Extension talk:JavascriptSlideshow

From MediaWiki.org
Jump to navigation Jump to search

Older stuff (pre 0.4) has been archived

Using more than one <slideshow> tag (fixed in v1.1)[edit]

Hi, when I'm using more than one <slideshow></slideshow> tags, the first <slideshow></slideshow> options are not working, and start behaving using the second or the latest ones if using more than two tags. In the previous version 0.2.1 (using MW 1.16) each tag worked as individuals. REX (talk) 03:35, 5 April 2012 (UTC)

That's my fault - I was aware of that problem when I redid the code, but I didn't know if anyone had more than one slideshow on a page. I'll try to fix that soon. Yaron Koren (talk) 13:39, 5 April 2012 (UTC)
Thanks a lot! :-) REX (talk) 13:50, 5 April 2012 (UTC)
I installed the 1.0 revision, but the Options/Attribute still troubled when using two or more <slideshow> tags. REX (talk) 02:26, 19 February 2013 (UTC)
The version number was not my idea :/ I would have give it 0.5. This is on the todo list. I'll take a look how to solve this. --DaSch (talk) 11:39, 19 February 2013 (UTC)
I fixed this, and it's now in git, and it should be in a v1.1 release soon. Note that this change requires $wgHtml5 to not be false to work. Njw (talk) 15:34, 21 February 2013 (UTC)

Hi! I`m using 4 <slideshow></slideshow> tags with different ids. Mediawiki version 1.29.1., JavascriptSlideshow ver.1.2.3 It works fine until it was at active browser tab. But if we switch to another browser tab (without closing page with slides) and spend some time out of page, when we return, it becomes to rotate slides with crazy speed. Can you help this problem? Turtle_Irina (talk) 22:17, 15 August 2018

Any news for 1.19.1 ?[edit]

The examples are quite inviting and I would love to try this extension, but it crashes 1.19.1 at present - July 15 2012

thank you

It works fine on 1.19.2, so I suspect you just didn't install it properly. Let us know what the exact problem is if it's still an issue for you. User:Njw 10:01, 22 January 2013 (UTC)

Slideshow element is on top of text in Firefox and Chrome[edit]

When I insert the slideshow element on a page, it shows up in-line with the text on Internet Explorer, but on top of the surrounding text in both Firefox and Chrome. Upon closer inspection, it seems the problem is triggered whenever the images are given any options that cause them to be rendered as a floating block. Has anyone got any tips for how to correct rendering in all browsers? --143.97.2.35 09:07, 7 August 2012 (UTC)

The code in the JavaScript file does not set the height properly if thumb is selected. Don't know how to fix generally, but here are the lines of code that are the problem.
        spacer.style.height = '300px';
        spacer.style.height = '300px';
/*
        spacer.style.height = maxHeight + 'px';
        spacer.style.width = maxWidth + 'px';
*/

Zzmonty (talk)

We have the opposite problem, it centers on top of text with Internet Explorer but shows on the left as it is supposed to do when using firefox or chrome. I asked the question at the general image help talk because I thought this was not specifically a problem with the slideshow extension.? ReplicationWiki-fan (talk) 17:45, 7 February 2015 (UTC)

License & code location[edit]

The extension page says "no license specified". I presume that means the code is GPLv2, as the rest of mediawiki, but it would be good if the authors could explicitly state this, so it can be more confidently used.

Also it would be reassuring if the code could be checked in to git sometime; code on the wiki feels somewhat scarier ;)

Njw (talk) 11:50, 15 January 2013 (UTC)

The Wiki is GFDL or CC by-sa… the source code also could be Public Domain. With no answer I'll put this to github so that I can maintain it. --DaSch (talk) 19:41, 25 January 2013 (UTC)
The author of this extension isn't active since years. So an answer can not be exacted. I'll put this into github. --DaSch (talk) 19:45, 25 January 2013 (UTC)
Found the answer on the author's talk page; it's under GPL: User_talk:Cmreigrut#Licensing. I updated the infobox to reflect this.

