Help:Moving a page/pl

From MediaWiki.org
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Help:Moving a page and the translation is 84% complete.

Other languages:
català • ‎English • ‎British English • ‎español • ‎français • ‎עברית • ‎magyar • ‎Bahasa Indonesia • ‎italiano • ‎日本語 • ‎한국어 • ‎Lëtzebuergesch • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎slovenčina • ‎中文
PD Uwaga: Jeśli edytujesz tę stronę, wyrażasz nieodwołalną zgodę na udostępnianie Twojego materiału na podstawie wolnej licencji CC0. Zobacz nadomena puliczna, aby uzyskać więcej informacji.
PD

Przenoszenie strony oznacza zmianę jej tytułu na inną. Aby to zrobić, kliknij zakładkę "Move" na górze wybranej strony. Zakładka ta nie jest widoczna jeżeli jesteś niezalogowany. Następnie wprowadź nową nazwę po czym kliknij "Move page". Zazwyczaj także jest zaznaczona opcja "Move associated talk page".

Jeżeli przenosisz stronę "A" do nowego tytułu "B", ta operacja przebiegnie tak:

  • Zamiana tytuły strony "A" na "B"
  • Zmiana całej edycji historii strony "A" na "B"
  • Creates a new page "A", whose content is a redirect to page "B"

The second point is important. By using the "Move" feature, you also move the editing history, which is desirable in most situations. The editing history allows people to see how the contents of the page were built up, and who contributed what. If you move contents around by copying and pasting (not using the move feature), you do not achieve this (see also Help:Tracking changes).

Because the move operation leaves behind a redirect (see Help:Redirects), it should not result in any broken links, however you might want to hunt down pages or other redirects which link in to the redirect, and change their text to link directly to the new title. The "What links here" feature, which can be used through the link in the Tools (at bottom of the sidebar on the left) is useful when doing this.

Proponowanie przeniesienia[edit | edit source]

Zadecydowanie o zmianie tytułu strony może może wywołać debatę użytkowników na ten temat. Jeżeli masz wątpliwości co do swojej decyzji, użyj strony dyskusji lub wstaw odpowiedni szablon aby inni użytkownicy mogli wyrazić swoją opinię co do tej operacji.

Cofnięcie operacji[edit | edit source]

Jak każda edycja wiki, operacja przenoszenia też może zostać cofnięta (przez każdego użytkownika). Aby cofnąć te operację, po prostu przenieś z powrotem stronę "B" do "A".

Strona "B" nadal pozostanie i będzie zawierać przekierowanie z "B" do "A". Można je usunąć ręcznie i zaproponować całkiem usunięcie strony. Ostateczne usunięcie wymaga uprawnień administratora (zobacz usuwanie strony).

Przenoszenie strony bez tworzenia przekierowania[edit | edit source]

Screen pokazujący wyróżnioną opcję

Użytkownicy z prawami suppressredirect mogą przenieść stronę bez tworzenia na starej stronie przekierowania do nowej strony.

Jeżeli te prawa są dostępne, pojawi się dodatkowe pole, które można odznaczyć aby móc skorzystać z tej możliwości (zobacz zdjęcie).

Zobacz też[edit | edit source]