Segítség:Kiterjesztés:Kartographer

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Extension:Kartographer and the translation is 26% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Megjegyzés: Amikor szerkeszted ezt a lapot, beleegyezel a szerkesztésed CC0 alatti közzétételébe. Lásd a Public Domain Help Pages lapot további információkért.
PD

Main help pages:

A Kartographer kiterjesztés lehetővé teszi interaktív és statikus térképek létrehozását a Wikimédia wiki oldalakon. Ez az oldal egy részletes leírás a Kartographer használatáról, beleértve a számos lehetőséget, amelyek a következő címkék használatakor rendelkezésre állnak: ‎<mapframe>, amely közvetlenül a wiki oldalakba ágyazza a térképeket, és ‎<maplink>, amely linkeket hoz létre egész oldalas interaktív térképekre, és kitér a GeoJSON Kartographer által támogatott elemeire. Az oldal alján rengeteg példát találsz.

A Kartographerrel és az OpenStreetMaps-szel kapcsolatos segítségért nézd meg ezt: Help:Extension:Kartographer/OSM .

Alapvető térképszintaxis

Egy térkép vagy térkép link elhelyezéséhez közvetlenül egy wiki oldalon, a Kartographer két elemet kínál: ‎<mapframe>, amely beágyazza a térképet, amely egy teljes képernyős interaktív térképre hivatkozik, és ‎<maplink>, amely gazdag szöveget hoz létre (opcionális jelöléssel), amely egy teljes képernyős interaktív térképre hivatkozik.

Néhány wiki ezeket az elemeket sablonokba csomagolja, mint például a Mapbox és a Mapframe. Nézd meg a helyi wiki Kartographer súgó oldalát, hogy van-e a wikidnek sablonja -- vagy használd közvetlenül az elemeket és ezt a dokumentumot csak útmutatóként.


‎<mapframe>

San Francisco museums

A ‎<mapframe> elem beágyazza a térképet egy wiki oldalba. Az elemnek vagy üresnek kell lennie, vagy GeoJSON-t kell tartalmaznia. A GeoJSON írásával kapcsolatos további forrásokért lásd alább.

<mapframe text="San Francisco museums" width="350" height="350" zoom="13" longitude="-122.3988" latitude="37.8013" />


‎<maplink>

A ‎<maplink> elem egy teljes képernyős térképre mutató linket hoz létre.

<maplink zoom="13" latitude="46.204391" longitude="6.143158"/>

46°12′16″N 6°8′35″E

Tulajdonságai és használata lényegében megegyezik az ‎<mapframe>-éval; a kisebb különbségeket lásd alább.

Attribútumok

Az alábbiakban találsz egy listát a ‎<mapframe> és ‎<maplink> attribútumokról.

Szigorúan véve az egyetlen szükséges attribútum (a táblázatban *-gal jelölve) a width' és a height; a hely megadása nélkül a Kartographer a megadott méretű, kicsinyített világtérképet fogja létrehozni az oldalon.

Ha a zoom' nincs megadva, a Kartographer a térképen lévő jelölések vagy geoformák pozíciója alapján egy becsült automatikus zoomolási mértéket alkalmaz.

Használat az egyes címkéken belül:

