Manual:Interwiki/ro

From MediaWiki.org
Jump to: navigation, search

Linkurile interwiki sunt linkuri către pagini ale altor proiecte folosindu-se un stil de link intern prefixat.

Linkurile interwiki, spre exemplu, fac posibile legăturile cu paginile Wikipedia, Wikibooks, Wikinews etc. sau către proiectele wiki din diferite limbi (vezi Manual:Wiki family).

Un link precum [[Wikipedia:Main Page/ro]] va apărea astfel: Wikipedia:Main Page şi va face legătura cu Prima pagină a Wikipediei.

Pentru setarea linkurilor interwiki e posibil să fie nevoie de editatea bazei de date.

Linkurile interwiki către alte proiecte[edit | edit source]

Iniţial[edit | edit source]

Câteva Proiecte-Wikimedia (şi altele) sunt gata pentru interwiki linking din start, astfel că se pot folosi fără o editare a bazei de date. Însă mama tuturor proiectelor — Wikipedia însăşi are lipsă această caracteristică.

prefix direcţie exemplu de utilizare
commons http://commons.wikimedia.org/wiki/ [[commons:MediaWiki]]
mediazilla http://bugzilla.wikipedia.org/ [[mediazilla:1209]]
meta http://meta.wikimedia.org/wiki/ [[meta:Main Page]]
mw http://www.mediawiki.org/wiki/ [[mw:Help:Contents]]
wikibooks http://en.wikibooks.org/wiki/ [[wikibooks:Main Page]]
wikimedia http://wikimediafoundation.org/wiki/ [[wikimedia:Main Page]]
wikinews http://en.wikinews.org/wiki/ [[wikinews:Main Page]]
wikiquote http://en.wikiquote.org/wiki/ [[wikiquote:Main Page]]
wikisource http://sources.wikipedia.org/wiki/ [[wikisource:Main Page]]
wikispecies http://species.wikipedia.org/wiki/ [[wikispecies:Main Page]]
wiktionary http://en.wiktionary.org/wiki/ [[wiktionary:Main Page]]

Notă: În unele instalări nici unele dintre acestea nu sunt preinstalate. Încercaţi [[metawikipedia:Main Page/ro]] în acest caz.

Adăugarea mai multor accese[edit | edit source]

Pentru că Wikipedia nu este prezentă implicit, atunci veţi dori să o adăugaţi (precum şi alte proiecte necesare).

Pentru acest lucru trebuie editată baza de date proprie. Mergi în tabelul interwiki şi adaugă o nouă linie (se lucrează cel mai uşor cu phpMyAdmin):

  • iw_prefix: alege unul din prefixele folosite pentru linking interwiki, de exemplu "wikipedia" pentru legătura la Wikipedia
  • iw_url: introdu URL-ul proiectului, de exemplu http://en.wikipedia.org/wiki/$1 pentru Wikipedia. Nu uitaţi de $1 care este înlocuit cu numele articolului legat ([[Wikipedia:Main Page]] se leagă la http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page).
  • iw_local: dacă 1 este prezent atunci wikiul va redirecta chiar şi linkurile externe de forma iw_prefix:title, care nu fac parte neapărat dintre paginile personale. Acest lucru este necesar dacă doriţi să folosiţi funcţionalitatea de redirecţionare din afara sitemului local wiki sau în cazul altor wikiuri care folosesc funcţionalităţi transwiki pentru linkurile imbricare transwiki (precum w:en:fr:Accueil)
  • iw_trans: "transwiki transclusion" - setarea la valoarea 1 este necesară dacă se doreşte folosirea paginilor altor wikiuri ca template-uri. Va trebui setat, de asemenea, $wgEnableScaryTranscluding = true în fişierul de configurare LocalSettings.php

Tools.svg Pont pentru administratorii wiki: Câteva linkuri către paginile de asistenţă din namespace-ul Manual al MediaWiki.org. Pentru a face aceste linkuri să funcţioneze în wikiul local, se adaugă un link interwiki cu iw_prefix=manual şi iw_url=http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:$1

Linkuri interwiki către alte limbi[edit | edit source]

Linkuri interwiki către alte limbi

Dacă aţi instalat unul din membrii familiei Wiki, se pot face linkuri dintr-un articol în engleză către un articol în germană (dacă există proiectul în limba germană). Se poate seta MediaWiki pentru a indica aceste linkuri în bara laterală chiar sub trusa de unelte.

În cadrul sistemului de fişiere există un subdirector al instalării numit "languages". Aruncaţi o privire la "Names.php" care conţine o listă a limbilor cunoscute precum şi a prefixurilor acestora. De exemplu, dacă doriţi să adăugaţi un proiect în limba română căutaţi "Română" în fişierul "Names.php" având prefixul "ro".

Dacă a fost identificat prefixul "corespunzător" atunci editaţi baza de date prin adăugarea unei noi linii în tabelul interwiki:

  • iw_prefix: prefix de limbă (de exemplu, "ro" pentru Română) listat în "Names.php"
  • iw_url: URL-ul către proiectul wiki-ul personal (de exemplu, http://ro.wikiul-personal.org/index.php/$1)
  • iw_local: la fel ca mai sus "Adaugă mai multe"
  • iw_trans: la fel ca mai sus "Adaugă mai multe"


În aceeaşi manieră poate fi adăugat un articol şi în alte limbi. Adăugarea lui [[ro:Pagina principală]] în pagina Main_Page redactată în limba engleză, va crea un link numit "Română" sub trusa de unelte. Acesta va conduce către Main_Page al wikiului Românesc (Pagina Principală).

Atenţie, acest link va apărea doar în bara laterală şi nu în articol. Dacă doriţi să creaţi un link în text, trebuie să adăugaţi două puncte inaintea prefixului precum în exemplul: [[:ro:Pagina principală]].

Limba: English  • español • suomi • français • 日本語 • 한국어 • română • русский