Досадни малки бъгове

From MediaWiki.org
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Annoying little bugs and the translation is 98% complete.

Other languages:
العربية • ‎български • ‎বাংলা • ‎Deutsch • ‎English • ‎español • ‎français • ‎עברית • ‎हिन्दी • ‎magyar • ‎interlingua • ‎italiano • ‎日本語 • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎ไทย • ‎Türkçe • ‎中文

Тази страница съдържа списък на малки бъгове и липсващи функции, които дразнят потребителите, и които са сравнително лесни за фиксиране от нови MediaWiki програмисти.

Това е начин да започнете запознанството си с кодовата база на MediaWiki.

Note that these tasks to not have assigned mentors so you will be more "on your own". If you prefer to work on software projects with mentors, check out the list of software projects that we recommend.

За да добиете представа за инфраструктурата, работните процеси и очакванията за комуникация, трябва първо да прочетете разделите "Настройте средата си на разработка" и "Предложено четиво" от статията Как да станем MediaWiki хакери.

Потенциални грешки, върху които да се работи

Следващите раздели описват някои примерни области, в които можете да допринасяте, но не се чувствайте ограничени само в тях!

В десния панел на дадена задача (доклад за грешки) в Инкубатор, можете да видите продукта и елемента, които съдържат проблема.

Това ви дава представа за Git хранилището, в което е локализиран кода, и за екипа, с който бихте могли да се свържете, ако искате да обсъдите проблема в "по-широк" план (като коментарите към докладите за грешки е за предпочитане да се отнасят само за конкретния проблем, описан в доклада).

Документация

Pywikibot

PyWikibot е фреймуърк, базиран на Python, за писане на ботове за MediaWiki.

Задайте въпросите си за разработките на пощенския списък за Pywikibot и в IRC канала #pywikibot.

Мултимедийни файлове

Задайте въпросите си за разработките на мултимедийните файлове на пощенския списък за мултимедия или в IRC канала #wikimedia-multimedia.

Мобилни приложения

Има голям брой приложения за мобилни устройства (Android, IOS, Windows Phone, ...) за достъп до уикитата на Уикимедия. Прочетете информацията за общото развитие и задайте въпросите си на "Мобилния" пощенски списък и в IRC канала #wikimedia-mobile.


Четене

Екипът за четене изгражда софтуера, който служи на читателите ни. Ние също така работим с мобилните уеб практики. Прочетете информацията за развитието и задайте въпросите си на "Мобилния" пощенски списък и в IRC канала #wikimedia-mobile.

Уикиданни

Уикиданни е централизирана база за знания на структурирани данни, като например междуезикови препратки и статистическа информация. Задайте въпросите си за разработките на пощенския списък на Уикиданни, в IRC канала и уикито.

Huggle

Huggle е десктоп приложение за справяне с вандализмите в проектите на Уикимедия, написано на C++ и QT.


Браузърно тестване и контрол на качество

Автоматизираните браузърни тестове помагат на инженерите на Уикимедия по-бързо да подобряват качеството на софтуера, насочен към потребителя. Вижте страницата на браузърното тестване за повече информация относно технологиите, които използваме и как да се включим. За по-обща информация, вижте контрол на качеството.

Езиков инженеринг (Локализация/Превод/Интернационализация)

Задайте въпросите си за разработките на езиковия инженеринг на пощенския списък mediawiki-i18n и в IRC канала #mediawiki-i18n.

Визуален редактор и Parsoid

Визуалният редактор е MediaWiki WYSIWYG редактор. Задайте въпросите си за разработките на Визуалния редактор на wikitech пощенския списък на техническия екип на уики и в IRC канала #mediawiki-visualeditor.

Визуалният редактор е задвижван от Parsoid, уикитекстов анализатор и среда за изпълнение. Задайте въпросите си за общото разработване на Parsoid на пощенския списък за уикитекст и в IRC канала #mediawiki-parsoid.

Откриване/ Търсене

Екипът за открития разработва пътища за анонимно откриване на надежден и свързан източник на знания. Задайте въпросите си за разработките на пощенския списък на екипа за открития и в IRC канала #wikimedia-discovery.

Анализ

Екипът за анализи упълномощава и поддържа информираното вземане на решения в Уикимедия. Задайте въпросите си за разработките на пощенския списък на екипа за анализи.

Оформление

Фиксирането на грешки или заявки относно оформлението изисква съществуващи графични умения за работа с Vector graphics приложения (например Inkscape). Основни познания за CSS могат да бъдат полезни при интегрирането. Задайте въпросите си за разработките на пощенския списък на екипа за оформление и в IRC канала #wikimedia-design.

Облици

Облиците позволяват на потребителите да персонализират външния изглед и въздействието на MediaWiki. Полезни са основни познания за CSS и PHP. За повече информация за всеки отделен облик и информация за контакт, проверете страницата на проекта в Инкубатор.

Системни съобщения и проблеми при локализиране/превод

Системните съобщения в MediaWiki или неговите разширения често се нуждаят от малки корекции в текста на английски език, но кодът за изходния текст може да бъде променен от разработчиците, за разлика от текста на преводите. Това доведе до натрупването на голям брой лесно поправими грешки (които биха могли да бъдат коригирани толкова лесно, колкото поправката на печатна грешка).

Също така, много съобщения са неясни и изискват по-добра документация (вижте Localisation#Message documentation). Липсваща документация може да се добави просто чрез редактиране на подстраницата /qqq на съобщението на translatewiki.net, както всички други преводи, но може да се наложи известно изследване на кода, за да се разбере за какво е съобщението: тя е оптимална за започване на разбирането на кода и много полезна за преводачите (които не разполагат с такива умения).

Глобално сътрудничество

Екипът за глобално сътрудничество работи основно по съобщения, нови филтри за преглед на редакциите и структурирани дискусии.

Задайте въпроси относно проектите на екипа за сътрудничество в IRC канала #wikimedia-collaboration.

MediaWiki

MediaWiki е ядрото на софтуера, който осигурява работата на основните уики функционалности. Той е сложен, написан на PHP, и е възможно някои части да нямат ясна поддръжка. Задайте въпросите си за разработките на пощенския списък на техническия екип и в IRC каналите #wikimedia-dev и #mediawiki.

Phlogiston

Инкубатор се използва от Уикипедия за управление на проекти, за доклади за грешки и заявки за функции за софтуера. Phlogiston е набор от SQL, Python, и R скриптове, използван за доклади от данни в Инкубатора, и по-специално за диаграми и прогнозиране.

Семантична МедияУики

Семантичната МедияУики е едно от най-големите и най-популярните разширения на МедияУики.

И много други…

Все още ви липсват идеи? Можете да разгледате и други полета да работа - MediaWiki има стотици разширения и инструменти! Вижте пълния списък от грешки, препоръчани за нови сътрудници:

Ако изпитвате проблеми или имате въпроси, моля обърнете се за помощ чрез IRC канала или не се колебайте да се свържете със Srishti Sethi или Andre Klapper.


Вижте също