 • attribute="value"
Attribútum Érték Leírás Példa
width* pixel, a képernyő százalékos aránya, "full" A térképkeret szélessége. "100%" also works as an alias for "full", but no other percentage. width=200, width="full"
height* pixel A térképkeret magassága. height=300
zoom 0-19 A térkép részletességének szintje. A 0. nagyítási szint a teljes rendelkezésre álló térképet jeleníti meg, a 19. nagyítási szint pedig a legnagyobb részletességű térképet. Ha a zoom nincs megadva, a Kartographer a jelen lévő jelölések vagy geoformák helyzete alapján egy becslés szerinti automatikus nagyítási szintet alkalmaz. zoom=12
latitude, longitude tizedes fok A földi helyzet. Részletes információkért lásd ezt a szócikket a GIS wikiben. Ha nincs megadva, a Kartographer megpróbálja a középpontot a cikk tartalmából levezetni. latitude=46.204391 longitude=6.143158
align "left", "center", "right" A térképkeret vízszintes pozíciója az oldalon. Ennek az értéknek az alapértelmezett értékét az oldal nyelvének irányultsága határozza meg (RTL: "balra"; LTR: "jobbra"). A "bal" vagy "jobb" érték esetén a wiki egyéb tartalma a térkép körül fog folyni (lásd a Special:MyLanguage/Help:Images megfelelő szakaszát. align="right"
lang Nyelvkód, "local" A térképcímkék és -jelzők nyelve. A "local" a térképen megjelenített terület nyelvét használja. Megjegyzés: Nem minden címke érhető el minden nyelven. Lásd még #Languages_and_fallbacks. lang=”es”
text wikitext Mapframe: Felirat a térképkeret alatt. (A frameless' attribútumot figyelmen kívül hagyja, ha meg van adva.)

Maplink: Meghatározza annak a linknek a szövegét, amelyre kattintva megjelenik a teljes képernyős térkép ({{$1|Példa}}). Ha a maplink attribútumhoz nincs text attribútum megadva, a link szövege a térkép középpontjának koordinátáiként jelenik meg (12°18′0″N 45°36′0″E).

text=“Map of New York marking the location of the Empire State Building”
frameless n/a Csak térképkeret: A beágyazott térképet keret (szegély) nélkül rajzolja. (Figyelmen kívül hagyja, ha a text attribútum be van állítva, ami keret rajzolását kényszeríti ki.) Az elemet érték nélkül kell hozzáadni. frameless
class "no-icon" Csak térképlink: Eltávolítja a link szövege előtt általában megjelenő jelölő ikont. class=”no-icon”
* = required

Önzáró címkék

Ha nincs használva a GeoJSON, akkor a ‎<mapframe> és ‎<maplink> önálló önzáró elemként használható.

Önzáró:

<mapframe width="350" height="350" zoom="13" longitude="-122.3988" latitude="37.8013" />

Beépített GeoJSON:

<mapframe width="350" height="350" zoom="13" longitude="-122.3988" latitude="37.8013">
{
 "type": "Feature",
 "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [-122.3988, 37.8013] },
}
</mapframe>


GeoJSON

Several groups of automatic counters

Az ‎<mapframe> és ‎<maplink> címkék lehetnek üresek vagy tartalmazhatnak érvényes GeoJSON-t, hogy a térképet jelölésekkel lássuk el, alakzatokat rajzoljunk, és maszk területet alkalmazzunk.

Ha részletesebben szeretnéd megismerni ezt az átfogó témát, olvasd el ezt a hasznos bevezetés a GeoJSON-ba, valamint a teljes GeoJSON specifikációt.

Megjegyzés Megjegyzés:

Markers

Complex map - marker, article link and image

Maps that use GeoJSON may contain one or more markers to point out special locations. These markers are set using marker-specific keywords under the "properties" level in GeoJSON.

Kartographer supports the simplestyle specification with Maki icons, which are available under the CC0 license. See the full list of supported icons.

<maplink text="Colorado State Capitol with marker icon" longitude="-104.98491" latitude="39.73939" zoom="17">
{
  "type": "Feature", "properties": 
    { 
      "marker-symbol": "town-hall", 
      "marker-color": "46ea5f", 
      "marker-size": "medium"
    }, 
  "geometry": 
    { 
      "type": "Point",
      "coordinates": [-104.98485267162323, 39.73928364167763] 
    }
}
</maplink>

Eredmény: Colorado State Capitol with marker icon

Auto-counters

Multiple markers on a map can be grouped and named using patterns and counters. Below is a summary of styling attributes for items placed on a map using GeoJSON. For more information, see the simplestyle spec.

