Ndihmë:Hyrja

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Logging in and the translation is 97% complete.
PD "Shënim:" Kur të editoni këtë faqe, ju jeni dakord të kontriboni nën CC0. Shikoni Faqet publike ndihmëse për më shumë informata. PD
Kjo është një faqe ndihme e përgjithshme për softuerin MediaWiki. Shumë wiki të mbështetura nga MediaWiki kanë një lidhje ndihme që tregon këtë faqe. Nëse keni ardhur këtu nga një wiki tjetër duke kërkuar ndihmë për të hyrë në llogari apo krijuar një llogari, ne nuk mund t'ju ndihmojmë. Kthehuni në wiki tuaj dhe përpiquni të gjeni një forum, faqe diskutimi ose adresë kontakti ku mund të kërkoni ndihmë nga administratori i faqes.

Hyrja nuk kërkohet për shikimin e faqeve, madje as për redaktimin e tyre. Sidoqoftë, ofron veçori shtesë dhe në përgjithësi projektet e rekomandojnë atë.

Me pak fjalë

Krijimi i një llogarie përdoruesi do të thotë që ju jepni një username (emrin tuaj të vërtetë ose pseudonimin) dhe njëpassword. Sistemi do të refuzojë një emër përdoruesi që është tashmë në përdorim. Një llogari përdoruesi krijohet vetëm një herë. Pastaj ju jeni "log in". Herën tjetër kur hyni, jepni përsëri emrin tuaj të përdoruesit dhe demonstroni me fjalëkalimin se jeni i njëjti person.

Ndryshimet që bëni regjistrohen nën emrin tuaj të përdoruesit. Nëse nuk jeni regjistruar, modifikimet tuaja regjistrohen nën tuaj IP address.

Pse të hyni në llogari?

Nuk është e nevojshme të identifikoheni për të lexuar ndonjë wiki publik MediaWiki. Ju as nuk duhet të identifikoheni për të redaktuar, normalisht: kushdo mund të modifikojë almost any faqe, edhe pa u identifikuar.

Megjithatë, është ende një ide e mirë të identifikohesh, për disa arsye:

 • Përdoruesit e tjerë do të mund t'ju njohin me emrin tuaj të përdoruesit kur të bëni ndryshime në faqe. Si "emër" një adresë IP është disi e ngathët. Gjithashtu, nëse përdorni kompjuterë në vende të ndryshme (shtëpi, zyrë, internet kafe, etj.) ju keni një adresë IP të ndryshme në secilin rast; edhe në të njëjtin vend, në varësi të lidhjes së internetit, adresa IP mund të jetë e ndryshme çdo herë. Prandaj një emër përdoruesi është më i mirë për të ruajtur një identitet.
 • Ju do të keni faqen tuaj të përdoruesit ku mund të shkruani pak për veten tuaj dhe një faqe diskutimi të përdoruesit të cilën mund ta përdorni për të komunikuar me përdoruesit e tjerë.
 • Ju do të jeni në gjendje të shënoni një modifikim si të vogël, gjë që shmang bezdi për përdoruesit e tjerë.
 • Ju do të jeni në gjendje të mbani gjurmët e ndryshimeve në modulet që ju interesojnë duke përdorur një watchlist.
 • Nuk keni pse të jepni adresën tuaj të emailit nëse nuk dëshironi. Por nëse zgjidhni të jepni një adresë emaili, do të jeni në gjendje të bëni sa më poshtë:
  • Rivendosni fjalëkalimin tuaj nëse e harroni atë,
  • merr njoftime automatike për ngjarje të caktuara, nëse vendoset në preferencat tuaja,
  • merrni email nga përdoruesit e tjerë nëse është vendosur në preferencat tuaja (përdoruesi që ju dërgon email nuk do ta dijë adresën tuaj të emailit),
  • dërgoni email përdoruesve të tjerë dhe administrators nëse duan si më sipër (adresa juaj e emailit do të zbulohet në çdo email që dërgoni).
 • Ju do të jeni në gjendje të move (rename) pages pasi të jeni Autoconfirmed.
 • Ju do të jeni në gjendje të vendosni vetë preferences, për të ndryshuar gjëra të tilla si:
  • numri i faqeve të shfaqura në Recent changes
  • fontet, ngjyrat dhe faqosja e faqes, duke përdorur të ndryshmeskins.

