Hjælp:Udvidelse:Translate/Bedste oversættelses-øvelser/da

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Extension:Translate/Translation best practices and the translation is 95% complete.

At blive en god oversætter kræver masser af øvelser. Mange, eller måske de fleste, frivillige oversættere har ikke nogen formel oversætter-træning. Det er ikke underligt, at kvaliteten af ​​mange frivilliges oversatte værker undertiden er mangelfuld. Men selv dårlige oversættelser er næsten altid bedre end slet igen oversættelse. Der er altid brug for flere oversættelser, end de tilgængelige. Oversættere bør holde sammen for det sociale aspekts skyld, og vi opfordrer dem til at antage spørg, gæt ikke-attitude, og oversættelses-administratorer bør være lydhøre over for spørgsmål og byde nye oversættere velkomne.

Man kan blive en god oversætter i specifikke sammenhænge også uden formel træning, men det kræver mange års erfaring. Det er muligt at fremskynde denne proces, hvis oversætterne får direkte og konstruktiv tilbagemelding ved gennemsyns-processen. Selv erfarne oversættere kan lære, og det er altid godt at have andre til tjekke for stavefejl og lignende.

Den lange rejse starter med det grundlæggende. Oversættere skal kende deres eget sprog, retstavning og hvad der betragtes som god grammatik. For små sprog-områder, der først lige er begyndt at bruge computere og internet, kan selv måden at stave ord eller ordforrådet, sættes under diskussion. Uanset hvad, bør oversættere være parat til at skabe noget nyt - der må være ord og begreber, som ikke er oversat til deres sprog før. Selvfølgelig skal oversætteren forstå tilstrækkeligt af det sprog, der oversættes fra.

For languages with few speakers, who themselves are just starting to use computers and the internet, even the way to spell words or the vocabulary itself might still be under discussion. Regardless, translators should be prepared to create something new – there are bound to be words and concepts that have not been translated into their language before.

Kom igang

Før start, skal du sørge du er i stand til at skrive og læse på dit sprog. Dette kan indebære at installere ekstra skrifttyper og nøglekort til din computer.

Orienter dig selv. Du kan finde mange grunde til at oversætte, uanset du bare gør det for sjov, opøver dine færdigheder og samler anerkendelse eller bare ønsker at give noget tilbage til noget du støtter. Du skal forstå og anerkende de centrale principper ved oversættelse, som oversættelse af den dybere mening, ikke ord for ord, men alligevel forsøge så tæt som muligt at tilnærme den oprindelige tekst.

Prøv at tilslutte dig allerede eksisterende oversættelses-fællesskaber og spørg andre om at gennemgå dit arbejde. Du vil støde på ikke-sproglige mærker som variabler og wikitekst under oversættelsen. Det springende punkt er at gennemskue hvilke dele der bør efterlades uoversatte, og hvad deres specifikke betydning er.

Meddelelses-dokumentation

Den almindelige kildetekst er ikke tilstrækkelig til at lave gode oversættelser. Dette er mest relevant i kortere tekster, men gælder for alle tekster. Med Translate-udvidelsen, sammen hver meddelelse der er et sted at forsyne mening og mere information til oversættere. Den slags meddelelses-dokumentation er wikitekst og kan indeholde alt fra links til billeder. Det kan tage et par minutter at skrive en god dokumentation for en meddelelse, men dokumentationen vil spare hver af de måske hundredvis af oversættere et minut eller mere og producere en højere kvalitet oversættelser, så det er absolut umagen værd.

Det er muligt at konfigurere en Stil spørgsmål-knap til visning i oversættelses-værktøjet. Dette giver mindre modstand og en meget direkte måde for oversættere at sikre, at de laver en god oversættelse, i stedet for en bedste gæt-oversættelse. Selvfølgelig skal du sørge for, at nogen vil være på den tilsigtede support-side for at besvare spørgsmålene og opdatere meddelelses-dokumentationen, ellers bliver oversætterne bare afskrækkede.

Sammenhæng

Oversættelses-administratorer kan lave ordlister og linke dem fra gruppe-beskrivelsen eller bruge dem i oversættelses-dokumentations beskrivelser. Når flere oversættere arbejder sammen, er det afgørende, at de først og fremmest anerkende terminologien, og for det andet, at de bruger de samme oversættelser. Når der laves ordlister, er det en god idé at skrive en kort definition af hvert ord i stedet for bare at lave en oversættelse. Definitionen hjælper oversættere til at forstå og anvende dem bedre i deres oversættelser, og er også en god øvelse til at forbedre sammenhæng i kildetekster.

Mere læsning

Foss lokaliserings-manual - http://africanlocalisation.net/foss-localisation-manual
God introduktion til oversættere, men kapitlerne om andre lokaliserings-værktøjer er ikke relevante her.
FOSS lokalisering - b:FOSS Localization

Knap så oversætter-orienteret bog, der taler om lokalisering i et større perspektiv. Indeholder nogle oplysninger om lokaliserings-indsats i Asien.

Sourceforge lokaliserings-guide - http://translate.sourceforge.net/wiki/guide/start
Ikke særlig god, men kan til tider være nyttig
Translating WordPress - http://codex.wordpress.org/Translating_WordPress
Specielt for WordPress, men med nogle generelle råd
Skrivning for oversættelse - http://bookshop.europa.eu/en/writing-for-translation-pbTF3110675/
Et hæfte fra CdT (Oversættelsescentret for organer i Den Europæiske Union), især for længere tekster, men altid gyldige