Attribute Value Description Example
marker-symbol icon name, "‑number", "‑letter"

Determines whether the incremental marker labels proceed by number (1, 2, 3...) or letter (A, B, C...). Automatic “-number” series go from 1-99, and letters from A-Z. If a group name is included like “-number-eat”, then multiple series are generated.
An icon name must be from this list.

"marker-symbol": "museum"
marker-color hexadecimal color A three- or six-character hexadecimal color value for each marker. "marker-color": "#228b22"
marker-size small, medium, large See examples of each size. "marker-size": "medium"
title wikitext When a marker is clicked, it will display wikitext specified in the "title" value. "title": "[[:en:Downtown_Aquarium,_Denver|Downtown Aquarium Denver]]"

Autocounters title highlighted example.png

description wikitext When a marker is clicked, it will display wikitext or an image specified in wikitext in the "description" value. "description": "[[File:Denver-DTA.jpg|150x150px]]"

Autocounters description highlighted example.png

For a rich variety of examples, see the Examples section.

Shapes

GeoJSON allows you to add lines and geometric areas as annotations to your map. You can define simple inline shapes or import them from external databases.

Inline

GeoJSON allows you to draw points (markers), simple lines and geometric areas as part of your map definition. The following examples include the "geometry" attribute of GeoJSON objects inside a Feature object. Consult the full GeoJSON specification for more information.

Object Coordinates (long/lat) Map feature GeoJSON example Effect
Point single position Marker
"geometry": {
"type": "Point",
"coordinates":
 [-122.629395, 45.505662]
}
Kartographer-point-inline.png
LineString two or more positions Line connecting two points
"geometry": {
"type": "LineString",
"coordinates":
[
 [-122.321777, 47.598526],
 [-122.629395, 45.505662]
]}
Kartographer-line-inline.png
Polygon four or more positions, first and last identical Polygon with shaded interior
"geometry": {
"type": "Polygon",
"coordinates": [
[
 [-122.365723, 48.209576],
 [-123.947754, 46.949528],
 [-122.695313, 44.776709],
 [-120.629883, 46.573148],
 [-122.365723, 48.209576]
]]}
Kartographer-polygon-inline.png
Object Coordinates (long/lat) Map feature
MultiPoint multiple positions multiple points (markers)
MultiLineString multiple sets of LineString positions multiple lines
MultiPolygon multiple sets of Polygon positions multiple polygons

External data

A geoshape of Alaska

GeoJSON allows you to obtain outlines of geographical objects from external sources using the "type" attribute with the value "ExternalData".

Maps can draw from well-known geographical objects in the OpenStreetMap database by using their Wikidata ID; they can also come from Wikidata SPARQL queries or from shapes in Wikimedia Commons (.map files).

Additionally, maps can link directly to raw GeoJSON stored on Wikimedia Commons: see Help:Map Data for details.

Objects can be rendered using shape data from an external source in three different ways:

 • "service": "geoline" - Draws a simple line.
 • "service": "geoshape" - Draws a polygon with a shaded interior.
 • "service": "geomask" - Draws a polygon and shades everything outside the polygon.

Megjegyzés Megjegyzés:

Shapes via Wikidata ID

Combined map of Salzburg and Elixhausen
Attribute Value
type ExternalData
service geoshape: Wikidata ID geoshape in OSM
ids One or more Wikidata IDs, separated by commas

Wikidata IDs are relatively new to the OSM community. As of early 2022 there are roughly 1.9 million elements with Wikidata IDs. You can add your own at https://www.openstreetmap.org/ -- be sure to add the wikidata tag and the corresponding QID value. The data typically becomes available to Kartographer within two days. Learn more at the OSM wiki.

<mapframe height="300" width="300" text="Combined map of Salzburg and Elixhausen">
{
 "type": "ExternalData",
 "service": "geoshape",
 "ids": "Q34713,Q701153"
}
</mapframe>


GeoShapes a Wikidata Query-n keresztül.

Governors of US states with their party affiliation

Instead of a Wikidata Item ID, a map can also derive geoshapes from a Wikidata query in SPARQL. (You can create SPARQL queries using the Query Builder.)