Doesn't work correctly in IE6/IE8 (fixed in v1.0.1)[edit]

This doesn't work quite correctly in IE6 or IE8. What happens is that the images are scaled to about 10px wide (despite being set as 790px in code), and on the transition they flash for a moment at 790px, then go back to being compressed.

A workaround for this is to manually set the div containing each slideshow image to the correct width (800px). Then everything works as it should. So I changed my code from this:

<slideshow sequence="random" transition="fade" refresh="5000">
<div>[[File:Img_1.jpg|790px|link=]]</div>
<div>[[File:Img_2.jpg|790px|link=]]</div>

to this:

<slideshow sequence="random" transition="fade" refresh="5000">
<div style="width:800px">[[File:Img_1.jpg|790px|link=]]</div>
<div style="width:800px">[[File:Img_2.jpg|790px|link=]]</div>
</slideshow>

This is surely due to a bug somewhere in the expectations of IE, but I don't have the time to hunt it out, now that I have a workaround. -- User:Njw 17:50, 11 February 2013 (UTC)

Note that the extra CSS suggested in the Installation section also fixes this issue for me. As can be seen in the above examples, though, these aren't embedded images, but standard images uploaded to the wiki. So perhaps the CSS should be added by default by the extension? -- User:Njw 09:50, 15 February 2013 (UTC)

Actually on further testing the CSS mentioned doesn't fix the issue for IE8, though it does for IE6. -- User:Njw 10:00, 15 February 2013 (UTC)

I just checked and this bug still exists in the newly released v1.0. Njw (talk) 13:10, 17 February 2013 (UTC)

I think the CSS could be included within the extension and maybe it could be improved to work with all versions of IE? --DaSch (talk) 18:09, 17 February 2013 (UTC)
I fixed the problem, and DaSch kindly applied the patch, so this is fixed as of v1.0.1. Njw (talk) 17:40, 18 February 2013 (UTC)

Slideshow can't be centered (fixed in v1.2.2)[edit]

The slideshow can't easily be centered. (This is the same issue as mentioned above under "I cant' align my slideshow")

Enclosing the whole lot in a <center> tag doesn't work, nor does adding a .slideshow {margin:auto} css rule, nor does adding |center| to included image attributes. I think this is because of the way the slideshow uses absolute positioning, and needs some thought on how to fix.

Njw (talk) 15:31, 21 February 2013 (UTC)

This has been fixed in v1.2.2 Njw (talk) 11:42, 9 May 2013 (UTC)
Does not work with MediaWiki 1.22 . Have not worked out how to fix the problem. Has something to do with the thumb option. Zzmonty (talk) 16:53, 25 May 2014 (UTC)

Extension does not show up images (fixed)[edit]

I installed the Slideshow-Extension to my MW 1.18.5, but images do not show up. If I reload a page, all images of the slideshow show up for about 0.5 seconds and they disappear.

Only if I reupload my localsettings.php the slideshow seems to work, but when I edit the page, i got the same problem as before. Here is one example-page: http://www.emrichmail.de/wiki/Materialerstellung:Hauptseite

You seem to be using an older version; can you try with 1.2.0 and see if you get the same results? Njw (talk) 17:22, 18 March 2013 (UTC)
Oh, thanks. I did not notice, that i got an older version. Now everything works perfect!
Great, glad to hear it :) Njw (talk) 09:37, 19 March 2013 (UTC)

Known issues with 1.19.4 or other extensions? (fixed in v1.2.3)[edit]

After installing, my wiki won't show up again. I had to comment the "require_once" tag out for the wiki to become available. I'd say I did everything correctly (isn't that hard to unpack, rename, upload and enter the tag in the LocalSettings.php.