Mos harroni: kontrolloni politikën e privatësisë së sajtit individual që po vizitoni, nëse ka (për shembull, Wikimedias privacy policy).

Si të hyni në llogarinë tuaj

Së pari, sigurohuni që shfletuesi juaj pranon cookies. Disa shfletues mund të pranojnë ose refuzojnë cookies nga sajte individuale; përdoruesit e këtyre duhet të konfigurojnë shfletuesin që të pranojë cookies nga çdo wiki që planifikoni të redaktoni, si p.sh. wikipedia.org.

Klikoni në lidhjen "Hyni" në krye të djathtë të faqes. Më pas do t'ju kërkohet të shkruani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin. Nëse nuk jeni identifikuar më parë, do t'ju duhet të përdorni lidhjen e dhënë për të krijuar një llogari. Ju mund të jepni adresën tuaj të emailit nëse dëshironi.

Nëse zgjidhni kutinë "Mbamë të futur në llogari", nuk do t'ju duhet të jepni përsëri fjalëkalimin tuaj kur të hyni në atë wiki MediaWiki nga i njëjti kompjuter. Ky funksion do të funksionojë vetëm nëse fjalëkalimi juaj nuk është krijuar nga softueri MediaWiki.

The returnto URL parameter specifies the page to redirect back to after logging in.

Probleme me hyrjen

Nëse duket se jeni në gjendje të identifikoheni, por sapo përpiqeni të shikoni një faqe, dukeni përsëri i loguar, ka shumë të ngjarë të jetë një problem cookie. Nëse jeni të sigurt që skedarët e skedarëve janë të aktivizuar, sigurohuni që të mos e keni renditur pa dashje domenin e wiki-t në një listë sajtesh për të cilat kukit nuk lejohen kurrë: kjo veçori është e disponueshme në të gjithë shfletuesit e fundit. Gjithashtu sigurohuni që data dhe ora e kompjuterit tuaj të jenë vendosur saktë; nëse nuk janë, cookies mund të skadojnë përpara se të supozohen. Vini re se disa softuer të murit të zjarrit dhe të bllokimit të reklamave mund të ndërhyjnë në cookie-t që wiki përdor për të mbajtur një person të identifikuar.

Një përdorues herë pas here mund ta gjejë veten të dalë "automatikisht" midis fillimit të një modifikimi dhe ruajtjes së tij, ose kur kalon ndërmjet faqeve të shumta të hapura në dritare të shumta. Kjo mund të jetë rezultat i cilësimeve të cookie-t, cache-it ose murit të zjarrit të shfletuesit tuaj. Pavarësisht nga arsyeja e daljes, zgjidhja më e thjeshtë për problemin është të kontrolloni kutinë "Mbamë të futur në llogari". Nëse e bëni këtë në një kompjuter që mund të aksesohet nga më shumë se një person (p.sh. në bibliotekë, në punë, në shkollë), ju lutemi gjeni dhe fshini skedarët e identitetit tuaj të përdoruesit pas sesionit të redaktimit.

Po sikur të harroj fjalëkalimin ose emrin e përdoruesit?