Attribute Value
type ExternalData
service geoshape: Wikidata ID geoshape in OSM
query a Wikidata SPARQL query
<mapframe longitude="-110" latitude="52" zoom="3" width="300" height="300" text="Governors of US states with their party affiliation">
{
 "type": "ExternalData",
 "service": "geoshape",
 "query": "SELECT ?id ?head (SAMPLE(?img) as ?img_) (min(?partyId) as ?party) (if(?party = '0', '#800000', if(?party = '1', '#000080', '#008000')) as ?fill) (concat('[[w:', substr(str(?link),31,400), '{{!}}', ?headLabel, ']]') as ?title) (concat(?stateLabel, '\\n', '[[File:', substr(str(?img_), 52, 400), '{{!}}200px]]') as ?description) WHERE { ?id wdt:P31 wd:Q35657 . ?id wdt:P6 ?head . ?head wdt:P102 ?party . BIND(if(?party = wd:Q29468, '0', if(?party = wd:Q29552, '1', '2')) as ?partyId) SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language 'en' . ?head rdfs:label ?headLabel . ?id rdfs:label ?stateLabel . } OPTIONAL { ?head wdt:P18 ?img . } ?link schema:about ?head . ?link schema:isPartOf <https://en.wikipedia.org/> .} GROUP BY ?id ?head ?headLabel ?link ?stateLabel"
}

For detailed instructions, see Help:Extension:Kartographer/OSM .Térképadatok a Commons-ból

A Commonsban tárolt térképadatok fel lehetnek tüntetve a térképen. Például: c:Data:Neighbourhoods/New York City.map:

Attribute Value
type ExternalData
service page
title path to a .map file on Wikimedia Commons that contains valid GeoJSON.

For example: Neighbourhoods/New_York_City.map will draw from this map.

További információk: Help:Map Data
<mapframe width="300" height="400">
{
 "type": "ExternalData",
 "service": "page",
 "title": "Neighbourhoods/New York City.map"
}
Vigyázat! Vigyázat: The map loader does not currently support chained ExternalData calls. If a resource of type ExternalData is fetched that itself relies on ExternalData references, loading will fail. See task T155927 and task T193458.
Vigyázat! Vigyázat: Filenames of .map files are limited to 400 characters in length and a file size of 2MiB. Keep this in mind when creating files for this purpose in Wikimedia Commons.


Mask layer

Map of Salzburg with mask

A mask is just an inside-out shape, specified in the same way but with the exterior of the shape shaded.

<mapframe align="right" height="420" width="420" latitude="47.7992" longitude="13.0482" zoom="11" text="Map of Salzburg with mask">
{
 "type": "ExternalData",
 "service": "geomask",
 "ids": "Q34713",
 "properties": {
  "fill": "#555555",
  "fill-opacity": 0.5,
  "stroke": "#000000",
  "stroke-width": 1,
  "stroke-opacity": 1
 }
}
</mapframe>

Többszörös adattípusok kombinálása

You can combine ExternalData, Feature, and FeatureCollection objects together in the same ‎<mapframe> or ‎<maplink> element, for example to highlight features with titles and descriptions on top of externally sourced objects.

A Commonsból származó térképadatok kombinálhatók más adattípusokkal: See #Mixed types for various combinations.Styling shapes

Interstate Highway I-696

In addition to the marker styling above, lines and areas support these simplestyle properties:

Attribute Value Description
stroke hexadecimal color The color of the line or outline.
stroke-width pixels The thickness of the shape's line.
stroke-opacity 0.0-1.0 Defines the transparency of the shape's line. A setting of 1 draws a solid line; 0 is invisible; larger values (approaching 1) show less of the background through the line.
fill hexadecimal color The color used to fill in the shape.
fill-opacity 0.0-1.0 Defines the transparency of the fill area. A setting of 1 paints an opaque area within the shape; 0 is invisible; larger values (approaching 1) show less of the background through the fill area.