I really like to make this work so help is much appreciated. - 85.182.247.193 13:43, 5 April 2013 (UTC)

As far as I know it should work with any other extensions, and on that version of mediawiki. Can you follow the instructions at Manual:Errors_and_symptoms#You_see_a_Blank_Page and post the error message you see here, please? Thanks. Njw (talk) 15:30, 5 April 2013 (UTC)


Warning: include(__DIR__/JavascriptSlideshow.i18n.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/includes/LocalisationCache.php on line 455
Warning: include(__DIR__/JavascriptSlideshow.i18n.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/includes/LocalisationCache.php on line 455
Warning: include() [function.include]: Failed opening '__DIR__/JavascriptSlideshow.i18n.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/includes/LocalisationCache.php on line 455
Warning: include(__DIR__/JavascriptSlideshow.i18n.magic.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/includes/LocalisationCache.php on line 455
Warning: include(__DIR__/JavascriptSlideshow.i18n.magic.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/includes/LocalisationCache.php on line 455
Warning: include() [function.include]: Failed opening '__DIR__/JavascriptSlideshow.i18n.magic.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/includes/LocalisationCache.php on line 455
Warning: require(/var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/__DIR__/JavascriptSlideshow.hooks.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/includes/AutoLoader.php on line 1008
Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '/var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/__DIR__/JavascriptSlideshow.hooks.php' (include_path='.:/usr/share/pear:/usr/share/php') in /var/www/html/web478/html/drachenliga/mediawiki/includes/AutoLoader.php on line 1008
- 146.52.153.51 14:56, 6 April 2013 (UTC)
Ah, are you running PHP 5.2? It looks like we have one line of code that presumes >= 5.3, which is tripping you up. I've created a patch which will hopefully make it into a release soon, but in the meantime you can fix it by searching for the line "$dir = __DIR__.'/';" in JavascriptSlideshow.php and replacing it with "$dir = dirname(__FILE__).'/';"
Njw (talk) 13:14, 16 April 2013 (UTC)
OK, the patch fixing this is now in the v1.2.3. Njw (talk) 11:41, 9 May 2013 (UTC)

Using this extension with an arraymap from Semantic Forms[edit]

So I was trying to use this extension with an arraymap from the Semantic Forms extension, but found it would fail to work right when one tried to set the size of the image. Example:


 
{{#slideshow:
{{#arraymap:{{{other images}}}|,|x|<div>[[Image:x]]</div> | }}
|id=bar refresh=4000
}}

But when I tried to set the size of the image like so:

<div>[[Image:x|{{{size}}}]]</div>| }}

This failed to set the size. Additionally the size parameter would fail if it was set like so:300px.

The solution I found was to use the arraymaptemplate function. Unfortunately the size must be hard-coded, but at least it works. Here's an example:

First template:

{{#slideshow:
{{#arraymaptemplate:{{{Photos|}}}|Slideshow Image|,|}}
|refresh=3000
}} 

Template being called on:

<div>[[File:{{{1}}}|300px|link=]]</div>

Hopefully this helps someone.

Christharp (talk) 16:49, 14 July 2013 (UTC)

Server error[edit]

it works fine in the local host slideshow work but when I transfer it to the server it doesn't load it just state server error but when i comment out requier_once it displays the site but when i put it back it displays server error what should I do?

Weird issue after updating to MW1.21.1[edit]

Hi, I updated my wiki to 1.21.1 the other day and installed the latest version of this extension. A weird thing is happening: when I install the extension everything works fine. A moment later, when I refresh the page with the slideshow on it or when I visit another slideshow nothing appears. White space where the show should be. When I comment out the extension in Localsettings.php and then un-comment it again the same thing happens. i get a slideshow the first time I visit one, none after that... Does this make sens to anyone? Example: http://www.langantiques.com/university/index.php/Art_Deco_Era_Jewelry#Art_Deco_Diamond_Ring_Slideshow AntiqueJewelryUniversity (talk) 10:14, 11 September 2013 (UTC)

