Help:Jäsennetyt keskustelut/Pikaopas

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Structured Discussions/Quick tour and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Huomautus: Muokkaamalla tätä sivua hyväksyt, että tuottamasi sisältö julkaistaan CC0 -lisenssillä. Katso lisätietoja Public Domain -ohjesivulta.
PD

Tämä sivu on pikaopas jäsennettyihin keskusteluihin.

Jäsennetyt keskustelut tunnettiin aiemmin nimellä "Flow".

Sivulla on tärkeimmät tiedot Jäsennetyistä keskusteluista ja siitä miten niitä käytetään. Kaikki erityiset termit (kursivoituna tekstissä) on määritelty termistössä.

Miksi Jäsennetyt keskustelut

Jäsennetyt keskustelut on uusi tapa keskustella. Keskustelujen rakenne on muuttunut: Keskustelusivu (palsta) sisältää nyt aiheita, joista jokainen on itsenäinen ja erikseen tilattavissa. Jäsennettyjen keskustelujen ansiosta käyttäjä voi valita, mitä aiheita hän tilaa, joten hänen ei tarvitse seurata enää koko sivua.

Uudet aiheet lisätään sivun ylälaitaan. Aiheet voi jaotella luomisajan tai viimeisimmän päivityksen perusteella. Jäsennettyjen keskustelujen avulla ihmiset voivat keskustella käyttämällä joko visuaalista muokkainta tai vuoden 2017 wikitekstimuokkainta.

Toimintapainikkeet (vastaa, kiitos) on sisällytetty jokaiseen vastaukseen, valmiina käytettäviksi. Vastauksia ei tarvitse enää erikseen sisentää, arkistoida tai allekirjoittaa. Keskustelut etenevät nopeammin ja ovat useamman saavutettavissa.

Käyttöliittymä

Global design of a Structured Discussions board. Specific elements around messages are not shown (signature, reply links, tools...).

Palstan otsikko
"Selaa aiheita" flyout

Aloita uusi aihe -tekstikenttä
Aiheen otsikko
Viesti 1
Viesti 2
Vastaus viestiin 2 (lähetetään klikkaamalla "vastaa" viestin 2 alla)
Viesti 3
(Vastauskenttä)
Toinen aihe, toinen otsikko
Viesti 1
(Vastauskenttä)
Palstan kuvaus

Miten Jäsennettyjä keskusteluja käytetään

Muokkaamisen perusteet

Jäsennettyjen keskustelujen työkalupalkki, jossa on painikkeet tyyleihin, linkkeihin ja mainitsemiseen. Oikealla on painike, jolla voi vaihtaa toiseen muokkaimeen (wikikoodi tai visuaalinen).

Voit osallistua keskusteluun kahdella eri tavalla: visuaalisella muokkaimella (oletuksena) ja wikitekstimuokkaimella. Voit milloin tahansa vaihtaa visuaalisen muokkaimen ja wikitekstin välillä.

Kun vastaat aiheeseen tai teet uuden aiheen, käytössäsi on työkalupalkki, jossa on neljä painiketta:

 • kolme vasemmalla puolella
  • lisää tyyli
  • lisää linkki (jossa on ehdotukset ja haku)
  • mainitse joku nimeltä (jossa on ehdotukset ja haku)
 • yksi oikealla puolella muokkainten vaihtamiseen.
 • 3 buttons on the left (on a right-to-left keyboard):
  • add style
  • add link (with suggestions and search)
  • mention someone (with suggestions and search)
 • one button on the right to switch between editors.

Wikiteksti-oikopolut toimivat myös visuaalisessa muokkaimessa, kuten myös visuaalisen muokkaimen oikopolut.

Istuntosi aikana sivusto muistaa kumpaa järjestelmää suosit, mikäli et ole määrittänyt suosimaasi muokkainta asetuksissasi ("Muokkaus" välilehti).

If you have opted-out the 2017 wikitext editor and/or the visual editor, you will have a simple wikitext fieldset to post or edit a reply, with no toolbar. Select "Ota käyttöön visuaalinen muokkaus ja uusi wikitekstitila strukturoiduissa keskusteluissa" in your preferences ("Muokkaus" tab) to opt-in and have a toolbar.

Muista: sinun ei tarvitse enää sisentää vastauksia tai päättää viestjä allekirjoituksella!