Egymást átfedő elemek

Azon térképelemek, amelyek egymást kitakarnák a térképen, abban a sorrendben fognak láthatóvá válni, amilyen sorrendben a kódba be lettek illesztve. Példának okáért: ha a térkép két olyan vonalat tartalmaz, amelyből az egyik kitakarná a másikat, akkor az először definiált vonal jelenik meg először, a második fölöttiként. A következő példák szemléltetik azt, hogy hogyan is jelenik meg mindez a térképeken: If a map includes two lines that overlap, the line defined first will appear beneath the line defined next. This applies to any elements defined in the code that draw on the map.

Examples

<mapframe width="500" height="270" longitude="79.030" latitude="-24.794" zoom="8" align="center">
{
"type": "FeatureCollection",
"features": [
{
"type": "Feature",
"properties": {"fill": "#ff0000","fill-opacity": 0.7,"stroke-width": 0},
"geometry": {
 "type": "Polygon",
 "coordinates": [
 [
  [77.926025390625, -25.150257104114733],
  [80.14251708984374, -25.150257104114733],
  [80.14251708984374, -24.43714786161562],
  [77.926025390625, -24.43714786161562],
  [77.926025390625, -25.150257104114733]
 ]
 ]
 }
 },
{
"type": "Feature",
"properties": {"stroke": "#fffa00","stroke-width": 5},
"geometry": {
 "type": "LineString",
 "coordinates": [
  [77.926025390625, -25.150257104114733],
  [80.14251708984374, -24.43714786161562]
 ]
 }
 },
{
"type": "Feature",
"properties": {"stroke": "#000000","stroke-width": 5},
"geometry": {
 "type": "LineString",
 "coordinates": [
  [77.926025390625, -24.43714786161562],
  [80.14251708984374, -25.150257104114733]
 ]
 }
 }
 ]
}
</mapframe>

The code for the map above includes three elements, all of which use GeoJSON's "feature" functionality. The first feature is a "Polygon" - the red rectangle. This is followed by two "LineString" features. The yellow line is defined first, so it appears beneath the black line. Note that the hierarchy used to draw elements applies regardless of whether the data is raw GeoJSON or comes from a Wikidata ID or Commons data page.

The map below changes the order from that of the first example: the black line is defined first and is thus moved to the bottom of the stack:

GeoJSON resources

Reference

Guides

Editors and tools

Csoportok

error

The Wikivoyage project needs to display maps whose data is defined elsewhere on the page. There may be multiple points of interest (POI) defined with ‎<maplink> tags, all of which appear on a single common map on the side of the page. (See an example using the city of Salzburg.)

A csoportosítási koncepció lehetővé teszi a szerkesztőknek, hogy adatokat osszanak meg többszörösen a $mapframe és a $maplink címkéi között.

Normally, the data inside a ‎<mapframe> or ‎<maplink> tag is shown only on the map created by that tag and nowhere else.

But on Wikivoyage, if a ‎<maplink> tag includes the group="..." attribute, the data inside those tags will be placed into a named group alongside all the other data with the same group name. Tags with the same group name will display on a single map data; each tag incrementally adds data to the group.

Each ‎<mapframe> tag on a Wikivoyage tag displays an embedded map displaying the groups specified in its tag.

A map may also show additional groups by specifying the show="..." attribute. Multiple group names may be specified, separated by comma. A group name may only contain lower case Latin letters. This grid illustrates the data that will be shown for each tag.

Example:

<maplink>                -- shows 1
<maplink group='food'>         -- shows  2  4    8  10
<maplink group='bar' show='bar'>    -- shows   3      9
<maplink group='food' show='bar'>    -- shows  2 3 4    8 9 10
<maplink       show='bar'>    -- shows   3  5    9
<maplink       show='food,bar'> -- shows  2 3 4  6  8 9 10
<mapframe>               -- shows       7
<mapframe group='food'>         -- shows  2  4    8  10
<mapframe group='bar' show='bar'>   -- shows   3      9
<mapframe group='food' show='bar'>   -- shows  2 3 4    8 9 10
<mapframe       show='bar'>   -- shows   3      9  11
<mapframe       show='food,bar'> -- shows  2 3 4    8 9 10  12
Wikivoyage pages also sometimes wrap the ‎<mapframe> and ‎<maplink> tags in templates. Consult Mapshape, Listing and See for a good starting place.