I had this same issue, and it turned out I did not have the latest version 1.2.3 - An upgrade fixed it. The link in the extension page is still pointed to 1.0.3 - here is the new one: https://github.com/DaSchTour/JavascriptSlideshow/releases/tag/v1.2.3 Jrsovereign (talk) 15:28, 23 September 2013 (UTC)
The link in version history points to 1.0.3 because this is the last version that works without using HTML5! I'll have to check why this version doesn't work with MW 1.21.1. Therefore it is important to check which version you use. If you can use HTML5 you should use 1.2.3. From the first download link on the page you are guided to this version! --DaSch (talk) 11:12, 25 September 2013 (UTC)
Excellent, thanks for that, Jrsovereign - An upgrade to MW 1.21.2 and the extension fixed it (after commenting the extension out and back on in localsettings.php). AntiqueJewelryUniversity (talk) 13:58, 8 October 2013 (UTC)

Linking Pictures to take to a wiki page (Fixed)[edit]

Hi there, this is a great extension. I wanted to know if it was possible or in the works to link pictures to take to a specific page. I'm planning to use it on my homepage to feature certain pages but I don't want it to just take users to the picture file. Is this possible to do?

Thank You


I was able to do this and it works - <div>[[Image:Pic.jpg|link=PAGENAME|thumb|right|256px|Caption 1]]</div>

Wikimanz (talk) 14:11, 28 March 2014 (UTC)

Manual transitions[edit]

Is there a way to do the transitions manually, i.e. by having the user push buttons to go forward or backward in the series? Leucosticte (talk) 20:02, 10 May 2014 (UTC)

That would be cool. We saw an alternative in the widgets extension: [1] ReplicationWiki-fan (talk) 17:55, 7 February 2015 (UTC)

Slideshow showing up as non-animated series of regular images[edit]

I'm using MW 1.24 and the example slideshow is just showing up as a non-animated series of regular images. Leucosticte (talk) 02:10, 11 May 2014 (UTC)

Tried HTML5 version with MediaWiki 1.22, there are issues[edit]

I can see that the javascript part for controlling the display of the images as a slideshow works, but there are bugs with the displaying of it.

  • thumb option, the height is not set property for the spacer and the images overflow into the text.
  • size does not register (although it should not if a person selects thumb)
  • right, left, and center do not register properly.
  • the default install for the plugin is "master" which is the first version. The current version is "html5". The main link on the main page should be to the most up to date version, and the version number should be in the name. A layperson is not going to understand that "master" is the old version and "html5" is the new version. They should be named "v1" and "v2".

I gave up and uninstalled the plugin. I should not need to "fix" bugs in basic functionality.

Creating Responsive Images with this extension[edit]

Assuming someone is looking for a solution to making images responsive with this extension here's my solution:

Create a divisor (or multiples for different sizes) with css that styles the size of the image and then use media queries in the css to resize the image down. Example:

.container{
  width:1200px;
  height:1200px;
  overflow:hidden;
  position:relative;
}
.container img {
width:100%;
height:100%;
}

@media only screen and (max-width : 1199px),
only screen and (max-device-width : 1199px){
    #container {
       
        width: 1000px;
        height: 1000px;
    }
 }

Of course, add all the media sizes down.

Usage[edit]

{{#slideshow:
<div class="container">[[File:Surfing.jpg]]</div><div class="container">[[File:Surfing.jpg]]</div>
|id=bar refresh=3000
}}

Christharp (talk) 00:26, 3 June 2014 (UTC)

Pages in pdf file[edit]

Hi, the example shows a pdf file of which the pages can be shown in the slideshow. Does anyone know how that can be arranged? Special kind of pdf? Some extra extension? Thanks! --AdSvS (talk) 11:07, 4 June 2014 (UTC)

German mediawiki Version 1.22.6 with extension version 1.2.3[edit]

The extension seems to work. But there are no parameters to place the Slideshow on a wiki page. It displays the images above the text of the page. Is there a way to have it placed correctly?

