Betafuncties

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Beta Features and the translation is 100% complete.
Voor de extensie, zie: Extension:BetaFeatures.

Met Betafuncties kunt u nieuwe functies gebruiken of testen voordat deze voor iedereen op Wikipedia en andere Wikimedia websites beschikbaar zijn. Ga naar voorkeuren om de betafuncties voor uzelf in te schakelen, dit inschakelen werkt per wiki.

Als u opmerkingen over deze functies heeft, plaats ze dan op de discussie-pagina.

Doel

Het hoofddoel van Betafuncties is het mogelijk maken dat de Wikimedia ontwikkelaars (van de Wikimedia Foundation en de gemeenschap) technische verbeteringen kan aanbrengen in een productie-omgeving, met dus veel gebruikers die kunnen testen, feedback kunnen geven en dat op een echte omgeving met veel acties op de wiki. Het tweede doel is een omgeving te hebben waar nuttige en goed ontworpen gadgets en producten van de gemeenschap geïntegreerd kan worden in het systeem na het doorlichten, testen en beoordelen door het team 'Wikimedia Design and Engineering'.

De code om dergelijke functies aan te bieden is een extensie, BetaFeatures/nl . De voorkeuren bij de Betafuncties kunnen ingesteld worden op de tab Voorkeuren, benaderbaar via de persoonlijke werkbalk bovenaan de pagina (voor de ingelogde gebruiker).

Functionaliteit

Op dit moment, kunnen gebruikers:

 • handmatig in/uitschakelen per functie
 • automatisch aanmelden bij elke aanvullende functie omdat ze na elkaar gereleased worden[issue 1]

Om een functie te gebruiken moet de gebruiker de bijbehorende checkbox aanvinken, daarna op “Opslaan” klikken, waardoor de Betafuncties voorkeuren (en alle andere voorkeuren) worden opgeslagen. Er komt af en toe een nieuwe betafunctie bij, dit wordt aangegeven op Beta Features/Roadmap .

Huidige betafuncties

Bij het testen waren dit de huidige betafuncties:

Deze functies zijn alleen op sommige wiki's beschikbaar:

Dit zijn op sommige wiki's betafuncties en op andere wiki's is het standaard voor iedereen ingeschakeld:

We nodigen Wikimedia productteams en vrijwilligers uit de gemeenschap uit om deze nieuwe functies te testen of om belangrijke wijzigingen aan bestaande functies via dit project te doen.


Huidige functies galerij

Functies implementeren

Andere functies

Dit overzicht kan extensies / functies beschrijven die vervallen, latent of nog in planning zijn. Vertrouw er niet op dat deze documentatie actueel is.


Zelf een betafunctie maken

Wilt u zelf een betafunctie maken? Mooi! James wil u graag daarbij helpen.

Controleer eerst of uw code voldoet aan de volgende basisvereisten:

 • De performance van de website moet niet merkbaar verminderen.
 • Ook van het systeem van de gebruiker moet een eventuele vermindering van de performance nauwelijks merkbaar zijn.
 • De browser van de gebruiker moet het aankunnen.
 • Er mogen geen gegevens verloren gaan, verminkt of corrupt worden.
 • Het moet andere betafucties niet verstoren.[issue 2]
 • Positief bijdragen aan de ervaringen van gebruikers van de website. Aanvoelen als een natuurlijke toevoeging. Betafuncties zijn niet bedoeld om functies of functionaliteit te verwijderen uit het systeem, zonder dat die verwijderingen dan worden vervangen.
 • Wij verwachten dat u uw nieuwe functie op de WMF pre-deploy beta server minstens eerst een week test voordat u die functie op productie zet. In deze periode kunt u de serieuze fouten eruit halen zodat u later geen gebruikers op de kast jaagt.

Indien u klaar denkt te zijn en denkt dat uw code aan de vereisten voldoet, schrijf dan een voorstel op de pagina Nieuwe functievoorstellen. Als onderdeel van de Betafunctie, zal u gevraagd worden voor teksten en een afbeelding om uw functie te beschrijven in de gebruikersinterface; de teams voor ontwerp en producten kunnen u hierbij helpen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de tab “Bètafuncties” tab bij Voorkeuren is bewust verschillend om belangstelling te kweken en voorstellen te krijgen om de standaardlay-out en de complexiteit van de bestaande gebruikersvoorkeuren te wijzigen.

Een schermafdruk van de voorkeuren tab "1":

Schermafdruk van het voorkeurenscherm "Bètafuncties" in Vector, oude versie (2010).
Schermafdruk van het voorkeurenscherm "Bètafuncties" in Vector, oude versie (2010).

Bekende problemen

 1. Let wel, dit aanmelden van een gebruiker werkt nu pas na het bezoeken van de pagina met voorkeuren. (phab:T64815)
 2. Het is niet zo dat een gebrek aan interoperabiliteit een bezwaar is om een nieuwe betafunctie tegen te houden. Zulke gevallen worden per geval beoordeeld.

Externe links