Languages and fallbacks

Kartographer maps get their labels from the open-source mapping project OpenStreetMap (https://www.openstreetmap.org/). A 2018 májusi állapot szerint a térképcímkék megpróbálják annak a wikinek a nyelvét használni, ahol a beágyazott térképek megjelennek. Amennyiben az a nyelv nem elérhető, akkor a térkép azt a nyelvet fogja megjeleníteni, amely fallback(s) in MediaWiki konfigurálva van az adott nyelvvel. Ha az adott címke nem elérhető egyéb konfigurált nyelveken, akkor az angol nyelvű szöveg jelenik meg automatikusan. Végül, ha nem érhető el egyetlen nyelv sem, akkor a térképen megjelenő címkék azon a nyelven jelennek meg, amely a térkép által megjelenített területen használatban van. If none of these are available, Kartographer will display no label.

You can specify the language to use for labels with the lang attribute and by setting its value to the desired language code Example: lang="ja" will display labels in Japanese, if available.

To use the language local to the map area, specify lang=local. For more information about using the local language in your labels, and about OpenStreetMap multilingual data in general, read this post. Kartographer maps get their data, including map label data in all available languages, from the open-source mapping project OpenStreetMap. If the map you want to display doesn't offer labels in the desired language, you can always add labels in that language by adding them yourself to OpenStreetMap. Note that country and city names are drawn from label nodes in OpenStreetMap, not from the data attached to boundary relations. To get started, see the OpenStreetMap Beginners’ Guide and these best practices in naming conventions.

Examples

Simple

San Francisco museums
<mapframe text="San Francisco museums" width="350" height="350" zoom="13" longitude="-122.3988" latitude="37.8013">
{
 "type": "Feature",
 "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [-122.3988, 37.8013] },
 "properties": {
  "title": "[[w:Exploratorium|Exploratorium]]",
  "description": "[[File:Giant_Mirror_at_the_Exploratorium.jpeg|200px]]",
  "marker-symbol": "museum",
  "marker-size": "large",
  "marker-color": "0050d0"
 }
}
</mapframe>


Markers and counters

Colorado State Capitol with a town hall marker, article link and image

<maplink text="Colorado State Capitol with a town hall marker, article link and image" longitude="-104.98491" latitude="39.73939" zoom="17">
{
   "type": "Feature",
   "properties": { "marker-symbol": "town-hall", "marker-color": "46ea5f", "marker-size": "medium", "title": "[[w:Colorado_State_Capitol|Colorado State Capitol]]", "description": "[[File:Coloradocapitolhill2.JPG|150px]]"},
   "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [-104.98485267162323, 39.73928364167763] }
}
</maplink>


Numbered markers

Colorado State Capitol with a number marker

<maplink text="Colorado State Capitol with a number marker" longitude="-104.98491" latitude="39.73939" zoom="17">{ "type": "Feature", "properties": { "marker-color": "228b22", "marker-symbol": "-number"}, "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [-104.98485267162323, 39.73928364167763] }}</maplink>


Lettered markers

Colorado State Capitol with a letter marker

<maplink text="Colorado State Capitol with a letter marker" longitude="-104.98491" latitude="39.73939" zoom="17">{ "type": "Feature", "properties": { "marker-color": "508e33", "marker-symbol": "-letter"}, "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [-104.98485267162323, 39.73928364167763] }}</maplink>


