Növekedés/közösségi konfiguráció

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Growth/Community configuration and the translation is 98% complete.
Közösségi konfiguráció szerkesztési űrlap a béta angol Wikipédián – 2021-04-20-án készült képernyőkép (a képernyőkép teljes verziója elérhető)

Ez az oldal az Növekedés csapat munkáját írja le a "közösségi konfiguráció" projekten. Ez az oldal tartalmazza a főbb eszközöket, terveket, nyitott kérdéseket és döntéseket. Az előrehaladásról szóló legtöbb apró frissítés az általános Növekedési csapat frissítések oldalára kerül, néhány nagyobb vagy részletes frissítés pedig ide.

A konfigurációs oldal eléréséhez kérjük, látogass el a wikidben található Special:EditGrowthConfig lapra. Ha problémát szeretnél jelenteni, vagy kérdést szeretnél feltenni ezzel a funkcióval kapcsolatban, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot.

This project is deployed and can be used to configure Growth features . It will be replaced by Community configuration 2.0 .

Jelenlegi állapot

 • 2021-02-11: elkezdődik a munka a projekt megtervezéséhez
 • 2021-04-14: a konfigurációs szerkesztő elérhetővé vált a béta wikikben
 • 2021-04-24: utolsó tesztek, telepítés a kísérleti wikikre
 • 2021-05-07: az újoncfeladatok konfigurálása hozzáadva az űrlaphoz
 • 2021-06-29: a közösségi konfiguráció már elérhető az összes Növekedés wikin
 • 2023-07-01: Community configuration 2.0 project is launched.

Összefoglaló

A Növekedési csapat funkciói egyedülállóak, mivel közösségi hozzájárulást igényelnek, mielőtt új wikikre telepíthetőek lennének. A telepítés előtt a közösségeknek meg kell jelölniük olyan dolgokat, mint például a mentorok listájának helye, a súgóban megjeleníteni kívánt segédlinkek, valamint a sablonok, melyeket az újoncfeladatok megtalálásához használni szeretnének. Ezen funkciók beállításához vagy a funkciók viselkedésének bármilyen megváltoztatásához a közösségeknek Phabricator-feladatot kellett létrehozniuk a Növekedési csapat számára a kód módosításához (a folyamatot lásd ezen az oldalon). Ez lelassította, hogy milyen gyorsan lehetett a funkciókat új wikikre telepíteni, és hogy a közösségek milyen gyakran tudtak változtatásokat végrehajtani.

Ennek a problémának a megoldására a növekedési csapat egy olyan módszert készít, amely lehetővé teszi a közösségek számára, hogy maguk állítsák be és ellenőrizzék a növekedési funkciók konfigurációját. Az adminisztrátorok egy űrlap segítségével a wikijükön módosíthatják a növekedési funkciók beállításait az összes szerkesztő számára. Ez az űrlap elérhető az alábbi címen: Special:EditGrowthConfig.

Bár ez a közösségeknek a Növekedési funkciókkal fog segíteni, az elképzelés más WMF funkciók esetében is felhasználható. Ahelyett, hogy egy "mindenre egyformán alkalmas" megközelítést használnánk, talán képesek leszünk konfigurációkat közzétenni, hogy a közösségek meggyőződhessenek arról, hogy a funkciók megfelelnek-e a környezetüknek és az igényeiknek.

Hogyan működik

Pillanatkép egy JSON fájlról, amely a Növekedés közösségi konfigurációjának háttértárát tartalmazza (béta angol Wikipédia; 2021-04-20-án készült)

A konfiguráció egy JSON lapon van tárolva a MediaWiki névtérben. Annak érdekében, hogy a nem tech-érzékeny közösségi tagok is kezelhessék a konfigurációt, létrehoztunk egy egyéni űrlapot a JSON blob felett magával a konfigurációval. Így a közösségi tagoknak nem kell érteniük a JSON szerkesztéséhez ahhoz, hogy megváltoztassák a konfigurációt, miközben a konfiguráció olyan formátumban tárolódik, amely a gépek számára is könnyen érthető.

A wiki beállításait csak az adminisztrátorok és a felület adminisztrátorai tudják módosítani az űrlapon keresztül. A nem adminok a Special:EditGrowthConfig segítségével tekinthetik meg az aktuális konfigurációt.

Az űrlap érvényesíti, hogy a módosítandó információ megfelel-e a kívánt formátumnak.

Légy óvatos: Ha az űrlapon keresztül történik a változtatás, az azonnal kihat az összes, a Növekedés funkcióval rendelkező felhasználóra, ami több ezer felhasználót jelent. Ezért fontos, hogy óvatos és megfontolt legyél a módosítások elvégzésekor.

Mivel az űrlap egy MediaWiki oldalt szerkeszt, örököl néhány alapvető funkciót, amivel minden MediaWiki oldal rendelkezik:

 • Az űrlapon végzett változtatások szerkesztési összefoglalókat hagynak a JSON lapon.
 • A JSON oldalról visszaállítható a konfiguráció a régebbi verziójára.
 • A változtatások megvitatása a JSON lap vitalapján történhet.

A közösségi oldalaknak ki kell alakítaniuk saját eljárásaikat a változtatások megvitatására és a változtatásokról való konszenzus kialakítására. Ez hasonló a törlési vitákhoz: bár egy admin törölhet egy szócikket, a wikiknek még mindig vannak folyamatai, hogy eldöntsék, egy admin megteheti-e ezt.

Ha egy mentorok listáját akarod felvenni a wikibe, akkor először egy külön oldalt kell létrehozni.

Beépített konfigurációs változók

Bár az űrlap nem teszi lehetővé a közösségek számára az összes konfigurációs változó kezelését, de feltárja azokat a konfigurációkat, amelyek befolyásolnák a szerkesztői élményt. Például nem tesszük közzé azt a konfigurációt, hogy a funkciók melyik adatbázis-klasztert használják. Az T275086 részeként döntöttünk a konfigurációs változók listájáról, melyeket a wikin keresztül szeretnénk engedélyezni. A változók listáját egy táblázatba (Google Spreadsheets) helyeztük el.

Nyitott kérdések

A közösségi konfiguráció egy új ötlet, ami szerintünk mind a közösségeknek, mind a WMF számára segíteni fog. De még mindig van néhány nyitott kérdés, amelyekről akkor fogunk értesülni, amikor beszélünk a közösségekkel, és amikor használni kezdik a funkciót:

 • A közösségek konszenzust alakítanak ki a változtatások előtt, vagy az egyének egyoldalúan fognak változtatni?
 • Megfelelő mértékű lesz-e a szerkesztés korlátozása az adminisztrátorokra és a felület adminisztrátoraira?
 • Szükségünk lesz-e valamilyen késleltetésre a konfigurációs módosítások előtt, hogy egy gyors módosítássorozat (vagy szerkesztési háború az űrlapon) ne okozzon nagyon zavaró élményt a kezdők számára?

Kérjük, oszd meg velünk a visszajelzéseidet!