Citoid/Активиране на Citoid на вашето уики

From MediaWiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Citoid/Enabling Citoid on your wiki and the translation is 68% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
English • ‎Türkçe • ‎asturianu • ‎español • ‎euskara • ‎français • ‎italiano • ‎occitan • ‎português • ‎português do Brasil • ‎suomi • ‎svenska • ‎български • ‎русский • ‎українська • ‎հայերեն • ‎עברית • ‎العربية • ‎سنڌي • ‎فارسی • ‎پښتو • ‎मराठी • ‎ქართული • ‎中文 • ‎日本語

Citoid е автоматичен генератор за попълване на цитиране, който автоматично създава шаблон за цитиране от онлайн източници, въз основа на URL-адреси или академични референтни идентификатори като DOI, PMID или PMCID. Планира се поддръжка за ISBN.

Понастоящем е достъпен като функция на Визуалния редактор, но в бъдеще ще бъде достъпен и в уикитекстовия редактор.

Citoid използва Zotero преводачи за преобразуване на линк към страница в подробна информация.

VisualEditor - demonstration of auto-cite creation, flat.png
Прегледайте като анимиран GIF файл

Стъпка 1: Активиране на инструмента шаблон за цитиране

Услугата Citoid използва инструмента за цитиране на Визуалния редактор. Той вече е активиран на по-големите Уикипедии и множество по-малки проекти. Ако инструментът за цитиране е активиран, тогава менюто "Цитиране" ще изброява един или повече локални шаблона за цитиране, в допълнение към "Базово" и "Повторно използване".

Ако инструментът за цитиране не е активиран, тогава трябва да го активирате, преди да продължите.

Всеки шаблон за цитиране ще изисква нормален TemplateData, за да работи.

Стъпка 2: Конфигуриране на Citoid

Разширението Citoid трябва да бъде конфигурирано с помощта на специални карти на TemplateData и специално и конкретизиращо Citoid съобщение. Важно е да направите тези две стъпки подред!

Стъпка 2.а: Създаване на 'Citoid' карти със стойност за всеки шаблон Източник

Полетата ISSN, ISBN, автор, редактор и някои други са специални полета, които могат също да бъдат Масиви [] или 2D Масиви [[]] в картата на Citoid. Още детайли

Тъй като Citoid има свой собствен набор от полета за всеки тип документ (например, името в journal се нарича "publicationTitle" в Citoid, но "journal" в Шаблон:Cite_journal), трябва да добавите специален TemplateData за Citoid. Този специален TemplateData създава карта между полетата на Citoid и тези на шаблона.

Повикването на картата "Citoid" позволява на разширението да узнае коя карта да търси. В обекта с карти се допускат неограничен брой карти с уникални ключове. Имайте предвид, че можете да видите TemplateData картите само в режим на редактиране; те не са видими в таблицата TemplateData.

Най-актуалните обекти с карти, които са съвместими с разширението Citoid, се намират на бета версията на Уикипедия:

Стъпка 2.б: Конфигуриране на специално МедияУики съобщение

Трябва да конфигурирате специално МедияУики: съобщение за именно пространство, MediaWiki:Citoid-template-type-map.json. Това съобщение свързва оригиналните Citoid видове (website, book, journalArticle) със съответния шаблон (Cite web, Cite book, Cite journal).

Трябва да свържете локалния шаблон за цитиране с всеки отделен вид Citoid. Ако не съвпада поне един шаблон, тогава Citoid няма да работи. По-добре е да има лошо съвпадение, отколкото никакво. Например, уикито ви няма специален шаблон за цитиране на обложки на DVD, така че в този случай помислете за използването на шаблон, предназначен за книга или видео. Ако нямате добро съвпадение за вида източник, към който насочвате, може да обмислите възможността за използване на генеричен шаблон, например шаблона от английската Уикипедия Template:Citation като универсален за всички видове.

Примерно съобщение в именно пространство може да откриете тук: Citoid/MediaWiki:Citoid-template-type-map.json.

Отстраняване на проблеми

Citoid изчезна от уикито ми

Моля, съобщавайте всяко прекъсване на работата на Phabricator и смятайте задачата за временно решение.

Новият бутон за цитиране не се появява в лентата с инструменти

Бутон на Citoid в лентата с инструменти

Когато създадете МедияУики съобщението в стъпка 2b, предишното падащо меню за цитиране (File:VisualEditor_-_Cite_Pulldown.png) трябва да бъде заменено с нов бутон за услугата Сitoid в менюто на лентата с инструменти. Ако новият бутон не се появява, може би има проблем с MediaWiki:Citoid-template-type-map.json.

Ако тази страница не съществува локално, или ако на тази страница JSON е невалиден, тогава Citoid няма да работи. Като алтернатива, може да се наложи да обновите JavaScript кеша си.

Появяват се празни препратки

Празните препратки най-често се появяват, когато се опитвате да вмъкнете шаблон за цитиране, който все още няма картови данни. Този проблем също така се случва, ако шаблонът има такива данни, но те не достигат приложно-програмния интерфейс на МедияУики. Ако картовия обект присъства в TemplateData блока в документацията на шаблона, тогава опитайте да направите "празна редакция" на шаблона. Ако това не помогне, тогава може би има проблем със самата карта.

Любимият ми сайт не е разпознат от Citoid и получава само основна информация

Услугата Citoid разчита на брилянтната Zotero общност за голяма част от "магията", като трябва да се напишат Zotero преводачи за всеки сайт. Можете да видите списък на всички Zotero преводачи на https://github.com/zotero/translators. В момента, Zotero поддържа най-добре англоезични източници.

Нуждаем се от вашата помощ, за да подобрим покритието и на други сайтове. Можете да напишете свой собствен Zotero преводач. Започнете, като потърсите съществуващ преводач на подобен сайт, и като прочетете общите инструкции за разработка на структура на https://www.zotero.org/support/dev/translators/framework.

Датата за достъп е форматирана по различен начин в уикито ми

Датите са в ISO формат, който е международен стандарт. От страната на администраторския панел се придържаме към ISO и за в бъдеще всички дати ще бъдат в ISO, а не само датата на достъп. Това е така, защото е недвусмислен начин за представяне на датата на всички езици. Ако общността ви не харесва начина, по който това изглежда за крайния потребител, възможно е да редактирате шаблона за цитиране като форматирате ISO датите в нещо, което е стандарт за вашия език. Например, можете да добавите логическо правило в шаблона, така че ако е открита дата, която е в ISO формат гггг/мм/дд, тя да се преформатира *да се появява* на страницата във вида дд/мм/гггг. Все пак, ако направите това, базовите данни ще останат същите (т.е. когато редактирате в уикитекст или в режим на Визуален редактор).

Dates with only month and year are currently in English. See T132308.

Много езикови уики шаблони (pl, it, en) не приемат xx-XX стил на езиковите кодове

Вижте T115326 за съответната задача. Вижте нишката от разговори в T97256, за да научите как различните уикита решиха да заобиколят това ограничение.

Вижте също