Several markers in a feature collection

Denver Amusements

<maplink text="Denver Amusements" longitude="-105.01247406005858" latitude="39.74956567318853" zoom="14"> {"type": "FeatureCollection", "features": [{ "type": "Feature", "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [-105.00768899917603, 39.74859230437501] }, "properties": { "title": "[[w:Pepsi_Center|Pepsi Center]]", "marker-color": "420617", "marker-symbol": "-letter-see", "marker-size":"small"} }, { "type": "Feature", "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [-105.01238822937012, 39.7526011757416] }, "properties": { "title": "[[w:Downtown_Aquarium%2C_Denver|Downtown Aquarium Denver]]", "marker-color": "508e33", "marker-symbol": "-letter-see","marker-size":"medium", "description": "[[File:Denver-DTA.jpg|150px]]" } }, { "type": "Feature", "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [-105.01247406005858, 39.74956567318853] }, "properties": { "title": "[[w:Confluence_Park|Confluence Park]]", "marker-color": "0d2751", "marker-symbol": "-letter-see", "marker-size":"large" } }, { "type": "Feature", "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [-105.01646518707275, 39.74656303364532] }, "properties": { "title": "South Platte Bike Trail", "marker-color": "61b9e2", "marker-symbol": "-number-see", "marker-size":"medium" } },]}</maplink>


Groups of automatic counters

Several groups of automatic counters
<mapframe text="Several groups of automatic counters" width="350" height="350" zoom="13" longitude="-122.39902496337889" latitude="37.80151060070086">
{
 "type": "FeatureCollection",
 "features": [
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-number",
    "marker-color": "302060"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.41816520690917,
     37.79097260220947
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-number",
    "marker-color": "302060"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.40786552429199,
     37.799654055191525
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-number",
    "marker-color": "302060"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.40185737609865,
     37.796262984039544
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-number",
    "marker-color": "302060"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.38743782043457,
     37.80535070427755
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-number",
    "marker-color": "302060"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.38005638122557,
     37.795449103799726
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-letter",
    "marker-color": "208020"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.40941047668457,
     37.81850557172186
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-letter",
    "marker-color": "208020"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.40357398986815,
     37.81280993744834
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-letter",
    "marker-color": "208020"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.39842414855956,
     37.8071138637568
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-number-bar",
    "marker-color": "f01080"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.41181373596191,
     37.78595317184089
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-number-bar",
    "marker-color": "f01080"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.39542007446289,
     37.787674400057654
    ]
   }
  },
  {
   "type": "Feature",
   "properties": {
    "marker-symbol": "-number-bar",
    "marker-color": "f01080"
   },
   "geometry": {
    "type": "Point",
    "coordinates": [
     -122.38649368286131,
     37.78401144262929
    ]
   }
  }
 ]
}
</mapframe>


ExternalData

Wikidata QID

State of Colorado, outlined

<maplink text="State of Colorado, outlined" zoom="7" > { "type": "ExternalData", "service": "geoshape", "ids": "Q1261" } </maplink>


Wikidata query

Governors of US states with their party affiliation
<mapframe longitude="-110" latitude="52" zoom="3" width="500" height="500" text="Governors of US states with their party affiliation">
{
 "type": "ExternalData",
 "service": "geoshape",
 "query": "SELECT ?id ?head (SAMPLE(?img) as ?img_) (min(?partyId) as ?party) (if(?party = '0', '#800000', if(?party = '1', '#000080', '#008000')) as ?fill) (concat('[[w:', substr(str(?link),31,500), '{{!}}', ?headLabel, ']]') as ?title) (concat(?stateLabel, '\\n', '[[File:', substr(str(?img_), 52, 500), '{{!}}200px]]') as ?description) WHERE { ?id wdt:P31 wd:Q35657 . ?id wdt:P6 ?head . ?head wdt:P102 ?party . BIND(if(?party = wd:Q29468, '0', if(?party = wd:Q29552, '1', '2')) as ?partyId) SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language 'en' . ?head rdfs:label ?headLabel . ?id rdfs:label ?stateLabel . } OPTIONAL { ?head wdt:P18 ?img . } ?link schema:about ?head . ?link schema:isPartOf <https://en.wikipedia.org/> .} GROUP BY ?id ?head ?headLabel ?link ?stateLabel"
}
</mapframe>