Emri juaj i përdoruesit është i ndjeshëm. Nëse futni një adresë emaili kur regjistroheni për llogarinë ose në Preferencat tuaja, mund të bëni një kërkesë në ekranin e hyrjes për një fjalëkalim të përkohshëm që do të dërgohet në atë adresë, i cili do t'ju lejojë të rikuperoni llogarinë tuaj. Nëse nuk keni futur një adresë emaili ose adresa ishte e vjetëruar, do t'ju duhet të krijoni një llogari të re me një emër përdoruesi tjetër. Pasi ta bëni këtë, nëse një faqe përdoruesi dhe faqja e diskutimit të përdoruesit janë krijuar për llogarinë e vjetër, këshillohet që ato të ridrejtohen në faqet ekuivalente për llogarinë e re. (Për të bartur përmbajtjen dhe historinë e këtyre faqeve në vendndodhjen e re, mund të jeni në gjendje të përdorni funksionin "zhvendos" ─ kontaktoni një administrator nëse nevojitet ndihmë.) If your IP address is blocked from editing, you will not be allowed to request a password reset from that address.

Krijimi i një llogarie

Për të krijuar një llogari, zgjidhni "krijo llogari" (djathtas lart të faqes). Zakonisht duhet të jepni vetëm një emër përdoruesi dhe fjalëkalim. Disa wiki kërkojnë një CAPTCHA vizual (Plotësisht i automatizuar publik Turing test për të dalluar kompjuterët dhe njerëzit). Përdoruesit me tekst, të folur ose disa shfletues të vjetër nuk do të jenë në gjendje të krijojnë një llogari nëse nuk mund ta shikojnë këtë imazh. Nëse nuk jeni në gjendje të shikoni captchas, kontaktoni një administrator ose kërkoni një llogari.

Ju gjithashtu mund të mos jeni në gjendje të krijoni një llogari nëse përmban simbole të caktuara (veçanërisht simbolin '@', si dhe karaktere të caktuara jo latine) ose fjalë, ose nëse është shumë e ngjashme me atë të një përdoruesi ekzistues. Më pas mund të kërkoni që të krijohet një llogari për ju duke kontaktuar një administrator, në varësi të politikave dhe sistemeve të wiki-t. Nëse adresa juaj IP ka bllokuar krijimin e llogarisë, mund të jeni në gjendje të kërkoni ose të zhbllokoni ose të kërkoni një llogari.

Një mundësi tjetër është që ju të keni zbritur në këtë faqe nga një wiki private, një metodë tjetër përdoret për të menaxhuar llogaritë. Nëse është kështu, kontaktoni administratorin e sistemit tuaj, për të parë se cilat janë proceset, për të konfiguruar ose për të hyrë në llogarinë tuaj. Një mënyrë për të provuar, nëse mendoni se ky është rasti juaj, janë kredencialet e hyrjes në domenin e organizatës/kompanisë suaj.

Familjet Wiki dhe identifikimi i unifikuar

Disa projekte që përdorin softuerin MediaWiki formojnë një familje në kuptimin që dikush hyn në familjen në tërësi; funksionimi i sistemeve të tyre mund të ndryshojë në mënyrë të konsiderueshme. Nëse jeni të interesuar për një nga wiki-t e Fondacioni Wikimedia (si p.sh. Wikipedia), mund të dëshironi të lexoni më tej në: Identifikimi i unifikuar.

Dalja nga llogaria

Mund të dilni në çdo kohë duke klikuar në lidhjen "Dilni" në krye të djathtë të faqes. Për të parandaluar që shfletuesi të kujtojë emrin tuaj të përdoruesit dhe t'ia sugjerojë atë përdoruesit të ardhshëm të kompjuterit, mos harroni të fshini kukit e wiki-t në cilësimet e privatësisë së shfletuesit tuaj. Sidomos nëse jeni duke përdorur një kompjuter publik, mund të dëshironi të fshini të gjithë historinë e fundit të shfletuesit (Ctrl+Shift+Del në Firefox).

Shumica e wiki-ve dalin nga përdoruesit automatikisht pas një kohe të caktuar. Nëse kjo ndodh dhe ju përpiqeni të ruani një modifikim, normalisht do të shihni një mesazh paralajmërues se keni dalë nga llogaria.