context te geven op het antwoord, is het mogelijk om iemand's bericht te knippen en te plakken, of een gedeelte daarvan.

je "Bericht" hangt af van de "Bericht" waar je op reageert. Dit "Bericht" is ontworpen als een bepaald antwoord. Het wordt afgescheiden van de hoofddiscussie door een grijze lijn. Echter, elk persoon dat dit "Onderwerp" bekijkt zal een notificatie ontvangen van je antwoord, zoals alle antwoorden.

Creëer een discussie

Maak een discussie aan: klik op de "Nieuw onderwerp" balk.

Op een pagina dat Gestructureerde Discussies gebruikt is het eenvoudig om een nieuw onderwerp te starten. Je hoeft alleen op "Nieuw onderwerp" te klikken en Gestructureerde Discussies zal twee velden klaarzetten.

Het eerste veld is "Nieuw onderwerp", kies een van toepasselijke titel. Het tweede veld is "Nieuw bericht plaatsen op <naam van de discussie>". Voeg je tekst toe. Kies je titel op een wijze zodat het de aandacht van gebruikers trekt. Mensen zullen het zien in hun notificaties zonder enige details.

Als je klaar bent, klik dan op "Onderwerp toevoegen". Je "Bericht" is online. Elk persoon die de pagina bekijkt krijgt te zien dat er een nieuw onderwerp is aangemaakt.

Je wordt automatisch geabonneerd op het onderwerp dat je zelf aanmaakt. Je krijgt een notificatie als iemand reageert.

Volg

Een onderwerp

Om een bepaald onderwerp te volgen, klik op de ster bovenaan het "Onderwerp", vlakbij de titel. Het kleurt blauw. Als het al blauw was, dan was je al geabonneerd op dit onderwerp.

Terwijl je geabonneerd bent, zal je een notificatie krijgen bij elke wijziging van dit "Onderwerp". Er wordt ook een item aangemaakt op je volglijst.

Als je een "Onderwerp" aanmaakt, ben je automatisch geabonneerd op dit "Onderwerp".

Een overlegpagina

Om een hele pagina te bekijken, klik dan op de ster bovenaan de pagina, naast het zoekveld. Als het al blauw is, dan was je al op de pagina aanwezig.

Terwijl je abonnee bent, zal je voor elk nieuw onderwerp op de overlegpagina een notificatie ontvangen. Er wordt ook een item toegevoegd op de volglijst.

Notificaties

Je kan de notificaties uitzetten in je notificatievoorkeuren. Je volglijst zal nog steeds bijgewerkt worden voor elk onderwerp op de overlegpagina of als iemand een Onderwerp beantwoord dat je volgt.

Bladeren en archiveren

Alle discussieonderwerpen worden getoond in een inhoudsopgave. Je kan in al deze Onderwerpen bladeren via deze inhoudsopgave.

Archiveren is geautomatiseerd. Alle discussies verdwijnen als ze niet meer actief zijn. Je kan oudere Onderwerpen zien als je naar beneden bladert of te zoeken in de inhoudsopgave.

Verder