Map data from Commons

<mapframe width="300" height="400">
{
 "type": "ExternalData",
 "service": "page",
 "title": "Neighbourhoods/New York City.map"
}
</mapframe>


Mixed types

Caderousse city wall
<mapframe text="Caderousse city wall" width="300" height="300" zoom="15" longitude="4.75600" latitude="44.10200">
[
 {
  "type": "ExternalData",
  "service": "geoshape",
  "ids": "Q13518258",
  "properties": {
   "stroke": "#ffb100",
   "stroke-width": 6,
  }
 },
 {
  "type": "Feature",
  "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [4.75566, 44.104498] },
  "properties": {
   "title": "Porte de Castellan"
  }
 },
 {
  "type": "Feature",
  "geometry": { "type": "Point", "coordinates": [4.75829, 44.10258] },
  "properties": {
   "title": "Porte Léon Roche"
  }
 }
]
</mapframe>


Mixed types with markers

<mapframe width="300" height="300" zoom="12" longitude="-73.965278" latitude="40.782222">
[
 {
  "type": "ExternalData",
  "service": "page",
  "title": "Neighbourhoods/New York City.map"
 },
 {
  "type": "ExternalData",
  "service": "geoshape",
  "ids": "Q160409",
  "properties": {
   "fill": "#07c63e", "title": "Central Park"
  }
 },
 {
  "type": "Feature",
  "properties": {"title": "Roosevelt Island", "marker-color": "f01080"},
  "geometry": {
   "type": "Point",
   "coordinates": [
    -73.94511222839355,
    40.76734665426719
   ]
  }
 }
]
</mapframe>Rendering options

The following table shows how a ‎<mapframe> map can be formatted for display on a wiki page. The table contains two columns: the first shows an interactive map via the ‎<mapframe> tag, and the second shows the rendering of an example image with the same options.

Opciók $mapframe hozzárendelése Kép hozzárendelése
 • Format: frame
 • Alignment: undefined
... text text text
text text text ...
... text text text
Example en.svg
text text text ...
 • Format: frame
 • Alignment: none
Not supported: see task T157502. ... text text text
Example en.svg
text text text ...
 • Format: frame
 • Alignment: left
... text text text
text text text ...
... text text text
Example en.svg
text text text ...
 • Format: frame
 • Alignment: center
... text text text
text text text ...
... text text text
Example en.svg
text text text ...
 • Format: frame
 • Alignment: right
... text text text
text text text ...
... text text text
Example en.svg
text text text ...
 • Format: frameless
 • Alignment: undefined
... text text text text text text ...

Inconsistent, see task T157640.
... text text text Example en.svg text text text ...
 • Format: frameless
 • Alignment: none
Not supported: see task T157502. ... text text text
Example en.svg
text text text ...
 • Format: frameless
 • Alignment: left
... text text text text text text ... ... text text text
Example en.svg
text text text ...
 • Format: frameless
 • Alignment: center
... text text text text text text ... ... text text text
Example en.svg
text text text ...
 • Format: frameless
 • Alignment: right
... text text text text text text ... ... text text text
Example en.svg
text text text ...

Use the width value full in order to make the map take up the full width of the page.

<mapframe width="full" height="200" zoom="13" longitude="-122.39953994750977" latitude="37.81032643553478"></mapframe>
<mapframe width="full" height="200" zoom="13" longitude="-122.39953994750977" latitude="37.81032643553478" frameless></mapframe>

Styling

Interstate Highway I-696
<mapframe text="Interstate Highway I-696" width="300" height="300" longitude="-83.2297" latitude="42.4883" zoom="9">
{
 "type": "ExternalData",
 "service": "geoline",
 "ids": "Q2108",
 "properties": {
  "title": "Highway I-696",
  "description": "[[File:I696-1988.JPG|200px]]",
  "stroke": "#ffb100",
  "stroke-width": 8
 }
}
</mapframe>


Lásd még