Help:Speciale pagina's

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Special pages and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Speciale pagina's zijn pagina's die op aanvraag door de software worden aangemaakt. Ze begeven zich in hun eigen naamruimte (Special) en kunnen niet zoals andere pagina's direct bewerkt worden.

Sommige speciale pagina's worden beïnvloed door gebruikersvoorkeuren, zoals het aantal titels die worden getoond op de volglijst van de gebruiker.

Speciale namespace pagina's bewerken

De namespace Special: staat voor speciale pagina's die door MediaWiki worden gegenereerd. Er is geen bijbehorende overlegruimte. De speciale pagina's worden niet met wikitext gemaakt, ze zijn daardoor niet bewerkbaar zoals andere pagina's dat wel kunnen zijn.

Zij bevatten meestal systeemberichten uit de MediaWiki namespace, die door interfacebeheerders gewijzigd kunnen worden.

Linken, transcluden en doorverwijzen naar een speciale pagina

U kunt linken naar een speciale pagina zoals u zou doen voor elke andere interne pagina; bijv. [[Special:Diff|see diff page]]. Sommige speciale pagina's kunnen een parameterwaarde hebben na een schuine streep; bijv. [[Special:Diff/123]] geeft de waarde "123" aan diff URL-parameter.

Sommige speciale pagina's kunnen getransclude worden, andere niet. U kunt bijvoorbeeld de lijst met recente wijzigingen transcluden met {{Special:RecentChanges}}.

U kunt geen doorverwijzing naar een speciale pagina maken: er wordt een link naar de pagina weergegeven in plaats van er direct naar om te leiden. Sommige speciale pagina's hebben echter ingebouwde aliassen die ernaar doorverwijzen.

Paginanaam alias en vertaling

In tegenstelling tot andere namespaces is de eerste kop van pagina's in de namspace 'Special:' niet consistent met de paginanaam in de URL: het voorvoegsel 'Special:' wordt niet weergegeven en de koptekst kan een beetje afwijken van de paginanaam.

Elke speciale pagina heeft een standaard Engelse naam, maar het kan ook aliassen hebben, d.w.z. andere speciale paginanamen die ernaar doorverwijzen. Bovendien zijn op niet-Engelse wiki's (d.w.z. $wgLanguageCode anders dan "en"), speciale paginanamen gelokaliseerd en Engelse namen zijn aliassen die doorverwijzen naar de gelokaliseerde paginanaam.

De gelokaliseerde aliassen werken op slechts één taal per wiki, naast Engelse; Italiaanse speciale paginanamen werken bijvoorbeeld alleen op Italiaanse wiki's. Meertalige wiki's met extensie Translate ondersteunt alleen Engelse namen.

Het voorvoegsel "Special:" van de namespace zelf kan worden gelokaliseerd, afhankelijk van de taal van de wiki-inhoud.

Lijst van speciale pagina's

De link Speciale Pagina's toont de lijst met bijna alle speciale pagina's op een wiki. Zo'n link is meestal bereikbaar via de hulpmiddelen in het linker overzichtspaneel.

Deze lijst: weergeven · overleg · bewerken

Zie ook