-- Bernd M. 19:07, 2 July 2014 (UTC)

We have it on the left of our main page, works with firefox and chrome, centers on top of text with Internet Explorer though. ReplicationWiki-fan (talk) 14:01, 12 February 2015 (UTC)

Only divs?[edit]

How can I use it without divs? For example, I want to use it in text with "span" or "font" tags. How can I do it? Alex Great (talk) 05:19, 24 August 2015 (UTC)

problem about this extension 1.2.3 used with mediawiki 1.26 version (resolved)[edit]

I have a remote and a local wiki so before to update the version of my remote wiki, I perform test with my local

Today I have performed a fresh install on local of mediawiki 1.26 version with all my useful extensions Now my wiki displays a warning message at the start up as following

Warning: OutputPage::getModuleStyles: style module should define its position explicitly: ext.slideshow.css ResourceLoaderFileModule [Called from OutputPage::getModuleStyles in C:\wamp\www\mediawiki-1.26.0\includes\OutputPage.php at line 621] in C:\wamp\www\mediawiki-1.26.0\includes\debug\MWDebug.php on line 300

this information with the trace of log matrice masks all the top of my wiki The wiki runs without problem if I place into comment (#) this extension into my localSetting.php

How to solve this problem ? for the moment I cannot update my remote wiki because I will get the same error

An answer is expected

Thanks if you have the solution


Now the problem is solved as following (update of JavascriptSlideshow.php as described below)

$wgResourceModules += array(

   'ext.slideshow.main' => $slideshowResourceTemplate + array(

       'scripts' => array('slideshow.js',),

   ),

   'ext.slideshow.css' => $slideshowResourceTemplate + array(

       'position' => 'top',

       'styles' => array('JavascriptSlideshow.css',),

   ),

);


Not working with PHP 5.5.9[edit]

Hi.

I've upgraded a server to Ubuntu 14.04 LTS which is running PHP 5.5.9. All the slideshows have now stopped working. They just show all the images in a vertical row. Any ideas gratefully received.

Thanks --Mitchelln (talk) 09:10, 31 May 2016 (UTC)

PHP Fatal error MediaWiki 1.27 / PHP 7.0.0[edit]

After adding the JavascriptSlideshow folder to my extensions directory, and adding the line to localSetttings (also tried using wfLoadExtension), I get the following PHP error:

2016-07-09 20:20:10 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: PHP Fatal error: require_once(): Failed opening required '$IP/extensions/JavascriptSlideshow/JavascriptSlideshow.php' (include_path='server-path/mydomain.com/w/vendor/pear/pear_exception:server-path/mydomain.com/w/vendor/pear/console_getopt:server-path/mydomain.com/w/vendor/pear/pear-core-minimal/src:server-path/mydomain.com/w/vendor/pear/mail_mime:server-path/mydomain.com/w/vendor/pear/mail_mime-decode:server-path/mydomain.com/w/vendor/pear/net_socket:server-path/mydomain.com/w/vendor/pear/net_smtp:server-path/mydomain.com/w/vendor/pear/mail:.:/opt/plesk/php/7.0/share/pear') in server-path/mydomain.com/w/LocalSettings.php on line 157 Apache error

2016-07-09 20:23:06 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: PHP Fatal error: Uncaught Exception: server-path/mydomain.com/w/extensions/JavascriptSlideshow/extension.json does not exist! in server-path/mydomain.com/w/includes/registration/ExtensionRegistry.php:106 Apache error

2016-07-09 20:23:06 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: Stack trace: Apache error

2016-07-09 20:23:06 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: #0 server-path/mydomain.com/w/includes/GlobalFunctions.php(115): ExtensionRegistry->queue('/var/www/vhosts...') Apache error

