Czas "zalogowania" rozszerzony do roku

From MediaWiki.org
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page "Keep me logged in" extended to one year and the translation is 100% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎Deutsch (Sie-Form)‎ • ‎English • ‎Esperanto • ‎Hausa • ‎Ido • ‎Nederlands • ‎Scots • ‎Taqbaylit • ‎Tiếng Việt • ‎Türkçe • ‎asturianu • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎interlingua • ‎italiano • ‎lietuvių • ‎magyar • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎română • ‎slovenčina • ‎svenska • ‎čeština • ‎Ελληνικά • ‎български • ‎русский • ‎эрзянь • ‎עברית • ‎اردو • ‎العربية • ‎فارسی • ‎मैथिली • ‎हिन्दी • ‎বাংলা • ‎ગુજરાતી • ‎සිංහල • ‎ไทย • ‎བོད་ཡིག • ‎ᱥᱟᱱᱛᱟᱲᱤ • ‎中文 • ‎日本語 • ‎粵語 • ‎한국어

We wtorek, 16 sierpnia 2016 około 15:00 UTC (8:00 a.m. PDT) na stronach Wikimedia czas trwania sesji logowania został zmieniony do maksymalnie roku. Zmiana dotyczy tylko tych użytkowników, którzy zaznaczą opcję "Nie wylogowuj mnie" w oknie logowania. Na dzień dzisiejszy, pojedyncza sesja trwa 30 dni.

Powyższe zmiany nie mają zastosowania do użytkowników, którzy nie zaznaczają opcji "Nie wylogowuj mnie". Możesz wylogować się wcześniej, klikając przycisk "Wyloguj" w górnym prawym rogu lub poprzez wyczyszczenie ciasteczek (plików cookies) dla danej strony.

Pytania

Jakie jest uzasadnienie tej zmiany?

Jeżeli użytkownicy decydują się na wejście w dłuższą sesję, czemu nie mogła by trwać dłużej niż 30 dni? Dłuższy okres zalogowania oznacza mniej problemów z redaktorami, którzy zostaną nieoczekiwanie wylogowani. Długość zalogowania była dłuższa w przeszłości, ale została skrócona kilka lat temu do 30 dni, w ramach innych zmian dotyczących obsługi ciasteczek. Wielu użytkowników wnioskowało od tamtego momentu o przywrócenie dłuższego czasu.

Czy wpływa to na ciasteczka inne niż dotyczące logowania?

Nie.

Dla jakich wiki ma to zastosowanie?

Ta zmiana będzie zastosowana na wszystkich wiki WMF we wszystkich językach, włączając w to Wikipedię, Wikisłownik, Meta, MediaWiki.org i inne.

Jeżeli moja wiki pokazuje czas działania opcji "Nie wylogowuj mnie" to czy będzie to dokładne?

Większość wiki wykorzystuje domyślny komunikat, który pokazuje tylko "Nie wylogowuj mnie", bez określania maksymalnego okresu czasu. W takim przypadku, komunikat pozostanie ten sam.

Jeżeli Twoja wiki używa parametru w tym komunikacie to komunikat będzie wyświetlał nową długość automatycznie. Nie będzie trzeba niczego zmieniać. Każda wiki może wybrać, czy pokazywać długość sesji poprzez zmianę MediaWiki:Userlogin-remembermypassword na, powiedzmy "Nie wylogowuj mnie (przez maksymalnie $1 {{PLURAL:$1|dzień|dni}})". Oprogramowanie automatycznie wstawi poprawną długość okresu zalogowania w miejsce "$1" tej frazy. Jeżeli chcesz, możesz skopiować i przetłumaczyć przykład z angielskiej Wikipedii dla Twojej wiki.

Jeżeli Twoja wiki wykorzystuje własny lokalny komunikat, gdzie czas jest wpisany na sztywno (np. "Pamiętaj mnie przez miesiąc", bez parametru "$1"), to zmień go tak, aby wykorzystywał ten parametr. Wykorzystanie tego parametru sprawi, że Twoi użytkownicy zawsze otrzymają dokładną informację o tym ustawieniu.

Czy wpłynie to na istniejące sesje logowania?

Nie wpłynie to na istniejące sesje. Użytkownicy nie zostaną wylogowani wcześniej, ani nie zostanie przedłużona sesja. Zmiana zostanie zastosowana dopiero po ponownym zalogowaniu z zaznaczoną opcją "Nie wylogowuj mnie".

Czy jest to zgodne z Polityką Prywatności?

Tak, zespół prawny zweryfikował zgodność tej zmiany z Polityką prywatności.

Zobacz też