Jump to content

Help:Bots

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Help:Bots and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Een bot is een computerprogramma dat bij uitvoeren automatisch wiki-pagina's ophaalt of bijwerkt. In het algemeen worden bots gebruikt voor onderhoudstaken die herhaald worden, als het volume en de karakteristieken te hoog zijn om handmatig door gebruikers te worden gedaan.

Het ontwikkelen en uitvoeren van bots is normaal gesproken iets want buiten het zicht van normale gebruikers blijft. Het vereist programmeerervaring en moet in coördinatie met de wiki beheerders worden gedaan.

Standaard worden bewerkingen gedaan door bots verborgen in Special:RecentChanges.

Framework en interfaces voor botontwikkeling

Bots benaderen de wiki niet via de normale grafische gebruikersinterface (GUI). MediaWiki heeft voor dit doel een API (Application Programming Interface). Een API is een protocol voor gestandaardiseerde communicatie tussen twee computerprogramma's. Zie API:Client code voor meer informatie.

Volg de richtlijnen Manual:Creating a bot over hoe men een bot maakt.

Om een wiki via een API te benaderen heeft men een gebruikersaccount nodig waaraan 'bot' rechten zijn toegekend.

Alternatieve extensies

  • Extension:MassEditRegex — zorgt voor een andere manier om bulkbewerkingen uit te voeren met gebruik van reguliere expressies, door een speciale pagina in de wiki. Normaal gesproken kunnen alleen beheerders deze extensie gebruiken.
  • Extension:Replace Text — een andere optie.

Zie ook