Help:Lint errors/self-closed-tag/hu

From mediawiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Lint errors/self-closed-tag and the translation is 90% complete.
Other languages:
English • ‎français • ‎magyar • ‎中文 • ‎日本語

Az ezen a listán szereplő lapok érvénytelen önzáró HTML-elemeket tartalmaznak, például <b />-t, <div />-et, <span />-t, <p />-t vagy <td />-t. (A HTML5 specifikációban szereplő érvényes elemek – például <br />, <hr />, <wbr /> – nem kerülnek fel a hibalistára.)[1][2] Ezeknek az érvénytelen elemeknek a működése megváltozik a MediaWiki 1.35 -ben (Wikimédia-wikiken 2020. június 2–4-én telepítve) a HTML5-ben meghatározottra, így a használatuk wikiszövegben elavult. Lásd a phab:T134423 feladatot további részletekért.

A lapok automatikusan kerülnek fel erre a listára, ha olyan rosszul formázott elemeket használnak, mint a </center/> (ez </center>-re cserélendő, eltávolítva a végén lévő perjelet), vagy olyan hibás konstrukció van bennük, mint az <s>...<s/> (ez <s>...</s> formában javítandó, a záró elem perjelét előre hozva).

Ahol egy érvénytelen <font /> vagy <span /> elem helykitöltőként szerepel (attribútumok, pl. id= vagy class= nélkül) a wikikód feldolgozásának megakadályozására, például {<font/>{sablonnév}} formában, ott vagy a <font /> <nowiki />-re cserélendő, aminek ugyanaz a hatása, viszont továbbra is érvényes kód, vagy pedig használható egy sablonokra hivatkozó sablon, mint például a {{tl}} vagy {{tlx}}: {{tlx|sablonnév}}.

Bizonyos sablonok tartalmaznak egy |id= horgonyparamétert. A közvetlenül ilyen sablonok előtt szereplő önzáró <div id="..."/> és <span id="..."/> elemek javításakor megfontolandó a horgonyszöveg átemelése a HTML-elemből a sablonon belülre és az így feleslegessé váló HTML-elem eltávolítása.

Ha egy listán szereplő lapon látszólag nincs érvénytelen önzáró elem, valószínűleg egy beillesztett lapon vagy sablonban szerepel ilyen.

Példa

Érvénytelen kód
<div> abc <div/>
Érvényes kód
<div> abc </div>

Jegyzetek

  1. A HTML5-ben érvényes önzáró elemek teljes listája: area, base, br, col, embed, hr, img, input, keygen, link, meta, param, source, track, wbr. Ezek közül a wikiszövegben azonban csak a <br />, <hr />, <wbr /> engedélyezett. A HTML pre elemét felülírja a MediaWiki pre XML-eleme.
  2. A MediaWiki bizonyos XML-elemei – pl. <nowiki /> és <pre /> –, valamint egyes kiterjesztések elemei – <ref />, <references /> stb. – is érvényesek önzáró formában.

Eszközök

The following tools can help fix invalid self-closed HTML tags:

Lásd még