Kaikki nämä muokkaamisen perusteet soveltuvat kaikkiin keskusteluihin, vastauksiin tai kun muokkaat Aihetta, Kuvausta tai Tiivistelmää.

Vastaa

Yleisesti aiheeseen

Jokainen keskusteluun osallistuja vastaa keskustelun alle, järjestyksessä. Se tapahtuu kuten yleensä wiki-keskusteluissa mutta ilman sisennyksiä, tai kuten sähköpostiketjuissa. Vastauksesi näytetään kaikkien vastausten alapuolella ja on riippuvainen aiheesta.

Jos haluat sanoa jotain erityistä jollekulle, voit mainita kyseisen käyttäjän tai vastata hänelle (katso alempaa). Tässä tilanteessa käytetään Vastaa-painiketta, mikä sisentää keskustelun.

Vastauksesi näytetään sisennettynä vastaamasi kommentin alapuolella. Voit myös kiittää muita.

Tietylle henkilölle aiheessa

Jos haluat sanoa jotain tietylle henkilölle, voit mainita hänet järjestelmänlaajuisessa viestissäsi, tai painaa "vastaa"-painiketta viestin alla. Jos haluat vastata johonkin tiettyyn viestiin, lisää vastauksesi sen viestin alle.

To provide a better context in your reply, you can also quote someone's message by copy-pasting part of it.

Vastauksesi on riippuvainen viestistä, johon vastasit. Tämä vastaus on suunniteltu suunnatuksi vastaukseksi. Joka tapauksessa jokainen aihetta tarkkaileva käyttäjä jaa ilmoituksen vastauksestasi, kuten jokaisesta muustakin vastauksesta.

Luo keskustelu

Kuinka luoda keskustelu: klikkaa "Aloita uusi aihe" -painiketta.

Jäsennettyjä keskusteluja käyttävällä sivulla uuden aiheen luominen on helppoa: sinun tarvitsee vain klikata "Aloita uusi aihe" -kenttää. Jäsennetyt keskustelut valmistelee kaksi kenttää.

Ensimmäinen kenttä on "Aloita uusi aihe": valitse sopiva otsikko. Toinen kenttä on "Kirjoita uusi viesti liittyen...": lisää tekstisi. Valitse otsikko huolellisesti tavoittaaksesi lukijat: he näkevät sen ilmoituksissaan ilman muita yksityiskohtia.

Kun olet valmis, klikkaa vihreää Lisää aihe -painiketta. Vastauksesi on tallennettu ja jokainen sivua tarkkaileva henkilö on saanut ilmoituksen uudesta aiheesta.

Tilaat jokaisen luomasi aiheen automaattisesti: saat ilmoituksen jos joku vastaa aiheeseesi.

Tilaa

Aihe

Tehdäksesi tilauksen tietystä aiheesta, klikkaa tähteä aiheen yläpuolella otsikon vieressä. Tähti muuttuu vihreäksi. Jos se on jo valmiiksi vihreä, olet jo tilannut aiheen.

Tarkkaillessasi aihetta saat huomautuksen kaikista muokkauksista tähän aiheeseen ja uuden rivin tarkkailulistallesi.

Tilaat automaattisesti luomasi aiheen.

Keskustelusivu

Tarkkaillaksesi koko sivua klikkaa sivun ylälaidassa olevaa tähteä, joka on lähellä etsi-kenttää. Se muuttuu siniseksi. Jos se on jo sininen, seuraat sivua jo valmiiksi.

Tarkkaillessasi sivua saat jokaisesta keskustelusivun muokkauksesta ilmoituksen. Tarkkailulistallesi lisätään rivi.

Ilmoitukset

Voit ottaa Flow-ilmoitukset pois käytöstä asetuksista. Tarkkailulistaasi päivitetään silti uusilla muokkauksilla, jos joku vastaa tilaamaasi aiheeseen.

Selaa ja arkistoi

Kaikki palstalla näytettävät aiheet on listattu sisällysluettelossa. Voit selata aiheita tässä taulukossa.

Arkistointi on automatisoitua: kaikki keskustelut arkistoidaan, kun ne eivät ole enää aktiivisia. Voit selata vanhoja aiheita sivun alalaidasta tai estimällä sisällysluettelosta.

Lue lisää