2016-07-09 20:23:06 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: #1 server-path/mydomain.com/w/LocalSettings.php(156): wfLoadExtension('JavascriptSlide...') Apache error

2016-07-09 20:23:06 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: #2 server-path/mydomain.com/w/includes/WebStart.php(124): require_once('/var/www/vhosts...') Apache error

2016-07-09 20:23:06 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: #3 server-path/mydomain.com/w/index.php(40): require('/var/www/vhosts...') Apache error

2016-07-09 20:23:06 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: #4 {main} Apache error

2016-07-09 20:23:06 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: thrown in server-path/mydomain.com/w/includes/registration/ExtensionRegistry.php on line 106

--Iantresman (talk) 19:38, 9 July 2016 (UTC)

Iantresman, I am on MW 1.27 and PHP 7, using the following line in LocalSettings:
require_once( "$IP/extensions/JavascriptSlideshow/JavascriptSlideshow.php" );
It works. The error you provided suggests something in your LocalSettings.php file is still trying to use wfLoadExtension, which is not compatible with this extension.
Specifically, on line 156 of your LocalSettings.php file:
2016-07-09 20:23:06 Warning 123.100.22.33 mod_fcgid: stderr: #1 server-path/mydomain.com/w/LocalSettings.php(156): wfLoadExtension('JavascriptSlide...') Apache error
-71.36.99.196 23:56, 29 December 2016 (UTC)
Thank you, I don't think I still have the issue, but I know where to look now if it reoccurs. --Iantresman (talk) 09:44, 30 December 2016 (UTC)

Suggestion: JavascriptSlideshow for MobileFrontend[edit]

Configuration:

  • Mediawiki 1.27.1
  • PHP 5.5.9-1ubuntu4.21 (apache2handler)
  • JavascriptSlideshow 1.2.3 (e890ad6) 18:35, 20. Feb. 2013

Seems as if the Slideshow does not work in the mobile view. I'd like to suggest to add the mobile support, s.th. like:

$wgResourceModules['ext.slideshow.main.mobile'] = $wgResourceModules['ext.slideshow.main'] + array(
        'targets' => 'mobile',
);

/* Add a CSS module with addModuleStyles to ensure it's loaded
 * even if there is no Javascript support */
$wgExtensionFunctions[] = function () {
        (...)
        $wgOut->addModules('ext.slideshow.main.mobile');
        return true;
}

in JavascriptSlideshow.php. --Alzi24 (talk) 20:26, 8 May 2017 (UTC)

No one interested? --Alzi24 (talk) 14:23, 9 July 2017 (UTC)

DPL in Slideshow[edit]

I'm using a Slideshow to show DPL list but the output with the "includepage" template actually includes the template page at the end, any idea how to fix this? OdysseyFan (talk) 16:22, 20 January 2018 (UTC)

Feedback[edit]

As my wiki uses this extension heavily I would like to give some thoughts on my experiences of this extension. Generally it is good if buggy and lacking in features.

  1. Why on earth is this categorised as stable! This extension has proved about as reliable as a 30 year old East European car. It doesn't cause any errors (that I know of) in the background but in the for ground but it regularly causes the following issues when displayed (only tested on chrome):
    1. When placed in a background tab and then restored it will regularly (about 25% of the time) flash each item up with a refresh rate of 0 milliseconds.
    2. Render on top of other wiki content due to failing to resize slideshowspacer. I have placed it in a fixed size display area on my homepage due to the prevelence of this issue.
  2. It works OK with GIFs provided they aren't the first item but has a tendency to get out of sync (probably through using a timer not a date to update it).
    1. I know this is out of the area of responsibility for JavascriptSlideshow but it is a shame their isn't better support for autoplay looped videos on MediaWiki.
  3. Forwards and backwards buttons would be nice as would a greater range of transitions.

--El komodos drago (talk) 19:12, 18 December 2018 (UTC)